E.On-államosítás: vita alakult ki az árról a bizottságban

Általános vitára alkalmasnak találta az idei költségvetésnek az E.On-gázüzletág megvásárlása miatti módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfő esti ülésén a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága. A legfeljebb 875 millió eurót az eladó kérte, amely összeget neves pénzügyi és jogi szakértői irodák támasztanak alá - fogalmazott Hegmanné Nemes Sára, az NFM államtitkára.
MTI-Eco, 2013. február 11. hétfő, 21:21
Fotó: Napi.hu

A bizottság a kormánypárti képviselők 11 igen, az MSZP-s képviselők két nem, és a Jobbik egy tartózkodó szavazata mellett találta általános vitára alkalmasnak a javaslatot.

A törvényjavaslat szerint az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.On SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért. A legkésőbb 2013. szeptember 30-ig fennálló állami készfizető kezesség az E.On Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. részesedéseinek megvásárlására, illetve a társaságok tevékenységéhez kapcsolódó készletek megvásárlására vonatkozik.

Az állami kezességvállalás a 2013-as költségvetési egyensúlyt nem fogja befolyásolni - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára.

Szekeres Imre (MSZP) hangsúlyozta: helyesnek tartják azt a célt, hogy magyar vállalat vegyen gázt és azt tárolni tudja Magyarországon, de ehhez nem kell megvásárolni az E.On cégeit, mert minimális költséggel ugyanez biztosítható. A szocialista frakció azért nem tartja általános vitára alkalmasnak a javaslatot, mert úgy véli, "felesleges pénzkidobás" az E.On megvétele. Ugyanez a cél például az MVM profiljának kibővítésével is megoldható lett volna - fűzte hozzá Szekeres Imre.

Babák Mihály (Fidesz) szerint a hibákat a szocialista-szabaddemokrata kormány követte el: ha nem adták volna el a gázüzletágat, ma nem ilyen árak lennének. Szekeres Imre felvetésére példaként említette, hogy egy lakásnál sem mindegy, hogy a benne lakónak tulajdona-e vagy csak bérli azt. Az E.On gázüzletágának megvásárlásával a kormány célja, hogy ami vagyona van az országnak, azt saját maga birtokolja - emelte ki a képviselő.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kiemelte: a Jobbik támogatja a stratégiai ágazatok teljes vagy részben történő visszaszerzését. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy míg az E.On-részesedés kapcsán 340 millió euróról szóltak az első értékbecslések, a kormány a hírek szerint mintegy 875 millió euróért veszi meg az E.On két cégét, Trade-et, és a Földgáz Storage-t, így jó lenne tudni, miből adódik a két összeg közötti különbség.

A legfeljebb 875 millió eurót az eladó kérte, amely összeget neves pénzügyi és jogi szakértői irodák támasztanak alá - reagált Hegmanné Nemes Sára. Dancsó József (Fidesz) szerint az állami készfizető kezességvállalás egy zárt, logikus, pusztán pénzügytechnikai lépés.

Nyikos László (Jobbik) szerint, hogy ha be kellene váltani a kezességet, akkor felborulna a költségvetés egyensúlya. Elmondta: a törvényjavaslat indoklása hiányos, a kormány nem ad elegendő információt ahhoz, hogy egy "átlag képviselő" felelősségteljes döntést tudjon hozni a kérdésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.02.12 09:08

Nem világos számomra ha az ellenzék (is!!!) részéről felmerült a hűtlen kezelés gyanúja EON ügyben, akkor mikorra kerül az egész ügy az ügyészséghez.

Csak nem lesz elég ott is ez a demagóg indok, hogy azért kerül sokszorosába mint az értéke mert:
stratégia, nemzet, turulmadár és a bátor ellenállás csapata vette???

Csak léteznek ebben az országban még független szakemberek, szervezetek???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.11 22:34

@rigolya: Add hozzá a rigolya-faktorhoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.11 21:24

Ez egyre drágább. Már 330 mrd-nél járunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html