Egy dologtól nem kell Navracsicsnak tartania: hogy ő lesz az EB következő elnöke

Megjelent az Európai Bizottság biztosainak munkáját értékelő jelentés, amiben 1769 úgynevezett stakeholdert kértek meg arra, hogy értékeljék az egyes európai uniós biztosok 2014 és 2019 közötti munkáját. A magyar biztos munkáját nagyon lehúzták a megkérdezettek, az utolsó lett a sorban. Megkérdezték azt is, ki legyen a bizottság új elnöke. A válasz meglepő lehet.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 19. kedd, 18:54
Fotó: AFP - Thierry Charlier

Jean-Claude Juncker bizottságának az elmúlt öt évében több krízissel is meg kellett gyürkőznie a brexittől az egyre erősödő nacionalizmuson, a komoly migrációs nyomáson, bankválságon át a testület főtitkárának kinevezéséig - emlékeztet az elemzés bevezetője.

A felmérést 2018. október 9. és december 3. között végezték 1769 stakeholder - azaz színészek, influencerek, politikusok, tisztviselők, szakmai szövetségek, valamint a vállalatok, média, NGO-k, kutatóintézetek és a tudományos élet képviselői - megkérdezésével. A Juncker-bizottság teljesítményét átlagosan 46 százalékra értékelték, ami gyengének tűnik, de nagyjából összhangban van a bizottság munkájáról korábban végzett közvélemény-kutatások eredményeivel.

A dán biztos a kedvenc

Ami a biztosok teljesítményét illeti, az egyetlen, akinek a munkája 50 százalék feletti értékelést kapott és ezzel a legjobban teljesítőként értékelték, Margrethe Vestager versenyjogi biztos lett. A dán politikushoz fűzött elemzésben az olvasható, hogy sokan a Juncker-bizottság legfényesebb csillagának tartják: okos, kemény, közérthető és empatikus. A mandátuma alatt a Fiat, a Srtarbucks, az Amazon és a McDonald's is célkeresztjébe került az adóoptimalizálásra tervezett céges struktúrájuk miatt, de a techóriásokkal szemben is fellépett. A Google-ra 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a vásárlási szolgáltatásai miatt, és további 4,3 milliárd eurónyi sarcok kapott még azért, mert a keresési szolgáltatását az Androidhoz kötötte. Az Apple 13 milliárd dollárral lett rövidebb az Írországnak meg nem fizetett adó miatt.


A top háromba viszont a bizottság elnöke nem fért bele: a második legjobban teljesítő biztos Federica Mogherini külkapcsolatokért felelős biztos lett 49,6 százalékkal, míg a harmadik legjobb eredményt 46,9 százalékkal Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke érte el.

Timmermans az utóbbi időben Magyarországon főleg a hazánk és Lengyelország ellen elindított 7. cikk szerinti eljárás, illetve a jogállamiság és az alapértékek betartásának számonkérése miatt vált ismertté - illetve Magyarországon a kormány szemében negatív szereplővé. Jelenleg az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Főnöke, Jean-Claude Juncker teljesítményét a megkérdezettek 44,4 százalékra értékelték, Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos (44,7 százalék) mögött alig lemaradva.

Navracsics a sor végén

Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos teljesítményét viszont gyászosra értékelték: a magyar az egyetlen tag, aki a 20 százalékot sem érte el, és mindezt annak ellenére, hogy a portfóliójába tartozik a legnépszerűbb program, az Erasmus+, illetve hogy sikerült az erre rendelkezésére álló keretet 30 milliárd euróra megdupláznia a következő, 2021-2027-re vonatkozó költségvetési ciklusban.

Ki legyen az új elnök?

A közvélemény-kutatásban rákérdeztek arra is, hogy ki legyen a következő bizottság elnöke. Érdekesség, hogy a válaszadók legnagyobb arányban (20 százalék) a dán Margrethe Vestagert látná a legszívesebben az elnöki poszton. Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét, Manfred Webert mindössze 4, míg az S&D csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst 6 százalék választaná. Az EPP-ben leszavazott finn Alexander Stubbot is több szavazatot kapott a posztra, mint Weber.

A top 10-be egyébként bekerült még Timmermans mellett Federica Mogherini, Corina Cretu román biztos, a brexit-ügyi főtárgyaló, Michel Barnier és Angela Merkel német kancellár is.


Kell a Spitzenkandidaten rendszer?

Kiderül továbbá a kutatásból az is, hogy a megkérdezettek meglehetősen megosztottak a csúcsjelölt (Spitzenkandidaten) eljárást illetően: 44 százalék áll mellette, míg 40 százalék ellenzi, 16 százalék pedig nem tudja eldönteni a kérdést. Ennek lényege az lenne, hogy az Európai Parlament minden pártcsaládja állít egy jelöltet és amelyik pártcsalád a legtöbb szavazatot kapja az EP-választáson, annak a csúcsjelöltje kerülhet az Európai Bizottság élére.

A helyzet ellentmondásosságát mutatja, hogy miközben az egyébként politikai támogatottságot nem élvező Vestagert tartanák a legtöbben a legalkalmasabbnak az EU javaslattevő-végrehajtó szervezetének élére, a demokratikusabbnak kikiáltott csúcsjelölti rendszerben esélye sincs a poszt betöltésére. Sőt, a legutóbbi közvélemény-kutatások eredményei alapján egyelőre úgy tűnik, hogy Weber követhetné Junckert a poszton, miközben őt mindössze a megkérdezettek 4 százaléka látná szívesen a poszton, ami ez esetben 40 szavazatot jelentett. Csak összehasonlításképp: az S&D csúcsjelöltjét, Timmermanst 5 százalék támogatná, ami 74 szavazatot jelentett, vagy az EPP másik csúcsjelöltjét (aki Weber riválisa volt a posztra) a megkérdezettek 7 százaléka szeretné az elnöki poszton látni, ami 77 szavazatot jelent. Vagyis ez alapján úgy tűnik, hogy a csúcsjelölti rendszer egy olyan jelöltet juttatna a "szerződések őre" szerepét betöltő intézmény élére, akit a felmérésben megkérdezett "stakeholderek" kevésbé tartanának kompetensnek a posztra.

Kevesebb biztos kell

A megkérdezettek szerint a következő bizottságnak a három legfontosabb prioritásának a környezet- és klímavédelemnek (38 százalék), az EU demokratikusabbá tételének (28 százalék), valamint a migrációnak (24 százalék) és a gazdaságnak (24 százalék) kellene lennie.

További érdekesség, hogy a megkérdezetteknek közel kétharmada (58 százaléka) véli úgy, hogy biztosok számár csökkenteni kellene. Ezt a véleményt az osztrák kancellár Sebastian Kurz fogalmazta meg, aki szerint a biztosok számát 18-ra kellene vágni a mostani 28-cal szemben. A Lisszaboni szerződés ezt a problémát úgy oldotta volna meg, hogy a biztosok számát a jelenlegi kétharmadára csökkentette volna, ám ezt a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elvetette. Eközben a kritikusok szerint a túlméretezett bizottság döntéshozatala nem hatékony. Egyébként kevés tagállam adná fel a saját biztosát, annak ellenére, hogy a biztosoknak a nemzeti érdekektől függetlenül kell végezniük a munkájukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.02.20 08:25

@terabit: "Ha ezek a stakeholderek, a fene megette az egészet, valaki bombázza porig az EU-t légyszi..."

+1...

"1769 stakeholder - azaz színészek, influencerek, politikusok, tisztviselők, szakmai szövetségek, valamint a vállalatok, média, NGO-k, kutatóintézetek és a tudományos élet képviselői - megkérdezésével. "

Többször el kellett olvasnom, mert nem akartam elhinni... még mindig nem akarom... Ez tényleg a bohóckodás netovábbja. Vajon tényleg az egész világ pusztulásra van ítélve, az agyi leépítés teljes gőzre kapcsolt? Hihetetlen... Az EU vezetőinek munkáját influencer-ek, színészek, NGO-k értékelik... b*szki... ez istentelenül kemény...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.02.19 23:33

Trócsányi lesz a következő delegáltunk.
Na ő sem lesz jobb...szart a fosra szituáció.....XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.19 22:15

@zappara: úgy érted, hogy ezeket nem lehet leváltani, ahogy nem is választotta őket senki? Annál rosszabb...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.02.19 22:12

@Der_Zahnarzt: nem őket értékelik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.19 21:21

"értékelték"

Szerencsére már csak 3 hónap, és a választók értékelik az egész bohóctársulatot. A levesbe.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html