Ettől fél Orbán Viktor - így látják külföldön

Politico című brüsszeli hírportál és a Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a parlamenti választásokkal, a Bild című német lap pedig a kormány nemzetközi migrációról szóló tájékoztatási kampányával kapcsolatban foglalkozott az elmúlt napban Magyarországgal.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 2. hétfő, 14:55
Fotó: AFP

Az április 8-i magyarországi választásnak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, a kampány azonban "meglepően feszült és küzdelmes" volt, s az utóbbi hetek fejleményei miatt az ellenzéki oldalon egyre többen bíznak abban, hogy a Fidesz legalábbis meggyengíthető - írta hétfőn a Politico az MTI szerint.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a kampányt kémkedési vádak, álhírek, kiszivárogtatások és korrupciós botrányok tarkítják, a kormányzati támadások fő célpontja pedig továbbra is Soros György magyar-amerikai üzletember. Miközben a kormánypárt átalakította a választási rendszert, a média jelentős részét pedig az ellenőrzése alá vonta, a kampány intenzitása jelzi, hogy "az illiberális demokrácia bajnokának, a migráció keményvonalas ellenzőjének" számító miniszterelnök mennyire fél a választási vereségtől.

A kormány bírálóinak többsége nem igazán hisz benne, hogy Orbán legyőzhető, de az utóbbi időben tapasztalt "buktatók" miatt mégis egyre többen bíznak abban, hogy legalábbis meggyengíthetik a Fideszt, ha a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaznak az egyéni választókerületekben - mutatott rá a szerző.

"A Fidesz számára a vereség nem opció: a sorozatos botrányok miatt ebben az esetben Orbán több szövetségese, de talán ő maga is hosszú időre börtönbe kerülhet" - olvasható a cikkben.

Erősödik az elégedetlenség

A Süddeutsche Zeitung Így változtatta meg Orbán Viktor Magyarországot címmel közölt a hírportálján összeállítást, amelyben a szerző, Matthias Kolb kiemelte, hogy a "populista" politikus vezetése alatt az ország "gazdagabb, korruptabb és EU-szkeptikusabb" lett.

A többi között kifejtette, hogy a Fidesz egyértelműen vezet a közvélemény-kutatásokban, de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás jelzi, hogy erősödik az elégedetlenség "az Orbán-rendszerrel és a korrupcióval" szemben.

A nemzetközi migrációs válsággal kapcsolatban hozzátette, hogy Orbán Viktor Angela Merkel német kancellár ellenfeleként lépett fel, több mint két éve sürgeti, hogy Európa védekezzen "a 'menekültek inváziója' ellen", és a keresztény értékek védelmezőjeként állítja be magát. Mindez "politikailag kifizetődött" a kormányfőnek, aki erre a "félelemkeltésre" alapoz a választási kampányban is.

Tipikusak az uniós bürokraták és Soros György elleni támadásai is, és az ausztriai, a németországi és az olaszországi választási kampány azt mutatja, hogy "sokan utánozzák retorikáját, amely így megváltoztatta az európai vitakultúrát" - írta a Süddeutsche Zeitung (SZ) szerzője.

Egyebek mellett arról is írt, hogy a bírálatok szerint az állami médiumok a menekültekről "nagyon egyoldalúan", a terrorveszélyről pedig "nagyon bőségesen" számolnak be, szakértők aggodalommal szemlélik "a magyar jogállam kiüresítését", és a választási kampányban egyre hangosabbak a panaszok a "széles körben elterjedt korrupcióról, és arról a tényről, hogy egy szűk elit egyre nagyobb vagyont halmoz fel".

Egy német elemzőt idézve az SZ hozzátette, hogy a korrupció és a klientúrarendszer miatti elégedetlenség mellett a migrációval kapcsolatos bizonytalanság és félelem is jelen van, így a választások előtti helyzet kormányváltó hangulat nélküli kiábrándultságként írható le, és azzal lehet számolni, hogy a Fidesz megnyeri a választást, de nem arat elsöprő győzelmet.

Biztos győzelem

A Bild Miként akar Orbán pontokat szerezni a menekültek elleni uszítással címmel közölt hírportálján a magyar kormány új köztéri plakátjáról szóló cikket, amelyben a szerző, Philip Fabian kiemelte, hogy Orbán Viktor "szinte biztos lehet újraválasztásában", mégis ismét "élesebb hangot üt meg a migránsokkal szemben, ezúttal egy, a kormány nevében folytatott plakátkampánnyal".

Kifejtette, hogy a plakát ugyanazt az üzenetet közvetíti, amely Orbán legfontosabb "politikai üzenete", miszerint Magyarországnak és Európának be kell zárkóznia a bevándorlás elől, "jóllehet a kampányt nem Orbán pártja, a Fidesz finanszírozza, hanem valamennyi adófizető".

A többi között hozzátette: szinte biztos Orbán Viktor választási győzelme, és egyedül "a korrupció ügye lehet veszélyes számára", de csak akkor, ha az ellenzék valamennyi egyéni választókerületben egyesül a Fidesz ellen, ami "nem valószínű forgatókönyv".

Képünk forrása: AFP Photo/Attila KISBENEDEK

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly, 2018.04.03 21:00

Mit is akar jelenteni az, hogy Magyarország gazdagabb (is) lett?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.03 20:43

@csaba7272: ha a krix5 nicknevedet tiltották ki - hány néven kommentelsz itt egyébként? - akkor teljesen igazuk volt, szerintem már a gazdáidat is zavarta a féleszű őrjöngésed, pl. hogy szimplán letolvajoztad a jelenlegi és egykori manyup-tagokat, azaz a dolgozó társadalom jelentős részét, pont te, a segélyes, életében semmire sem jutott tróger...

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.04.03 19:59

"...ti pont azért jártok ide, hogy elnyomjátok a nektek nem tetsző kritikus hangokat..."
Nem kell elnyomni. Azt a sok baromságot, amit ti itt összehordotok, már a párton kívüli, értelmes emberek is unják.
De a Napi.hu baloldali, libcsi beállítottságú, nem is újdonság ez. Le, ill. ki lehet tiltani, ahogy ezt csináltátok negyven évig. de majd egy másik nicknéven / ebben itt nagy gyakorlatotok van :)))) / megírom, hogy hogy működtök ti.
Le, ill. ki lehet innen tiltani. Nyilván csinálok egy másik reget, és megírom itt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.03 17:07

Orbán fél ez világos a kisebbségbe kerüléstől, hogy nem lesz meg az 50%. Ezt úgy reagálja le, hogy ezerrel migránsozik, ellenfelei idegen ügynökök stb.
A börtönben nehezen telne az idő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2018.04.03 10:07

Még egy hét és a megingathtatlannak hitt felcsúti diktátor úgy fog menekülni Putyin vagy valamelyik arab terror vezér haverja országába mint Janukovics Kijevböl. A lopott 100 milliárdjait már úgyis oda menekítette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html