Ez vár a bérekre - megszólaltak az elemzők

Egész évben két számjegyű béremelkedést várnak a statisztikai hivatal adataira reagálva az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők.
Szepesi Anita, 2018. április 20. péntek, 11:07
Fotó: Napi.hu

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: februárban is folytatódott a dinamikus bérkiáramlás, az összkép továbbra is rendkívül kedvező. Idén is elérhető közelségbe kerülhet a két számjegyű reálbér-emelkedés.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint 2018-ban 10 százalékot elérő éves bérnövekedést várnak a képzett munkaerő hiánya, a közszféra idén is zajló jelentős bérrendezései, illetve a 8 és 12 százalékos bérminimum-emelkedés nyomán.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a jelenlegi kilátások alapján a bruttó és nettó bérek 10 százalékos, a reálbérek 8 százalékos növekedésére számít 2018 egészében.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megjegyezte: februárban is lendületes volt a keresetnövekedés, a várakozásokkal nagyjából összhangban. A munkanélküliségi ráta alacsony szintje egyértelműen azt sugallja, hogy a béremelkedés üteme az idei évben is magas maradhat - az sem elképzelhetetlen, hogy egész évben két számjegyű lesz.

Képünk forrása: Napi.hu/Hornyák Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK