Év végi sokk jön a kórházakban

Három munkanap alatt kéne gyökeresen átalakítaniuk a kórházaknak a sürgősségi osztályaikat, hogy eleget tegyenek az egészségügyi tárca elvárásainak. Biztosítaniuk kell ehhez a személyi és technikai feltételeket.
Komócsin Sándor, 2018. december 21. péntek, 08:53
Fotó: Napi.hu

Megjelent a rendelet, amely szerint január elsejétől öt percen belül el kell dőlnie a nagyobb kórházak sürgősségi osztályain annak, hogy kinek, milyen gyors orvosi segítségre lehet szüksége. Akik panaszai nem indokolják az azonnali ellátást, azokat az újonnan létrejövő úgynevezett akut alapellátási egységbe irányítják - írja Népszava.

A kórházaknak elvben tíz naptári napjuk van a felkészülésre, ami önmagában is kevés, ám valójában még ennél is rosszabb a helyzet. A rendelet életbe lépéséig ugyanis hét munkaszüneti nap lesz, így gyakorlatilag három nap áll a kórházak rendelkezésére a drasztikus átszervezések levezénylésére.

Ezalatt kellene megépíteni például az információs pultokat, és megtalálni azokat a szakembereket, akik a betegirányítást követően tájékoztatják a betegeket. A sürgősségi osztálytól legfeljebb 100 méterre ki kell alakítaniuk a halasztható esetek ellátására szolgáló kezelőhelyeket, és ezekbe is szakembereket kell találniuk. A gondokat tetézi, hogy kórházi dolgozók közül aki tehette, már kivette a szabadságát az ünnepekre.

A napilap úgy tudja, a szakma azt kérte, hogy az új rendszerből az akut alapellátási egységeket próbajelleggel vezessék be egy-két helyen, és az ott szerzett tapasztalatok alapján terjesszék azt ki a sürgősségi osztályokra. Mivel ez a kérés süket fülekre talált, egy kórházigazgató azt mondta a lapnak: kisebb csodára lesz szükségük ahhoz, hogy január elsejére készen álljanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2018.12.21 10:07

ilyen alapon 1 órát is adhattak volna..látszik, hogy komolyan gondolták
persze az nekik is nyílvánvaló (az idő rövidsége miatt is), hogy az egész csak egy nagy színjáték, sem eszköz, sem ember nem áll ehhez készen..ha jól emlékszem, nővéreknek kéne eldönteni, kinek milyen súlyú kezelésre van szükség..hol vannak Mo-on ennyire képzett nővérek? már nővérek is alig vannak,a minőségről pedig jobb, ha nem beszélünk ( sejtésem szerint ehhez külön +képzésre lenne szükség, mert gyakorltilag egy nagyon tapasztalt orvos helyét kéne betölteni, aki a tapasztalait a sürgősségin szerezte)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html