Energiaitalok: komoly figyelmeztetés érkezett

A fiatalok szív- és érrendszeri haláleseteinek jelentős részét az energiaitalok okozzák, állítja egy friss spanyol kutatás. A fő gondokat a nagy mennyiségű cukor és koffein jelentik, amelyek súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket, aritmiát (ritmuszavart) is okozhatnak.
Szabó Dániel, 2018. november 23. péntek, 12:38
Fotó: Pexels

A hirtelen halál súlyos kockázatával jár az energiaitalok gyakori fogyasztása: a Madridban végzett, Fabian Sanchis-Gomar vezette nemzetközi kutatás arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket - írja közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága.

A szervezet arra figyelmeztet, hogy semmiképpen se a pihenést, az alvást pótolják ezekkel az üdítőkkel, valamint a legkisebb jelzésre is oda kell figyelni, amelyet az emberek teste, szervezete küld - hangsúlyozzák a szakemberek.

Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk. Az összetevők között a guarana koffeintartalma legalább akkora, mint a kávéjé. Továbbá jelentős mennyiségű ginzenget és a taurint tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben veszélyesek lehetnek.

Komoly károsodást okoz

A 12-19 éves kamaszok hozzávetőlegesen 31 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel energiaitalt. Az Egyesült Államokban olyan alternatívája is van az energiaitaloknak, ami rágógumi vagy inhaláló formában élénkít. Ezeknek a termékeknek a magas koffeintartalma komoly károsodást okozhat és okoz is. Az USA-ban 2007-ben az 5448 koffein túladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt. Itthon erről nem készült kimutatás, csak arról, hogy mennyit költ a lakosság ilyen termékekre: egy év alatt 44 millió liter fogyott ezekből a termékekből.

"Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Nekem is volt olyan betegem, aki megitta éhgyomorra a reggeli kávéját, majd délelőtt az energiaitalt, nem evett, nem ivott mást, majd olyan szívdobogása lett, hogy órákat feküdt az osztályunkon - figyelmeztet a közleményben Vértes András, az MKT Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának vezetője.

Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá

- hangsúlyozza Vértes.

Magyar Kardiológusok Társasága szerint:

  • napi egy doboz (250 ml) energiaital a legtöbb egészséges kamasz számára biztonságos;
  • sportolás előtt vagy közben kerülni kell az energiaital-fogyasztást;
  • azoknak a kamaszoknak, akiknek klinikailag igazolt betegségük van, konzultálniuk kell a kezelőorvosukkal energiaital-fogyasztás előtt;
  • a túlzott energiaital-fogyasztás alkohollal vagy droggal, esetleg mindkettővel kombinálva súlyos hatású lehet, akár halált is okozhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2018.11.23 13:34

@antitroll: Köszi az értékes infókat! Végre egy értelmes hozzászólás (ilyenek kellenének még ide). Ezek szerint a napi 3 csésze kávé még beleférhet nekem is :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.11.23 13:22

Nem vagyok orvos, de egy kardiológus főorvos a barátom. Vele sokszor kiveséztük a témát, baromi sok flélreértés, sőt szándékos félremagyarázás van a dolgok mögött.
Természetesen inkább a víz fogyasztása ajánlott, de a sima cukros üdítők fogyasztásához képest a mértékletes energiaital fogyasztás nem rosszabb, sőt jobb, ha a kisebb szénsav tartalmat és a hozzáadott vitaminokat nézzük.
Fő összetevő a koffein. általában 32-38,5 mg/100 ml van bennük, azaz egy 2,5 dl-es dobozban maximum 100 mg.
Egy feketekávéban kb. 40 mg.
Az EFSA ajánlata alapján a maximális koffein bevitel maximum napi 3 mg/ testsúly kg.
Azaz 80 kg-os felnőttnél 240 mg/fő, egy 70 kg-os fiatalnál ugyanez értelemszerűen 210 mg.
Ez alapján egy fiatal számára a koffein szempontjából nem jár egészségügyi kockázattal, ha naponta két energiaitalt megiszik. Természetesen nem egyszerre...
Mi a helyzet a taurinnal? Magyarországon ezt az összetevőt Matolcsy et. és "szakértő" társasága nemkívánatosnak minősítette az energiaitalokban. A kivetett különadó miatt Magyarországon legálisan gyakorlatilag nem lehet taurin tartalmú energiaitalt kapni, még a Redbull is beállt a sorba. Mondhatnátok, hogy mert mi ilyen okosak vagy okosabbak vagyunk, mindenki más a határainkon kívül sík hülye! Frászt!
Mi a taurin? Ez egy természetben is előforduló vegyület, melyet kis mennyiségben az emberi szervezet is előállít. Legközelebb Téged is megadóztatnak? :-D
A taurin létfontosságú anyag, amely a szívizom jó működéséhez szükséges. A hiányzó mennyiséget (mert kell!) elsősorban húsfélékkel tudjuk megszerezni. A vegáknál okozhat is problémát a többlet bevitel hiánya! Egyes ragadozók egyáltalán nem termelnek taurint, a hiánya betegséghez és elhulláshoz vezet. Ilyen például a házimacska. Nézzétek csak meg a száraz macska kaják összetételét, szinte mindegyikben ott van a taurin!
Szintén nemzetközi ajánlások szerint, az emberi szervezet napi 3 gr többlet taurint képes befogadni, efelett felesleg lebontása már a májat megterheli.
Egy 250 ml-es doboz original energiaitalban 1 gr taurin van (400 mg/100 ml). Azaz ismét csak az jön ki, hogy két doboz elfogyasztása biztosan nem probléma taurinilag még fiataloknak sem.
Hogy drogokkal, piával együtt még károsabb? Lehet, hogy a drogokat és főleg a piát kellene tiltani! :-)
Ezen az alapon mindent lehetne tiltani, a cukrot, a sót stb-stb.
A vicc, hogy a webshopokban teljesen legálisan lehet vásárolni taurint kristályos formában mindenféle kiszerelésben.
Azt nem titkolom, gondolom kiderült, hogy én fogyasztok energiaitalt kávé helyett.
Nálam az a módszer, hogy veszek 250 gr-os zacskós taurint és egy fél kiskanállal helyreállítom az összetevők arányát! :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html