Hatalmas ellenőrzésekre készül a hatóság - kiderültek a tervek

Többek közt a csok-ot igénybe vevőket, az adózással trükközőket, az építőiparban dolgozókat, a csoportosan leépítőket és a cukrászokat is külön vizsgálja a hatóság 2019-ben.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 10. hétfő, 15:00
Fotó: Pixabay

Ahogy minden évben, úgy idén is közzé tette a Pénzügyminisztérium, hogy milyen hatósági ellenőrzésekre készülnek a következő évben a fővárosi és megyei kormányhivatalok. Bár a dokumentumot a munkavédelmi és munkaügyi hatóság honlapján tették közzé, oda más fajta ellenőrzések is felkerültek.

Ilyen például az, hogy vizsgálni fogják utólagos adóellenőrzéseket, például azt, hogy az épület(rész) utáni építményadó, a telekadó vagy a kommunális adó be nem fizetése esetén jogszerű volt-e az önkormányzat ellenőrzése. Nem is kevés helyhatóság fog górcső alá kerülni, hiszen a tervek szerint az önkormányzati adóhatóságok legalább 10 százalékánál kell ellenőrzést folytatni. Többek között azt fogják nézni, hogy a hatóságok mi alapján választották ki az ellenőrizendő személyeket, ha nem vizsgálódtak, akkor miért nem.

Nemcsak azok kerülnek a célkeresztbe, akik nem fizetnek adót vagy nem szolgáltatnak be minden adatot, hanem azokat is, akik 2018-ban igénybe vették a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). Itt természetesen az lesz a kutatás fókuszában, hogy az érintettek jogszerűen vették-e fel a támogatást. A pontos időpontról vagy a vizsgálat mennyiségéről nem adtak meg bővebb információkat, csak annyit tudni, hogy adategyeztetés és iratbekérés módszerével fognak dolgozni.

Nagy hangsúlyt kapnak majd azok az ellenőrzések is, amelyek a munkaerőpiac tisztaságát hivatottak vizsgálni. Így ha valaki csoportosan leépít vagy harmadik országbelieket foglalkoztat, szinte biztosan számíthat a hatóság embereinek látogatására, ahogy azok is, akik bármilyen támogatást vettek fel vagy munkaerőt kölcsönöznek. Ezekben persze semmi meglepő nincs, ezen csoportok minden évben bekerülnek a listára.

Amennyiben kifejezetten a munkaügyi ellenőrzéseket nézzük, úgy azt látjuk, hogy jövőre először az építőiparra száll rá a hatóság. Márciusban és áprilisban például az ágazatban működő cégek foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálják, mondván az ágazat felpörgésével a súlyos jogsértések száma is megugrott az elmúlt időszakban.

Ezt június-júliusban egy olyan ellenőrzés követi, mely során a munkavállalók jogviszonyát ellenőrzik - már nem csak az építőiparban -, akár az idei év januárjáig visszamenőleg. Ugyanakkor nemcsak a vállalkozások és dolgozóik kapcsolatát nézik majd a hatóság emberei, hiszen ősszel a szolgáltatást támogató tevékenységet ellátó munkáltatókat ellenőrzik, mondván ebben a körben évek óta nem történt hasonló vizsgálat.

A munkavédelem területén a sütő- és cukrászipari vállalkozások számíthatnak komolyabb ellenőrzésekre 2019 második negyedévében. Itt természetesen főleg a baleseteket előznék meg, hiszen a meleg környezetben végzett munka, a veszélyes munkatérrel rendelkező gépek használata számos baleseti veszélyforrást jelent. Ezt bizonyítandó a hatósági összefoglalóban megjegyzik, hogy a szektorban az elmúlt években több súlyos csonkolásos baleset történt. A dokumentumban arról is beszámolnak, hogy olyan helyeken a vizsgálatokat végezni, ahol nem kizárólag félkész termékek készre sütése történik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2018.12.11 23:48

A "cukrászok" a politikai osztály és mamelukseregének a fedőneve lenne?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.10 16:35

...megköszönhetjük az EU-nak, na meg a vezetőinknek. Még arra is lusták, hogy egy európai VIX etf-et csináljanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.10 16:28

@Panzerkraftwagen_Drei: Kedves uram, ha szépen beszél, azt is ugyanúgy érti mindenki. Ha pedig megnézi a TVIX etf-nek az utolsó 3 napját, akkor 44% emelkedést produkált, ja a mai napon fél négytől éppen 1,62 %-nál tart, és megy felfelé mint a rakéta. Sajnos mi magyar emberek ebből sem profitálhatunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.10 16:06

"a cukrászokat is"

Ők az új ellenség az osztályharcban?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html