Csak akkor engedné meg a munkabeszüntetést a sztrájkra hajlandó pedagógusoknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ha a gyermekfelügyelet biztosítása mellett az első négy-öt órájukat is megtartják - írja a Népszava. Az "ajánlatot" Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár adta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőinek a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson.

A PDSZ álláspontja szerint sztrájk idején nem szükséges minden intézményben felügyeletet biztosítani, s "elégséges szolgáltatás" alatt legfeljebb a tanulók felügyelete értendő. Az államtitkár erre azt felelte: mivel más sztrájkbizottságoknak is a fenti ajánlatot adták, ezt nem fogják visszavonni, de arra kérte a szakszervezet képviselőit, küldjenek újabb ajánlatot. A PDSZ ezt megteszi és jelezték: ha a minisztérium nem fogadja el javaslatukat, bírósághoz fordulnak. Hétfőn pedig alternatív tiltakozási formákról tesznek majd bejelentést.

A szakszervezet azt is kiszámolta, mennyi pénz jelenthet a tízszázalékos pótlékemelés, amit a kormány ajánl. Az egyetemet végzett, pályakezdő, gyakornok besorolásúak illetménye július 1-től nettó 12-13 ezer forinttal nőhet. Így - adókedvezmények nélkül - nettó fizetésük havi 155 ezer forint lesz. Egy 29 éve pályán lévő, egyetemet végzett pedagógus nettó 280 ezer forintot, az ugyanilyen végzettségű igazgató nettó 380 ezer forintot, "ösztönzési keresetkiegészítéssel" nettó 448 ezer forintot kap.