Ez vár Magyarországra az IMF szerint - itt az új prognózis!

Magyarország pénzügyi kihívásokkal teli éven jutott túl és tartotta fenn a gazdasági stabilitást 2012-ben, de a gazdasági környezet tavaly jelentősen romlott, a gazdaság négy év alatt második alkalommal süllyedt recesszióba, a GDP 1,7 százalékkal csökkent - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, magyar gazdaságról kiadott értékelésében. A valutaalap szakemberei szerint a kormánynak egyebek mellett a gazdaságpolitikán kell javítania, hogy az támogassa a beruházásokat és a növekedést.
Szabó Zsuzsanna, 2013. március 29. péntek, 15:00
Fotó: Napi.hu

A kormánynak a beruházások és a gazdasági növekedés támogatása érdekében javítania kell a gazdaságpolitikáján - olvasható az egyik fő megállapításként az Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb értékelésében, amelyet a január 26-án végződött IV. cikkely szerinti szokásos éves felülvizsgálat és a 2008-as hitelmegállapodás utókövetése kapcsán végzett. Emellett az IMF kiemeli azt is, hogy Magyarországon a bankrendszer stabil, de a hitelezés hiánya aláássa a gazdasági fellendülést, a magas külső adósság, az államadósság és az alacsony növekedés pedig érzékennyé teszi az országot a piaci hangulat változásaira. (A januári látogatáskor kiadott közleményről itt olvashat, a jelentés angol nyelvű pdf dokumentumát itt érheti el.)

Az IMF legfrissebb, Magyarországról szóló éves jelentésében megjegyzi, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a régióban az egyik leggyengébb volt, a reál GDP 2012-ben körülbelül 6 százalékkal volt a 2008-as szint alatt, miközben az államadósság és a külső adósság, valamint a gazdaság devizakitettsége (currency mismatch) nagyon magas volt. Erre évre az IMF mindezek után a reál GDP stagnálásával számol. (A kormány jelenleg 0,9 százalékos növekedést prognosztizál, de a tavalyi adatok nyomán áprilisban felülvizsgálat jöhet. A szerk.) A növekedés egyetlen forrása továbbra is a nettó export lesz, amely ellensúlyozza a gyenge hazai keresletet. Középtávon a nemzetközi szervezet viszont arra figyelmeztet, hogy a gyenge gazdasági környezet, a nem megfelelő befektetési légkör, valamint az alacsony munkaerő-piaci részvétel visszafoghatja a növekedést.

Az IMF a következő intézkedéseket ajánlotta a költségvetési politika javítására:
  • A központi kormányzati bürokrácia költségeinek csökkentése és a kiadások ésszerűsítése a helyi önkormányzati szinten
  • A veszteséges állami tulajdonú közlekedési vállalatok szerkezeti átalakítása
  • A veszélyeztetett csoportok szociális juttatásainak célzottabbá tétele
  • Az ágazati adók fokozatos felszámolása és a társasági adórendszer egyszerűsítése és átalakítása
  • A munkára való ösztönzés növelése a személyi jövedelemadó reformja révén
  • Adókedvezmények csökkentése és egy átfogóbb stratégia elfogadása az áfa-csalások ellen

Más mix kell!

Thanos Arvanitis, az IMF európai ügyekkel foglalkozó osztályának egyik igazgatója és magyar misszióvezetője szerint Magyarország az elmúlt évtized nagy részében az alacsony növekedéstől és a magas adósságtól szenvedett. Az elmúlt évekbeli gyenge növekedés azonban a kedvezőtlen külső környezetnek és strukturális tényezőknek tulajdonítható - mutatott rá a misszióvezető. Példaként a gazdaságban zajló mérlegalkalmazkodás folyamatát és a kormány gazdaságpolitikai tévedéseit említi. Magyarországnak egy más gazdaságpolitikai mixre van szüksége, hogy elindítsa a növekedést és bővítse a foglalkoztatottságot - hangsúlyozza a szakember.

Ágazati adók 2013-ban a GDP százalékában
Forrás: IMF
(A nagyobb képért kattintson!)

A kormányzati politikák kíséretet tettek arra, hogy enyhítsék a válság háztartásokra gyakorolt hatását, csökkentsék a költségvetési hiányt és fellendítsék a foglalkoztatást. Az állam gyakori és kiszámíthatatlan beavatkozásai a gazdasági folyamatokba (pl. szektoriális adók, nyugdíjpénztárak államosítása, jelzálog előtörlesztési rendszer, rezsicsökkentések), valamint az intézményrendszer meggyengítése (pl. a Költségvetési Tanács és az Alkotmánybíróság szerepeinek megnyirbálása) rontott a befektetési környezeten aláásva ezzel a gazdasági fellendülés kilátásait. Ennek eredményeként az országban a beruházások az utóbbi 10 év legalacsonyabb szintjére estek vissza - jegyzi meg a jelentés.

Óvatosságra intenek a monetáris politikában
Az elmúlt időszakban végrehajtott kamatcsökkentések után az IMF úgy véli, hogy Magyarországnak szünetet kellene tartania a lazításban. A kamatcsökkentések nem helyettesíthetik a növekedés beindításához szükséges egyéb feltételeket, különös tekintettel a nem megfelelően működő hitelcsatornára. A további monetáris könnyítést az inflációs nyomás tartós mérséklődése, egy jobb minőségű gazdaságpolitika folytatása és az alacsonyabb kockázati felárak támogatnák. E tekintetben a központi bank jogi és működési függetlenségének biztosítása rendkívül fontos lenne az inflációs célkövetés rendszerének hitelessége szempontjából - hívja fel a figyelmet az IMF jelentése.

Az IMF szerint egy üzletbarátabb gazdaságpolitikai csomag kulcsfontosságú lenne a gazdaság talpra állításához, a magasabb növekedés pedig segítene az államadósság csökkentésében is. Magyarország magas államadóssága, amely a GDP közel 80 százaléka, és az ennek megfelelően magas finanszírozási igény kiszolgáltatják az országot a pénzügyi piac volatilitásának - figyelmeztet az IMF.

Üdvözlendő a hiánycél tartása, de...

A valutaalap szerint nem teljesül idén a kormány hiánycélja: 2013-ban a deficit várhatóan eléri a GDP 3,25 százalékát - a januárban rendelkezésre álló információk alapján. Ennek oka a bevételek elmaradása lehet (tranzakciós illeték, e-útdíj csúszása, az oktatásra fordítandó magasabb kiadások, uniós források önrésze). A Valutaalap 2014-15-re is 3 százalék feletti hiányt vár. Ugyanakkor a jelentés megjegyzi: a magyar kormány elszánt abban, hogy Magyarország kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása (edp) alól és a hányt a GDP 3 százaléka alatt tartsa - amit üdvözlendőnek is tart a szervezet -, de arra is rámutat a jelentés, hogy a legújabb pénzügyi konszolidáció túlzott mértékben támaszkodik olyan vitatott adóintézkedésekre, amelyek növelik a bizonytalanságot és rontanak az üzleti környzeten. Az IMF szerint a legfőbb kihívás a hiánycsökkentés növekedésbarátabb és fenntarthatóbb módon történő elérése. A kiigazítás összetételének elmozdítása a kiadások tartós konszolidációjának irányába, az alacsony jövedelmű csoportok megfelelőbb védelmével együtt utat nyitna az adórendszer racionalizálásához - véli az IMF -, ami javítana a beruházási, foglalkoztatási és növekedési kilátásokon.

Az IMF a kormány strukturális intézkedéseit értékelve megjegyzi jelentésében, hogy bár a kabinet bizonyos erőfeszítéseket tett a munkaerő-piaci részvétel javítása érdekében, de a potenciális növekedés továbbra is túl alacsony egy olyan ország számára, amelynek az EU átlagjövedelméhez gyorsabban kellene konvergálnia. A termelékenységet, a munkaerő-keresletet és a versenyképességet javítani kell, ehhez viszont egy  vállalkozásbarátabb szabályozási környezet kulcsfontosságú előfeltétel - hangsúlyozza a jelentés.

A gyenge hitelezés gátolhatja a növekedést

A bankokra nyomás nehezedik a gyenge gazdaság, a növekvő nem-teljesítő hitelek és a súlyos adóterhek miatt. A hitelezési feltételeket megszigorították, a bankok kevésbé hajlandók hitelezni a vállalati szektorban, különösen a kis- és közepes méretű vállalkozások számára. Ráadásul a belföldi mérlegalkalmazkodás a régió legtöbb országában látott ütemnél gyorsabban történik - mutat rá a szervezet elemzésében, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a bankok működési környezete nem javul, a hitelezés továbbra is gyenge marad, az gátolja a növekedést. A pénzügyi közvetítő rendszer helyreállítása ezért alapvető feltétele a gazdasági növekedés támogatásának - hangsúlyozza az IMF. Ehhez a valutaalap szerint szükség lenne a bankok működési környezetének javítására, valamint a nem-teljesítő hitelek rendszerből való gyorsabb kitisztítását elősegítő intézkedésekre a megfelelő céltartalékok biztosítása mellett.

 

Az intézkedések irányában 2012-ben jelentős változás nem történt, számos intézkedés eltért a valutaalap ajánlásáról
Fő ajánlásokVégrehajtott intézkedések
A pénzügyi fenntarthatóság biztosítása koherens adó- és költségvetési intézkedésekkelJelentős pénzügyi kiigazítás történt, a hiánycél teljesült, a kiigazítás azonban nagy mértékben ad hoc adóintézkedésekre támaszkodott.
A Költségvetési Tanács megerősítéseSemmilyen jelentős lépés nem történt a Költségvetési Tanács függetlenségének és mandátumának megerősítése érdekében.
A pénzügyi szektor kockázatainak csökkentése és a bankrendezési keretintézkedések véglegesítéseSzámos olyan javaslatot fogadtak el, amelyek a háztartások adósságterhét enyhíti, de ezeket többnyire kevés előzetes egyeztetés előzte meg a bankokkal. A bankok adójának csökkentését visszavonták, az adó állandóvá vált, és még egy új adót is bevezettek a banki tranzakciókra. A bankrendezési keretszabályozás még mindig megvitatás alatt.
A strukturális reformok folytatása az üzleti környezet, a versenyképesség és a munkaerő-kínálat javítása érdekébenEgyetlen fő strukturális reform sem haladt előre 2012-ben, de néhány intézkedés történt a munkaerő-piaci részvétel növelése érdekében a munkanélküliségi juttatások szigorításával és a Munkahelyvédelmi Akcióterv elfogadásával (ami 2013-tól lépett hatályba.)
Forrás: IMF

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2013.04.02 15:34

@Arvisura:

Kár az időt ezekre. Latja mit hordanak össze, ott az egy hit ..
Inkább számokat mutatni mások tájékoztatására, mert szüntelen a hazudozás és csúsztatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arvisura, 2013.04.02 14:23

@bertalaszlo: Hol olvasott tőlem olyat kedves László, hogy ez a kormány a gonosztól származik?

Ki szajkózza álladóan, azt ami már megtörtént, hogy "elmúltnyócév"?
Olvassa már legyen kedves vissza, hogy ki hányszor hivatkozott a MÚLTRA, MÁSRA!

NEM, nem szeretnénk eltussolni a régi hibákat, sőt!
Éppen azt szeretnénk, hogy tanuljunk belőlük és hogy NEM A LÓ MÁSIK OLDALÁN találjuk magunkat kedves László!

Megbocsátok, mert keresztény vagyok, és mert egy hajóban evezünk, mégha másfelé is evezünk olykor-olykor...persze ez csak vicc...mármint, hogy bármit is meg kellene bocsátani...felőlem ide lehet citálni a török hódoltságot is...csak szerintem ez nem visz előre.

De hagy fordítsam meg a kérdést?
MIT AKAR MÉG "TŐLÜNK", hányszor és hogyan fejezzük ki a nemtetszésünket az elmúlt időszak rossz, hibás gazdaságpolitikájáról?!?
2010-ben ez már megtörtént, kedve László, akkor mit kellene még tenni?
Az baj, ha kritikus vagyok a mindenkori hatalommal és nem fogadom el, hogy "TÜNDÉRMESE" az, ami ma hazánkban van, ami a gazdaságunkat jellemzi?
Ez miért baj, miért probléma?
Írtam pár hozzászólásomban egy GPS-es példát..szerintem elég érthetően leírtam, hogy miért tartom nagy bajnak, ha nem tudjuk pontosan, hogy HONNAN kellene elindulni, és hogy NEM TUDJUK, hogy HOVÁ megyünk.

Azt is írtam, kedves László, hogy amennyiben Ön tudja a válaszokat, kérem ossza meg velem / velünk (aggódókkal), hátha okosabbak leszünk (és ez ismét nem gúny, hanem érdeklődés - a félreértések elkerülése végett)
ÉN itt nem védek senkit, kedves László!
Az utolsó mondatára:
ÁMEN!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.04.02 14:00

@Arvisura: @bertalaszlo: Látom megint sikerült az időutazás

Valaki azt írta nekem itt, hogy összefüggéseiben, trendekben és folyamatokban érdemes gondolkozni, a világot látni.. s most újr kiragad 2 évet a MÚLTBÓL.

A mult is szerves része az életünknek , akár tetszik akár nem.
Tegnap ma holnap ez egy folyamat, és összefügg. Az zavar , hogy a jelen bűneit hibáit szajkozzátok folyamatosan, nindha ez a kormány a gonosztól származna, Ha szó esik az előző kormányról , hibáiról azt meg nem történté szeretnétek tenni. Ha erről beszélhetünk akkor beszélhetünk arról is.
Bocs , hogy szóba mertem hozni 2008-2009.-et
A JELENRŐL annyit , jelenleg van jelenünk , remélem jövönk is.
Az már szócséplés lenne , ha azt irnán , a volt kormány felélte a jelenünket??
Hogy milyen jövőt szeretnék?
Egy békésebb szebb jövőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.04.02 13:47

@jankoka2: bertalaszlo: miről beszélsz mellé? még mindig várom a válaszokat
Lemaradtam valamiről ,kérlek tájékoztass miről beszéltem mellé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arvisura, 2013.04.02 10:54

@bertalaszlo: Látom megint sikerült az időutazás...
Valaki azt írta nekem itt, hogy összefüggéseiben, trendekben és folyamatokban érdemes gondolkozni, a világot látni.. s most újr kiragad 2 évet a MÚLTBÓL.
Kedves László!
A JELENRŐL mi a véleménye? És milyen JÖVŐT képzel el?
ÉS hogyan kívánja, milyen lépésekkel azt a JÖVŐT elérni a MÁból?
Ezt írja le legyen kedves!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html