Elképesztő dolog derült ki a magyarok megtakarításairól

Az Erste Csoport hét országot magában foglaló régiójában, a megtakarítók körében Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a havi megtakarítások összege: a tavalyi 14,9 ezer forint helyett idén 16,1 ezer forintot képes egy magyar megtakarító félretenni egy hónap alatt, annak ellenére, hogy az anyagi lehetőségeik megítélésében a magyar háztartások még mindig a pesszimisták közé tartoznak – derült ki az Erste öngondoskodási felméréséből.
Napi.hu, 2016. november 13. vasárnap, 09:38
Fotó: MTI Fotó

A válaszok alapján a Magyarországon megkérdezettek 26 százalékának javult, 40 százalékának nem változott az anyagi helyzete az elmúlt 2-3 évben, 33 százalékuk viszont úgy érzi, hogy romlottak pénzügyi lehetőségei.

A régió többi országához hasonlítva - százalékban mérve - a havi megtakarítások átlagos összege Magyarországon nőtt a legjobban (+9 százalék). A tavalyihoz képest növekedett az az összeg, amit egy megtakarítani tudó magyar félre tud tenni egy hónap alatt: a tavalyi 14 900 forint helyett 2016-ban 16 148 forintra nőtt.

Ez a szám azonban összességében még mindig alacsony, csak Romániát és Szerbiát előzzük meg vele. Bár a megtakarítási szándék továbbra is fontos, jelenleg csupán a társadalom 60 százaléka gondolkozik tudatosan erről a témáról - és elsősorban váratlan kiadásokra teszünk félre, a rendszeres megtakarításokon alapuló nyugdíj vagy lakáscélú megtakarítások szerepe a régió éllovasaihoz képest még mindig kisebb.

A telefonos kutatást az Erste-csoport hét országban végezte el, hat országban 500 főt kérdeztek meg, Ausztriában pedig ezer banki partnernél érdeklődtek. Így a kutatást 4000 kérdőív alapján összesítették.

A preferált megtakarítási, befektetési eszközök között a közvetlen lakossági állampapír-befetetések népszerűség-nyerése emelkedett. A magyar lakosság körében továbbra is a legnépszerűbb formák a bankszámlán, bankbetéten tartott megtakarítások, viszont egyértelműen csökkent a pénzüket otthontartók aránya, a háztartások a tavalyi 23 százalékról 16 százalékra.

A megtakarítók koncentrációja azonban nem javult, a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozta azt, hogy semmilyen megtakarítása, félretett pénze nincsen.

Az idei felmérésből jól látszik, hogy bár a régiós országok közül nálunk a legfontosabb az öngondoskodás, nem vagyunk elégedettek a jelenlegi megtakarítási képességünkkel. Nem használjuk ki az állami támogatással járó pénzügyi lehetőségeket, például a lakás-takarékpénztári, illetve a nyugdíj-előtakarékossági, nyugdíj-biztosítási konstrukciókat, holott Magyarországon ezek az öngondoskodást jól támogató megtakarítási termékek - kommentálta az eredményeket Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2016.11.14 15:21

Fujj-fujj mocskos Orbán és bandája! Tönkreteszik a Zembereket, mindenki elszegényedik, mindent ellopnak. Jahogy mégsem? Nembaj, akkor is mocskos Orbán...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.11.14 10:30

@palm:

Természetesen!
Mindenki hazudik! Csakis az itt jelenlévő liberálbolsevikok tudják a tutit a karosszékükből!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2016.11.14 09:50

Ez is olyan közvéleménykutatás volt, mint a Brexites, meg az usa elnökválasztásos?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html