Energia - fordulat a kormányzati stratégiában

A kormány frissítette a Nemzeti Energiastratégia energiafelhasználási előrejelzéseit, így a lakossági energiafelhasználás 2030-ig jelentősen csökkenhet, feltéve, hogy a nagyobb takarékosságot adó forgatókönyv valósul meg - az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2018. június 16. szombat, 15:15
Fotó: Pixabay

A kormány 2015 márciusában közzé tett már egy energiafalhasználási előrejelzést.

Ez ugyan úgy, mint a mostani, két forgatókönyvet tartalmazott.

  • Az "Ölbe tett kéz" forgatókönyvet
  • és a "Közös erőfeszítés" forgatókönyvet.

Az utóbbi az Európai Unióval kapcsolatos kötelezettségeinkből fakadó és az azon felül reálisnak tekinthető energiahatékonysági intézkedések végrehajtásával, illetve energiamegtakarítással számolt és számol most is.

A 2015-ös határozat a lakosságról a "Közös erőfeszítés" forgatókönyvben tett említést, ott is csak annyit, hogy számol a lakosság energiatudatosságot célzó szemléletformálásának eredményességével.

A kormány most visszavonta ezt a korábbi határozatát és újat tett közzé, amely már a lakossági energiafelhasználás várható változását is részletezi. Így az "Ölbe tett kéz" forgatókönyv szerint a lakosságnál nem valósulnak meg energiahatékonysági és szemléletformálási programok, az energetikai szabványok nem szigorodnak.

Az energiaigényt

  • az épület- és háztartásigép-állomány rendkívül lassú megújulása,
  • a készülékellátottság növekedése,
  • az épületek műszaki színvonalának romlása,
  • a nem energiatudatos szemléletmód,
  • illetve a demográfiai trend alakítja.

Így az energiafogyasztás rövid és hosszú távon is mérsékelten emelkedik. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 2015-ös 249 Petajoule fogyasztás 2020-ra 264, míg 2030-ra 278 Petajoule-ra emelkedik.

Közös erőfeszítés

Ezzel szemben a "Közös erőfeszítés" forgatókönyv azzal számol, hogy átfogó energiahatékonysági és szemléletformálási programok valósulnak meg, az épületállomány megújulása dinamikus lesz, az energetikai szabványok pedig szigorodnak.

Az energiaigényt az épületállomány jelentős mértékű energetikai korszerűsítése és megújulása, a háztartásigép-állomány és világítás nagyütemű modernizációja, a készülékellátottság növekedése, az energiatudatos attitűd és a demográfiai trend alakítja.

A számok szerint ekkor a 2015-ös 249 Petajoule fogyasztás 2020-ra 243, míg 2030-ra 210 Petajoule-ra csökken.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2018.06.17 09:25

ROBINZON-HÁZ: Leválni a víz-, a gáz-, a villamos művekről - 300 eFt-ból! Saját kút, saját vegyes tüzelés, saját villanytelep. Nincs vízszámla, nincs gázszámla, nincs villanyszámla. De van: mértékletesség, ügyesség és - sok-sok munka!
TELJESEN NEM TUDUNK LEVÁLNI! Fényevésből nem lehet megélni. Mindig kell valami energia: fa, szén, gázolaj, benzin, pb-gáz. El kell biciklizni a benzinkútig, tüzépről szenet hozni, boltból teli gázpalackot.
De mivel igen keményen megdolgozunk az energiáért, sokkal jobban fogunk vigyázni rá! Összességében olcsóbban élünk, mint a városi. Ha a vezetékek javát elvágjuk, szabadabbak leszünk! Nem leszünk ennyire kiszolgáltatottak és zsarolhatók, kevésbé függünk beszállítóinktól ? ám helyettük saját erőnkre, leleményességünkre kell építenünk! Ez testi-lelki épülésünket is erősíti. A Robinzon-ház: rengeteg munka, vesződség, de van munkahelyünk ? főnök nélkül!
A nagyvárosi, ha van munkája, butító, idegőrlő tevékenységgel keresi meg a rezsit. Ha munkanélküli lesz, élete válságba jut. Faluhelyen kiiktatjuk a pénz egy részét: munkánkkal helyettesítjük a rezsit, amit a városi pénzben fizet. Ha pedig a maradék bankókat is régiópénzre válthatjuk (soproni kékfrank, mosoni tallér), akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán!
Ma a falusi ház értéke nulla, eladhatatlan. Így könnyen hozzájuthatunk, ám ha nem költözünk oda, nyakunkon a karbantartás, az állagmegőrzés gondja.
Ha megindul az exodus a nagyvárosokból (2020-ban? 2030-ban?), egyszerre minden vidéki ház nagy kincs lesz! Ki tudja elcsípni a pillanatot, amikor sem túl korai, sem túl késő a falura költözés? A NatGeoTV is tudja ezt, ezért dúl az USÁban a túlélési praktikák mozgalom (elképesztő!). /ökobetyár/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html