Ennyi ember kaphat az állami földekből

Mintegy 102 ezer gazda élhet az állami földek megvásárlásának lehetőségével annak alapján, hogy kizárólag helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet; a program már ősszel elindul - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
MTI, 2015. augusztus 30. vasárnap, 09:10
Fotó: Napi.hu

A tárca írásos válasza szerint az állami tulajdonú földek értékesítéséhez szükséges intézkedések részletes kidolgozása folyamatban van.

Az érintett állami földterület mintegy 350 ezer hektárnyi, ez az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 6 százaléka; szántókat, legelőket, gyümölcsösöket érint majd a program, illetve van olyan halastó is, amely bekerülhet a programba. Az értékesítés nyilvános lesz, a három hektár alatti területeket nyilvános hirdetéseken, három hektár felett pedig a megyei jogú városokban szervezendő nyilvános árveréseken értékesítik.

A megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési, terhelési tilalmat jegyeznek be, valamint az államot korlátlan visszavásárlási jog is megilleti. A kormány kedvezményes hitelkonstrukció kidolgozására kérte fel az MFB Zrt.-t, hogy minél több gazda tudjon élni a lehetőséggel.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot. A területeket bérleti szerződéssel együtt adják el, szerinte - a most lefektetett szabályok alapján - a jelenlegi bérlők kétharmada, négyötöde nem tud majd vásárolni. Az árveréseken a helyi piaci ár plusz 10 százalék lehet a minimális kikiáltási ár , "a kormány nem lát lehetőséget kedvezményes értékesítésre". A helyi piaci ár plusz 10 százalék alatt nem adják el a földet. Az árverések lebonyolítása még az idén megkezdődhet. A földeladásból befolyó összeg működésre nem költhető, az ország nem élheti fel ezt a pénzt, abból az állami vagyont kell gyarapítani - derült ki Lázár szavaiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.30 11:57

..jó a konstrukció ..,akinek már van 500 hektárja ,családtagokkal együtt ,az ne vehessen ....,500 hektár legyen a max földterület ,elég az !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

IVPetya1, 2015.08.30 11:53

Nem értem a cirkuszt a földművelés szempontjából. Ha 350 ezer hektár 50 ezer darabban van(MN, akkor átlag 7 hektárosak a darabok. Nyilván nagyon sok helyen vannak, ha 102 ezer gazda jogosulhat a vásárlásra. Az egyes gazdák alig növelhetik meg művelési területüket. A spekulatív vásárlás nem kizárt, de alapvetően a kisgazdákat célozza az ötlet, akik munkahelyeket fognak létesíteni. Az sem kizárt, hogy szavazatvásárlás a célja, ami persze normális még egy demokráciában is. Ennek is csak akkor van értelme, ha valóban nagyon sokan jutnak földhöz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.30 09:56

Többször megírtam, hogy az állami földek eladása nem a legjobb eljárás a haza gazdálkodás felfuttatásához. Most újra előveszem ezt.

Az eladott földek tulajdonjogáról is lemondott az állam. Ezt azt jelenti, hogy az eladott földek idegen tulajdonban is kerülhetnek, ha a gazdáik valamilyen oknál fogva eladni kényszerülnek. A föld nem lehet tőzsdetéma.
Ráadásul a földek gazdákhoz való vándoroltatása erősen mennyiséghez között, mivel az pénz függvénye. A tartós használat korlátlan mennyiségben is időre adható azoknak, akik tartósan művelni akarják a földet, hasznot adva maguknak és az államnak. A tartós használatú földek birtokjoga az államé, így nem adható tovább.

Ki kellene már törni a pénzközpontú gondolkozásmódból, mert nem mindig vezet jóra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html