A menedékkérelmek lehető leggördülékenyebb kezelése érdekében a finanszírozást a meglévő fogadási kapacitások bővítésére fordíthatják. Az intézkedések keretében létesítményeket alakítanak ki, műszaki berendezéseket szereznek be, a menedékkérők szállításához járműveket bérelnek, és ideiglenes munkatársakat vesznek fel - derül ki az EB közleményéből.

A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból történő sürgősségi segítségnyújtás céljára az Európai Bizottság a 2014-es és 2015-ös évre összesen 50 millió eurót különített el, amelyet a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap révén folyósít. Az EB sürgősségi finanszírozása kiegészíti az alap rendszeres pénzeszközeit, amelyeket a tagállamok 2014 és 2020 közötti nemzeti programjaik végrehajtására használhatnak fel - Magyarország esetében az alapösszeg 23,71 millió euró.

A migrációs ügyekért felelős uniós biztos, Dimitrisz Avramopulosz csütörtökön bejelentette, hogy az EB további 1,2 millió eurót bocsát a magyar hatóságok rendelkezésére a bizottság által létrehozott új finanszírozási mechanizmus keretében, amely arra szolgál, hogy támogatást nyújtson a növekvő menekültügyi és migrációs nyomással szembesülő uniós országoknak. Ez a sürgősségi finanszírozás segíteni fogja a magyar hatóságokat abban, hogy növeljék fogadási kapacitásaikat, és így hatékony válaszlépéseket tegyenek a menedékkérők növekvő beáramlására."