A márciusi, és a múlt héten megjelent, júniusi inflációs jelentésben is 2,8 százalékos GDP-bővülést vár a Magyar Nemzeti Bank. Ez azt is jelenti, hogy a jegybanki szakértők szerint az első negyedévben elért gyenge - éves szinten mindössze 0,9 százalékos növekedést, negyedéves összevetésben azonban visszaesést mutató - GDP-adat ellenére lesz növekedés. A terjedelmes elemzés többek között arról is ír, hogy a mezőgazdaság jelentős támogatást adhat a gazdaságnak az idén.

"Teljesítményének jelentős ingadozása miatt a hazai  mezőgazdaság kibocsátásának változása érdemben befolyásolja a GDP alakulását. Bizonyos években a szektor közel 2 százalékponttal is hozzájárult a GDP bővüléséhez. Aktuális előrejelzésünk szerint 2016-ban a mezőgazdaság  érdemben akár 0,5-1 százalékponttal is támogathatja gazdaság bővülését" - áll a jelentésben.

 

Ezt az előrejelzést az MNB-s szakértők azzal támasztják alá, hogy az  idei  évben  statisztikai  hatás  is befolyásolja a mezőgazdaság hozzáadott értékének emelkedését. Tekintettel arra, hogy tavaly az agrárium 0,5 százalékkal csökkentette a magyar GDP növekedését, így a bázishatás miatt az agrárium hozzáadott értéke növekedhet. Az is segítheti a mezőgazdaságot, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján gyengébb teljesítményjavulás következett be az agráriumban.

A jegybanki prognózis utal arra, hogy Magyarországon az időjárástól nagyban függő növénytermesztés, ezen belül leginkább a szántóföldi növények súlya 60 százalékos, ennélfogva jelentősen befolyásolják az agrárium teljesítményét. Bár az éves gabonatermésről - azaz a búza- és kukoricatermésről - csak az év második felében érkeznek adatok, ám következtetéseket már most is le lehet vonni a jegybanki elemzők szerint.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lehullott csapadékmennyiség és az adott évi gabonatermés között statisztikailag kimutatható a kapcsolat. "Az év első  hónapjaiban  a  lehullott  csapadék  mennyisége  meghaladta a historikus  átlagot, melynek  alapján  a gabonatermés érdemben kedvezően alakulhat az idei évben" - derül ki a prognózisból.

Azt is írják, hogy az agráriumban 2010 óta a beruházások  bővülését  figyelhettük  meg, és javul a finanszírozási környezet például a jegybanki hitelprogram miatt. Az agráriumban végrehajtott beruházások egyre nagyobb arányban gépberuházást céloztak az elmúlt években, ezek a fejlesztések pedig a jövőben is növelhetik az agrárium teljesítményét.