Az európai hatóságot is aggasztja a magyarországi levegő minősége

A fogyasztáscsökkentési beruházásnak hosszú távon nincs alternatívája, és bár fontos a politikai vélemény, a vállalati döntéshozókra és az egyénre is legalább ilyen komoly felelősség nehezedik - mondta a Népszavának a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) távozó ügyvezető igazgatója.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 29. szerda, 07:21
Fotó: Shutterstock

Szalai Gabriella a lap szerdai kiadásában megjelent interjúban azt hangsúlyozta, hogy sokkal olcsóbb előbb a fogyasztást csökkenteni, és ehhez eleve kisebb termelőrendszereket tervezni, mint egy nagyobbat "kitisztítani" megújuló energiaforrásokkal.

A Kárpát-medence rendkívül érintett az éghajlatváltozás hatásaiban, jelentősen nő a 30 Celsius-fok feletti középhőmérsékletű napok száma, a csapadék mennyisége csökken és kiszámíthatatlanabbá válik, hatalmas károkat okozva - mondta a magyarországi szakvállalatok által támogatott MEHI ügyvezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az európai uniós átlagnál 87 százalékkal több energiát használ fel egységnyi bruttó hazai termék (GDP) előállítására, a fejlődő államok pont az átállás elősegítésére kapnak uniós támogatást.

Szalai Gabriella az újlakás-áfa és a csok kapcsán hangsúlyozta, nagyon sok múlik a szabályozókon annak érdekében, hogy energetikailag korszerű házak épüljenek.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány jelenleg a 2030-as célokról egyeztet az Európai Bizottsággal, és komoly kihívást jelent, hogy a 2020-as vállalásoktól eltérően például ebbe már a közlekedés is beleszámít. A szakember szerint azonban az uniós átlag 32,5 százalékos megtakarítás eléréséhez alapjaiban kellene átszabni a magyar gazdaság szerkezetét. "Számítások szerint a GDP-nk alapján 16 százalékos vállalás lenne a méltányos."

Felidézte, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökséget aggasztja a magyarországi levegő rossz minősége, amiért - különösen a szálló por tekintetében - a korszerűtlen fűtés okolható. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nagy jövőt lát a távhő előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.29 13:33

Nemcsak Trump szerint kamu a klímaváltozás, hanem a fidesz qrmány szerint is.
Épp most tették hidegre a fideszes köztársasági elnök, Áder aggodalmas környezetvédelmi roadshow előadásainak hitelességét.
"Szijjártó: A kormány nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva korlátozza"
https://444.hu/2019/05/29/szijjarto-a-kormany-nem-tamogatja-hogy-brusszel-az-autoipar-versenykepesseget-a-kornyezetvedelemre-hivatkozva-korlatozza
-------------
Viszlát ökológia lábnyom elnöki kampány, a fidesz kormány számára első a bevétel, a második a pénz, a harmadik az első kettő lenyúlása. Valahol hátul még ott van a környezetvédelem, amikor újabb adót vetnek ki annak kamujával.
A környezetvédelem azért fontos a fidesz számára, mert adót és büntetést szedhetnek arra hivatkozva.
Aztán meg minden fát kivágnak amire ránéznek, és mindent a környezetkárosító iparért.
Földkárosító túltermelés a cél!
De akkor ne b@szogassák a népet, hogy lábnyom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html