Több ezer magyar demonstrált vasárnap Budapesten az ország adóhatóságát a hírek szerint átjáró korrupció, illetve általában a demokratikus szabadságjogok korlátozása ellen - kezdi beszámolóját az euractiv.com uniós hírportál. A tudósítás szerint ez volt a legutóbbi azoknak a tüntetéseknek a sorában, amelyek megrázták Magyarországot.

Az egymást követő kormányellenes megmozdulások, különösen az internetadót elítélő október végi demonstráció azt mutatja, hogy a kormánypárt óriási parlamenti többsége ellenére Orbán Viktor miniszterelnök egyre hangosabb ellenzékkel néz szembe - értékelik a magyarországi belpolitikai helyzetet az EurActiv és a Reuters tudósítói.

Orbán megrökönyödést keltett nyugati partnerei, ezen belül az EU és az USA vezetői köreiben azzal, hogy kormánya a nyugati vállalatokat büntető intézkedéseket (adókat) vezetett be, korlátozta a demokratikus szabadságjogokat és - bírálói szerint - közelebb vitte Magyarországot az orosz befolyási övezethez. A hét végi tüntetés résztvevői Vida Ildikó NAV-elnök és az adóhatóság többi felső vezetőjének lemondását követelték, miután Vida elismerte, hogy korrupciós vádakkal kitiltották az USA-ból. Vida tagadja, hogy korrupt lenne.

A tüntetők ugyanakkor a kormányt bíráló transzparenseket is vittek és kormányellenes, köztük a kormány lemondását követelő szlogeneket is skandáltak. Elég volt - idézi egyiküket a hírportál. Teljesen gátlástalanok, miközben bennünket elnyomnak és azt várják, hogy fogjuk be a szánkat. Nem akarok adót fizetni egy korrupt országban - mondta egy idősebb hölgy, akit az sért a leginkább, hogy a gyerekeinek el kell hagyniuk az országot azért, hogy olyan állást találjanak, amelyből el tudják tartani a családjukat.

A korrupcióban, ami ebben az országban működik, az a legrosszabb, hogy a legmagasabb szinten, a kormányban kezdődik - szögezi le egy 30 éves tüntető hölgy. A kezében lévő transzparens szerint mindenkit korrumpálnak Magyarországon.