Pénzosztással tenne igazságot az ENSZ

Globális alapjövedelemre és a meglévő vagyon újraosztására lenne szükség a fejlett és fejlődésben lévő államok közötti egyenlőtlenségek kezelésére az ENSZ vezetője szerint.
Rácz Gergő, 2020. július 19. vasárnap, 09:14
Fotó: MTI/EPA

A fejlett országok sok pénzt áldoztak túlélésükre, de nem adják meg a kellő támogatást a fejlődőknek ahhoz, hogy ők is átvészelhessék ezt a veszélyes időszakot - mondta António Manuel de Oliveira Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára.

Az ENSZ vezetőjének az Index által idézett előadásában a meglévő egyenlőtlenségekről, illetve azok lehetséges korrigálásáról volt szó.

Szerinte új globális társadalmi szerződésre van szükség, globális társadalombiztosításra, globális egészségügyi ellátással és - talán - globális alapjövedelemmel. Ennek megteremtéséhez a magánembereknek és a vállalatoknak igazságosan hozzá kell járulniuk.

A fejlődő országoknak jelentős támogatásokra, köztük adósságeltörlésre volna szükségük, nem elég, hogy a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 csoport tagjai megállapodtak az országadósságok törlesztésének felfüggesztésében az év végéig.

A főtitkár azzal a felhívással fordult a világhoz, hogy alakítsa ki a globális kormányzás egy új modelljét, amelyben minden ország egyenlő jogokkal vesz részt. "Látunk elindulni egy új mozgalmat. Ideje kijavítani a múlt hibáit".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aomori, 2020.07.19 11:47

Lenin sem mondhatta volna szebben, mint ez az ápolt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html