Augusztus végén 401,5 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében, ami az előző hónaphoz képest 3, az előző évihez képest pedig 18,4 százalékos visszaesés. A hónapban összesen 60,2 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes kirendeltségen, amelyből 12 százalék volt az első alkalommal regisztrálók aránya. A statisztika szerint még mindig több nő keres állást (206,2 ezer a 195,4 ezer férfival szemben), ebből pedig összesen 179,6 ezren részesültek pénzbeli ellátásban - mintegy harmaduk álláskeresési ellátást kapott, a többiek pedig szociális támogatásban részesültek.

A részletes adatokat böngészve kiderül, hogy a legtöbb álláskereső, egészen pontosan 99 041 az Észak-Alföldön található, ami után Észak-Magyarország következik 78 793 fővel, míg a Nyugat-Dunántúlon a legjobb a helyzet, ahol 22 016 fpt regisztráltak. Amennyiben megyei bontást nézünk, úgy Borsod-Abaúj-Zemplén van a legrosszabb helyzetben 48 226 álláskeresővel, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg követ 44 205 fővel. A lista másik végén Győr-Moson-Sopron megye található 5 129 nyilvántartott álláskeresővel, ettől nincs sokkal elmaradva Vas sem a maga 5 689-es számával.

Rossz hír, hogy még mindig 106,3 ezer olyan foglalkoztatott van, aki egy éven túl keres állást. Annak azonban már lehet örülni, hogy számuk egy év alatt 34,4 százalékkal csökkent, de júliushoz képest is 3,8 százalékkal kevesebb embert regisztrált az NFSZ. A legtöbb ilyen helyzetben lévőt, egészen pontosan 13 831-et Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg követ 12630-al. A legkevesebben, 762-en Győr-Moson-Sopron megyében várnak egy éve új állásra, de Vas megye sem panaszkodhat, hiszen onnan is csak 1 346 fő került bele az adatbázisba.

Tolnában alig van állás

Az NFSZ által közzétett adatok részletesen foglalkoznak azzal is, hogy hány üres munkahely volt augusztusban az országban. Eszerint az év nyolcadik hónapjában 188,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 99,4 ezer maradt üres, betöltetlen.

Ebből a legtöbb, szám szerint 18 785 Budapesten volt, míg a megyék versenyét 12 445 munkahellyel Szabolcs-Szatmár-Bereg nyerte. Ez majdnem annyit, mint ahány álláshely egész Észak-Magyarországon (12 821) volt augusztus végén. A második helyre Hajdú-Bihar futott be 10 929 bejelentett álláshellyel, míg a legkevesebb elhelyezkedési lehetőséget, egészen pontosan 795-öt Tolna megyében talált a hatóság.

Jó hír ugyanakkor, hogy az előző évi adatokhoz képest augusztus legvégén Békés megye kivételével (-235) mindenhol több lett az állás, így összességében 54974-el több állás közül választhattak az arra rászorulók. Még jobb a helyzet, ha az egész hónap során rendelkezésre álló álláshelyek számának változásait nézzük, így ugyanis 105,6 ezres pluszt regisztrált az NFSZ.

Szakít a közmunka

Augusztusban a foglalkoztatók összesen 97,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző év azonos időszakához képest több mint két és félszeres emelkedést jelent. A legtöbb új munkaerőigényt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mértek, ezeken a területeken jelentették be ugyanis az állások 28,3 százalékát.

Az újonnan bejelentett állások 84,1 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást, így ezek száma 82,2 ezer volt, amelyből 71 ezer a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarta. Emellett a "Nyári diákmunka elősegítése 2014" program keretében meghirdetett állások száma is jelentős, az eszköz elindulásának köszönhetően az elmúlt két hónapban 27,6 ezer álláshelyet jelentettek be a cégek.

Csoportos leépítések

Augusztusban a foglalkoztatók hét alkalommal, összesen 265 főt érintően jelentettek be csoportos létszámcsökkentést, így idén már 75 esetben 2696 ember veszítette el így az állását. Ugyanakkor jó hír, hogy ez a létszám augusztusban mind az előző évhez, mind az előző hónaphoz képest alacsonyabb. A tárgyhónapban a létszámcsökkentés öt megyét érintett, közülük is Veszprém megye emelhető ki, ahova a leépítések 42,6 százaléka koncentrálódott.

A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal továbbra is Borsod-Abaúj- Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendelkezett. A támogatott állások dominanciája Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével (ahol a nem támogatott állások voltak többségben) 62,5 és 96,2 százalék között mozgott az összes bejelentett munkaerőigényen belül.

A hónapban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 15,6 ezer volt, ez pedig 14,8 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de ezer fő feletti volt a támogatás nélkül betölthető álláshelyek száma több megyében, így Győr-Moson-Sopronban, Bács-Kiskunban és Komárom-Esztergomban is. Az NFSZ összeállítása szerint augusztusban a nem támogatott állások elsősorban a mechanikaigép-összeszerelő, az egyszerű szolgáltatási és szállítási, az egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.