Az ukrán határszakaszon szolgáló pénzügyőrök rendszeresen jogtalan előnyt kaptak a jövedéki termékeket Magyarországra csempésző személyektől.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség - több rendőri szerv és a NAV támogatásával - 2017. február 28. napján 21 helyszínen, köztük a beregsurányi határátkelőhely hivatali helyiségeiben tartott házkutatást, majd 14 pénzügyőrt és 6 civil személyt hallgatott ki gyanúsítottként - közölte a főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint a pénzügyőrök hivatali kötelességüket megszegve, tényleges ellenőrzés és vámvizsgálat nélkül rendszeresen engedélyezték a belépést Ukrajnából Magyarországra jövedéki termékeket csempésző személyeknek. A pénzügyőrök a csempészektől rendszeresen, utólagos kifizetéssel pénzt kaptak.

Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette elkövetése esetén a büntetés 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Három gyanúsítottat (2 pénzügyőr és egy civil személy) őrizetbe vettek, előzetes letartóztatásuk indítványozásáról az ügyészség ma dönt - olvasható a közleményben.