Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 7,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 14,6 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatok és állati termékeké 7,2 százalékkal emelkedett.

2013 augusztusában a gabonafélék ára 23,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A búza felvásárlási ára 1 százalékkal nőtt júliushoz képest, de az előző év augusztusitól 30 százalékkal maradt el. A kukoricánál várhatóan csak jövő hónapban kezdődik el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik, jelenleg 49 300 forint tonnánként, a januári csúcshoz viszonyítva 22,8 százalékkal csökkent.

Az ipari növények ára 8,5 százalékkal csökkent az előző év augusztusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 10,7 százalékkal lett alacsonyabb. Ugyanebben az időszakban a burgonya ára 81,0 százalékkal nőtt.

A zöldségfélék ára 7,2 százalékkal nőtt előző év augusztusához képest. Ebben a hónapban a zöldpaprika és a csemegekukorica értékesítése volt a legjelentősebb. A zöldpaprika ára átlag alatt nőtt (4,6 százalékkal), míg a csemegekukorica ára átlag felett (12,6 százalékkal) emelkedett.

A gyümölcsök ára 9,9 százalékkal csökkent. Augusztusban az őszibarack ára 8,0, míg a szilváé 14,3 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árszintje augusztusban 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 22,2 százalékkal csökkent. A baromfi ára továbbra is jelentősen, 7,8 százalékkal nőtt. A vágósertés termelői ára tavaly augusztusban 20,0 százalékkal, idén 9,1 százalékkal emelkedett, így 433 forintba került kilogrammonként.

2013 augusztusában az állati termékek ára 12,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A tej termelői árindexe 21,6 százalékkal nőtt, a tojás árindexe 11,8 százalékkal csökkent.

Az időszakot illetően, 2013. január-augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette. Az állatoknál és állati termékeknél 4,9 százalékkal nőttek az árak az év első nyolc hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára nőtt (10,5 százalékkal), míg a leginkább a vágómarhánál csökkentek az árak (17,1 százalékkal). A tej árindexe folyamatosan, hónapról hónapra növekszik, január-augusztusban 9,3 százalékkal emelkedett.