Elszáll a hazai földgáz ára - semmi jó nem várható

Szakértők szerint tovább emelkedhet a Magyarországra érkező orosz gáz ára, a hosszú távú szerződések újratárgyalásával ugyanakkor kedvezőbb feltételek is kiharcolhatók.
Major András, Leszák Tamás, 2012. január 13. péntek, 10:20
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki cikke

A jelek szerint az idei első negyedévben rekordot ér el az importgáz ára Magyarországon, és az olajár alakulásától függően akár hosszabb távon is csúcson maradhat − mondta a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás, az ING elemzője. Az első számú ellátó Gazprom formulája ugyanis kilenc hónapos késleltetéssel köti az olajtermékekhez az árat, márpedig a Brent irányadó határidős piaci jegyzése tavaly áprilisban 125 dollár felett tetőzött.

Az orosz importárak minden jel szerint növekednek − véli Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője. A Gazprom ugyan − akár a közeljövőben is − minden bizonnyal enyhíti majd az árképletet (azaz növeli a spot-indexálás arányát), de az olajindexálás miatt nőni fog a nyugat-európai ár, hiszen minden jel az olajár emelkedésére utal. Drucker szerint emellett a forintárfolyam kilátásai sem adnak okot optimizmusra. Az év végén újra jobban szétnyílt az olló az orosz importárak és a spot-piacok között (az átlagos nyugat-európai ár ezer köbméterenként 440−450, a német határár 430, míg a brit NBP és a belga PEG Nord hubon 295−300, a holland TTF-en pedig 280−285 dollár körül alakul).

Jelentősebb kockázatot csak az iráni feszültségek fokozódása jelenthetne − hangsúlyozta Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. A tengerentúlon is hasonló trend figyelhető meg, sőt a New York-i árutőzsdén a 2008-as csúcshoz képest körülbelül negyedére csökkent az árfolyam. Az egyesült államokbeli helyzet azonban a palagáz előrehaladott kitermelése miatt eltér az európaitól − igaz, az onnan ekképp kiszoruló, elsősorban a folyékony földgázra (lng) megnyilvánuló kínálat így részben az európai piacra átirányulva itt is lefelé szorítja az árakat.

A magyar gazdaság számára (is) a földgáz bekerülési költségét márpedig döntően a hosszú távú orosz szerződésekből levezetett árak határozzák meg, ahogyan az érintett európai államok többségében is. A nagy európai cégek azonban igyekeznek eltérni a formulától, és lejjebb alkudni a Gazprom tarifáit. Lengyelország, illetve Németország esetében már engedett az orosz gázóriás, Magyarországgal kapcsolatban azonban ez még kérdéses − tette hozzá Pletser A régióban várhatóan mind nagyobb szerephez juthatnak a tőzsdei beszerzések, ennek feltétele azonban a források további diverzifikálása. E téren mutatkoznak is fejlemények, az elemző szerint azonban a folyamatot lassítja, hogy a kereslet még mindig meglehetősen visszafogott, ráadásul a döntően közel-keleti szóba jöhető források körül is sok a bizonytalanság. Drucker szerint az orosz szerződés hasznos és nem kiváltható, a feltételek javításával (futamidő csökkentése, indikatív mennyiségektől eltérés sávjainak bővítése, olajindexálás enyhítése) pedig mindkét fél számára előnyös és biztonságos lehet a rendszer.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.01.18 09:39

@oldwiseman: Magyarok! Hallgassátok ow-t és hagyjátok el azonnal Budapestet, amely egyébként is bűnös és utálatos város, ballib fészek.

Menjetek a tiszta, szűzies Vidékre, otthonotokat ott találjátok meg és végre megtisztulhattok a Kétharmad Nemzeti Tüzében!

Minden más, tudjátok meg, maszlag!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laspezia, 2012.01.17 21:45

@oldwiseman:
Bizony, szükség lenne szemléletváltásra!!De kicsit szkeptikus vagyok ebben, pláne az alföldi régiót tekintve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2012.01.17 17:54

@laspezia: No, látod, ezért kell fenekestől felforgatni ezt az egész "magyarosch" vízfej vs vidék közötti haragszom rád c. több évtizedes össznépi szívatást, mert jól látható, hogy hová vezetett ez. És lehet, hogy 1-1.5 millió -az "arányosítás" okán- költözni kényszerülő pesti és agglomerációs kényeskedő, affektáló cosmo-yuppienak nagyon fog habzani a szája, de ez engem egész konkrétan úgy nem érdekel,ahogy van,sőt... tényleg elegem van 40 évesen abból, hogy 22 éve konstans picsogunk az miatt, hogy "jéé,egyre nyílik az olló Bp és a mellesleg az ország területének 90%-át kitevő (10% a Bp területén kívüli agglomeráció, melyben szintén sok "egzotikus" emberke él, akik közül soknak kíváncsi lennék pl az adóbevallására és gyanítom, hozzám hasonlóan sokan mások is!) real VIDÉK közt és hűűűha, mostan mi lesz, tenni kéne már "valamit"..." Tisztelettel jelentem, amiket eddig tettek, nos az a nettó 000 kategória! eljött végre a forradalmi, ha úgy tetszik, hardcore megoldások ideje, azaz el budapesttől azt, ami nem jár neki és azt oda a VIDÉKNEK, ahonnét ezek a senkiháziak -főként a szdsz és az mszp, de azért az mdf is vastagon ludas ebben- elvettek! akinek pedig ez nem tetszik, annak semmi keresni valója nincs ebben az országban, mert az nem az ország, hanem a saját kis sunyi, mocskos érdekeit nézi! Aki MAGYAR, annak kutya kötelessége segíteni a Keleti és a Dél országrészben élő 5-6 millió honfitársunkat, lehetőleg nem fennkölt süketeléssel, hanem azzal, hogy munkahelyeket visz, tesz, költöztet oda, mert CSAK ez lehet a segítség! A többi az csak parasztvakítás, melyből már sem én, sem más hazáját szerető és főként VIDÉKEN élő nem kér!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.01.17 12:22

@laspezia: Igen, a szigetelés és a nyílászárók cseréje még hátravan. Ha sikerül - ki tudja, lesz-e rá forrás -, akkor a magam részéről - és már józsinak szól - legalább 50 %-os megtakarítást tervezek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laspezia, 2012.01.17 12:16

@yooseph:
Budapest mindig más világ volt.Én hajdúszoboszlói vagyok, nagyon utálom a pesti zsúfoltságot, hogy reggel és délután sokszor 1-1,5 órát kell utazni a munkahelyre(bár az emelkedő üzemanyagárak miatt lehet, hogy nincs akkora dugó??).Viszont azt is tudom, hogy a jobban fizető, karrierrel kecsegtető állások ott vannak, főleg amiatt, hogy közel kell lenni a tűzhöz, a főnökséghez.Azt elmondhatom, hogy az itteni MOL és Bp.-i központ ugyanaz a vállalat, de micsoda különbség...Mintha egy más világba lépne át az ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html