Elképesztő összeget bukhat a magyar állam a titkos listán

Áprilisban bejelentették, október végére elkészült, mégis titokban tartják - mi az? A megfejtés: az a lista, amely az állami múzeumokban és intézményekben található tisztázatlan eredetű műkincsekről készült. A regiszter olyannyira szigorúan bizalmas, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem írásban, sem szóban nem ad erről felvilágosítást.
Szakonyi Péter, 2013. november 7. csütörtök, 07:14
Fotó: Napi.hu

Szó szerint felbecsülhetetlen értékű lista készült el a kormány megrendelésére. A hazai múzeumokban tartott ismeretlen eredetű műkincseket lajstromozó regiszter azért különösen fontos, mert egy már beterjesztett törvényjavaslat szerint a magyar múzeumok és közgyűjtemények kötelesek lesznek majd visszaadni az ilyen műtárgyakat azok jogos tulajdonosainak vagy örököseinek. Aki tehát időben megismeri ezt a listát, gyorsan léphet, és szinte azonnal visszakérheti jogos vagy annak vélt tulajdonát.

A vélhetően több ezer vagy tízezer tételt tartalmazó lista készítését mindvégig teljes hírzárlat kísérte. Sem a közreműködők neve, sem az érintett múzeumok köre nem kapott nyilvánosságot, mint ahogyan a kész lista is szigorúan titkos minősítésű, vagyis ezt megismerni csak a kormányzat legszűkebb körének lehet. A Napi.hu megkeresésére múzeumi szakemberek, sőt a különféle perekben érintett örökösök ügyvédei sem akartak megszólalni, ami részben érthető: úgy gondolják, így számukra kedvező formában kerül majd elfogadásra a törvény. (A parlament kulturális bizottságának hétfői ülésén is téma volt az ügy, amelyeknek tárgyalásánál a Jobbik képviselője és L. Simon László bizottsági elnök fennhangon minősítette egymást. Az előbbi zsidó lobbisták sikerének minősítette az új restitúciós tervezetet, az utóbbi pedig szánalmasnak minősítette Novák Előd antiszemita ízű megjegyzéseit.)

Dollárszázmilliókról van szó - de van-e erre pénze az államnak?

A törvényjavaslatot egyébként Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter terjesztette be. Lényege: ha egy műtárgy nem jogszerűen - vétel, csere, ajándék vagy örökség jogcímen - van az állam birtokában, akkor vissza kell azt adni az érte jelentkező tulajdonosnak. Az államnak kétséget kizáróan kell igazolnia azt, hogy a műtárgy az övé. A műtárgy visszaadásához elegendő egy közjegyzői határozat, s ha van hagyatéki igazolás, akkor az örökösnek szinte automatikusan, és illetékmentesen a tulajdonába kerülhet a műkincs.

Hogy ez milyen terheket jelenthet a költségvetésnek, arról egyedül Mravik László művészettörténész, a restitúciós ügyek egyik legjobb ismerője nyilatkozott a Napi.hu-nak. Megítélése szerint a kérdés általános rendezéséhez nincs elegendő pénz. Ha a törvényt elfogadják, akkor az első lépésben körülbelül 2-300 millió dollárt, azaz 40-60 milliárd forintot kell majd kifizetni az örökösöknek. Mravik szerint ugyanis a restitúció nem a műkincsek tényleges visszaadását jelenti majd, hanem annak pénzbeli megváltását. Egy-egy ismert festmény vagy szobor visszaadása ugyanis olyan politikai vihart kavarna, amelyet a kormány vélhetően el akar kerülni. S hogy miért kell a kifizetést több lépcsőben megejteni, arra az adózás lehet a válasz. E megoldással ugyanis az örökösöknek - országonként eltérő módon - kevesebb adót kellhet kifizetni, mint egy, nagy összegű bevétel után. Ez speciel a magyar költségvetés számára is kedvezőbb lenne, hiszen több évre elnyújtva kell a cechet.

Visszaadják, ha az állam nem tud bizonyítani

A Kormányzati Információs Központ (KIK) kérdéseinkre válaszolva azt közölte, hogy a listák véglegesítésén jelenleg is dolgoznak. Az egyes törvényeknek a közgyűjteményekben őrzött vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot (T/12791. számú) a parlament tegnapelőtt tárgyalta, a jövő hét folyamán szavaz róla.

A visszaigénylések beindítására az Országgyűlés törvényjavaslatról történő döntését követően kerülhet sor, annak elfogadása esetén a hatályba lépést követően. Amennyiben az állami tulajdon fennállása nem igazolható minden kétséget kizáróan, akkor ezeket a tárgyakat visszaadják. Amennyiben a perben érintett tárgyak esetén nem kérdéses az állami tulajdon fennállása, úgy azok visszaadása nem történik meg - közölte a KIK.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.11.08 09:25

@csoda-szar-vas: Megteheti, de attól még az, ami nem az állmé, azt vissza kell adni a tulajdonosoknak.

Sokan fognak nyerészkedni, az nem is vitás.

Szombathely pedig igazán megérdemel egy stadiont.

Stadiont mindenhová!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2013.11.07 21:21

fura kettősség van bennem:
1. ha az államnak fizetnie kell, az csak az adónkból, más dolog kárára mehet, de ha nem, akkor
2. lehet, hogy így még azért megépülhet a szombathelyi stadion is.

még nem tudom hogy örüljek-e vagy ne. (a magánnyugdíjakat is visszaadják?) Naugye.

Azt hiszem, lesz...rom a magyar államot, a teljes vezérkarral együtt. De leginkább a vezérkart!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.07 08:35

Ha tolvaj vagyok és az ellopott tárgyakat vissza kell adnom, az miért bukás?

Az a természetes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html