Ez Magyarország egyik tragédiája

A szegénységet csökkentő kormányzati intézkedések eddigi tanulságairól tanácskoztak szakemberek az Emmi Területi hátrányok leküzdése - eszközök és eredmények című konferenciasorozatának részeként kedden Budapesten. A legfejletlenebb országrészekben van a legtöbb iskolás gyermek.
MTI, 2016. június 14. kedd, 14:15
Fotó: Reuters

Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a rendezvényen azt mondta, az általános iskolákban az egy főre jutó tanulói létszám a keleti régióban a legmagasabb, ott, ahol a egyébként a legnagyobb a hátrányos helyzetű gyermekek aránya. Ez demográfiai szempontból azt jelenti, hogy "ott, ahol egyébként a legtöbb gyermek iskolába jár, akikből a társadalom (...) a jövő erőforrását meríti, ott található a legnagyobb hátrány" - fogalmazott.

Köpeczi-Bócz Tamás közölte, a komplex területi különbség azt jelenti, hogy a területi egységek között eltérés lehet gazdasági teljesítményben, foglalkoztatásban, az oktatáshoz való hozzáférésben, az egészségi állapotban, valamint a kulturális szolgáltatások és a rendszeres testmozgás feltételeinek meglétében. Ha ezek közül csak az egyik elemet kezelik, akkor nem érhető el "átütő siker" - hangsúlyozta. Az államtitkár rámutatott arra, hogy az egy főre jutó GDP jellemzően az ország nyugati, míg a munkanélküliségi ráta a keleti részén nagyobb.

Példaként említette azt is, hogy a férfiak esetében a várható élettartam öt évvel alacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mint Budapesten. Köpeczi-Bócz Tamás kiemelte, jellemzően olyan "beavatkozások" indultak el, illetve folytatódnak, amelyek elsősorban a gyermekeket sújtó nélkülözés, szegénység felszámolására koncentrálnak. A cél a végzettség nélküli iskolaelhagyás arányának 10 százalék alá csökkentése - közölte.

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a 2004-es uniós csatlakozás óta nőttek az országon belüli területi különbségek. Van egy fejlett főváros, emellett néhány, az unió átlagát meg sem közelítő fejlettségű nyugati és közép-dunántúli megye, és számos olyan - elsősorban észak-magyarországi, kelet-magyarországi, dél-dunántúli - megye, amely az unió átlagos fejlettségének a felét sem éri el.
Közölte, az elmúlt két-három évben a magyar gazdaság növekedése önmagához képest is gyorsult és európai összehasonlításban is kifejezetten kedvező. Ez ahhoz vezetett, hogy a gazdasági felzárkózás országos szinten valamelyest felgyorsult - tette hozzá.

Turóczy László elmondta azt is, a kormány döntött arról - ez hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben -, hogy Pest megye számára 2020-ig külön hazai költségvetési forrásból finanszírozott támogatási programot indít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandimaria, 2016.06.14 20:30

@Pegazus_a_borbarat: És, ha levetik az ?álliberális polkorrekt szájkosarat?, attól mi változik? Nem kéne már elgondolkodni azon, hogy ezeknek a gyerekeknek normális oktatást kéne adni, akár úgy, hogy az ott tanítók kiemelt pénzt kapnak, hogy megadják azt, amit a család nem tud megadni, ne adj isten, a szülőket is tanítani? Sok mindenre van pénz ebben az országban, csak megfelelő hozzáállás nincs. Fel sem merül benned, hogy egy purdé nem biztos, hogy hülyébb a gyerekednél, csak nem kapja meg azt, amit a gyereked? na, hess!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.14 16:55

"A legfejletlenebb országrészekben van a legtöbb iskolás gyermek." Helyesen: ""A legfejletlenebb országrészekben van a legtöbb iskolás korú purdé." Ideje volna már levetni az álliberális polkorrekt szájkosarat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.06.14 16:20

"A legfejletlenebb országrészekben van a legtöbb iskolás gyermek. "

Merő véletlenül pont egybeesik a cigányok elterjedésével...

"Ez Magyarország egyik tragédiája"

Ez nem Magyarország tragédiája, hanem a világé, ugyanis ez másütt is így van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html