Emiatt lett olyan jó a magyar adat

Főleg a bázishatások miatt mutat 10,1 százalékos növekedést az októberi ipari termelés, a dinamika azonban gyorsabb lett a vártnál elemzők szerint.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. december 8. kedd, 12:16
Fotó: MTI/EPA

A KSH kedden közölt első becslése szerint októberben az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 12,7 százalékos volt a növekedés. Az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az ipari termelés megugrása az egy évvel ezelőtti alacsony bázis miatt várható volt, azonban szignifikáns gyorsulást mutatott a szeptemberben mért 7,8 százalékos növekedéshez képest. Szerinte egyelőre nem igazolódtak azon aggodalmak, hogy a Volkswagen emissziós botránya visszaveti a hazai ipari termelést, bár a konszernnél az év végén hosszabb leállást terveznek.

Az elemző szerint a következő hónapokban tartósan magas ütemű növekedésre lehet számítani, amit az ipari bizalom és a beszerzési menedzser index meredek megugrása, az élénkülő európai autópiac, valamint az európai és a belső kereslet is támogat. Munkanaphatás miatt novemberben és decemberen is 10 százalék feletti maradhat a kiigazítatlan növekedés. Suppan idén 7,5 százalékhoz közelítő, jövőre 5,5 százalékos növekedésre számít.

Németh Dávid, a K&H bank vezető elemzője is elsősorban bázishatásoknak tulajdonítja az októberi ipari termelés növekedését, de hozzátette, hogy a vártnál gyorsabb volt a dinamika. Az elemző arra számít, hogy az év utolsó két hónapjában 8 százalék körüli szintre fog mérséklődni az ipari termelés növekedési üteme. Jövőre további lassulást vár, amit azzal indokolt, hogy a hazai beruházási adatokból nem látszik új kapacitások belépése jövőre. Emellett sem az európai, sem a világgazdaság nem mutat gyorsulást, a kínai gazdaság pedig inkább lassul. Németh szerint az ipari termelés éves átlagos növekedése az idén 7,2 százalékot, jövőre 5 százalék körüli értéket érhet el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.12.08 13:40

Mennyi ebből a gépjárműipar?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html