Ez vár Magyarországra Brüsszel szerint - itt az új jelentés

A költségvetési hiány a maastrichti limit alatt marad, a növekedés lassul - áll az EU őszi prognózisában, amely jóval szerényebb államadósság-apadást vetít előre, mint a kormányzati várakozás.
MTI, Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 11:06
Fotó: Reuters

Moderálttá váló erős növekedés - ezzel a címmel adták ki a magyar gazdaságra vonatkozó prognózist. Ebben az Európai Bizottság arra számít, hogy az államháztartás hiánya Magyarországon a következő években végig a 3 százalékos küszöbérték alatt marad, az államadósság 2016-ra 1,7 százalékponttal csökken, a gazdasági növekedés pedig 3,2 százalékról fokozatosan 2 százalékra mérséklődik - derül ki a brüsszeli testület által kedden közzétett őszi gazdasági előrejelzésből.

A bizottság teljes EU-s prognózisáról részletesen itt olvashat.

A GDP az idén Brüsszel szerint még 3,2 százalékkal bővül, jövőre a növekedés 2,5 százalékra, majd 2016-ban 2 százalékra lassul.

Meglepő magyar beruházási adat
Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos az előrejelzés megbízhatóságára vonatkozó újságírói kérdésre - amely a kiemelkedő és meglepő magyar beruházási rátát (idén 12,7 százalék várható a tavalyi 15,6 százalék után) emelte ki példaként - válaszolva elmondta: a magyar adat nemcsak az EU-ban, de Magyarországon is meglepetést okozott. Ez főleg az állami beruházások megugrásának, az uniós források felhasználásának felpörgetésének valamint a választási évnek volt köszönhető - jelentős külföldi beruházások valósultak meg, főleg az autóiparban. Moscovici ugyanakkor hozzátette, hogy a következő években Magyarország is vissza fog térni egy normálisabb beruházási pályára.

A költségvetés hiánya az idei évre várt 2,9 százalékos mértékről 2015-re a GDP 2,8 százalékára, a rákövetkező évben pedig 2,5 százalékára mérséklődik. A 2015-re várt mérsékelt hiánycsökkenést úgy prognosztizálta az EU, hogy a jövő évi költségvetési tervezetet - ami múlt csütörtökön vált publikussá - még nem ismerhette. A költségvetés állapotát javíthatja az online kasszák alkalmazása miatti, a vártnál magasabb többletbevétel (ez a GDP 0,3 százalékára rúghat). Ronthat ugyanakkor az egyenlegen, ha nem sikerül tartani a közszféra bérbefagyasztását, továbbá bizonytalanságot okozhatnak a helyi önkormányzatok, valamint az uniós források esetleges korrekciói.A dokumentum azzal számol, hogy a magyar államadósság az idén a bruttó hazai termék 76,9 százaléka lesz, 2015-re 76,4 százalékra, 2016-ban pedig a GDP 75,2 százalékára csökken.

Ahogyan a bázishatások (mérsékelt importált infláció, rezsicsökkentés, alacsonyabb élelmiszerárak) kifutnak, illetve átszűrődik a gyengébb forintárfolyam hatása, úgy éri el 2015-ben a pénzromlási ütem a 2,5, 2016-ban pedig - a kibocsátási rés záródásával - a 3 százalékot.

A munkanélküliség várhatóan 8 százalék alatt stabilizálódik: a foglalkoztatottság és az aktivitási ráta javulása folytatódik, amit a magánszektor munkahelyteremtése mellett a széleskörű közmunkaprogram is támogat. A magánszektorban a bérdinamika moderált marad, ám mivel az infláció alacsony, a reálbérek gyorsabban növekedhetnek.

A brüsszeli prognózis megerősíti a múlt héten benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplő 2,5 százalékos növekedési várakozást, de a magyar kormány 2015-re 2,4 százalékos GDP arányos deficittel és 75,4 százalékos adósságszinttel számol, vagyis Brüsszel az adósságcsökkentés terén kevésbé optimista, mint Budapest.

A jelentés a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok között említi azt, hogy a devizaadósság relatíve nagy hányada miatt Magyarország kitett a nagy jegybankok esetleges monetáris szigorításainak. Ez magasabb kockázati prémiumot és a forint leértékelődését eredményezheti. A külső kereslet gyengülése alacsonyabb növekedéshez és alacsonyabb inflációhoz vezethet. Sőt, Magyarországot mind a reálgazdasági, mind a pénzügyi csatornákon keresztül súlyosan érintheti, ha az orosz-ukrán konfliktus tovább mélyül.

Javíthat ugyanakkor a növekedésen, ha a háztartások fogyasztásának dinamikája jobban összhangba kerül az elkölthető jövedelmek várt növekedésével (például az óvatossági megtakarítások mérséklődésével). A növekedés akkor is tempósabb lehet, ha a hitelezés a vártnál gyorsabban visszatér a normál kerékvágásba.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.11.04 19:14

@troppauerhumer: Kérdem az áljobboldali kommentelőket, hogy a lóvé??????

..jó kérdés ...


2002 adósság 8500 mrd ft..53 %

2010 23 000 mrd ft....85 %


hova lett a lóvé ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.04 19:11

@troppauerhumer: Lószart mama!A klasszikussal szólva, de itt lófasz fejlődik nem gazdaság vagy más. Ott vagyunk ahol Fletó idejében, helyesebben ott sem.

Csaba László: jövőre elérhetjük a 2006-os szintet


..ja ,akkor 6000 mrd ft devizahitel miatt pörgött minden ..,vége ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.11.04 18:06

a csillagok az egészre vonatkoznak..
köszönöm, hogy ennyit dolgoztál
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.11.04 18:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troppauerhumer, 2014.11.04 16:54

Én megmondtam jó előre, hogy baj lesz ebből a sok visszamenőleges hatályú jogalkotásból - és lám, igazam lett. Már maga a Magasságos miniszterelnök úr is belekeveredik az igeidőkbe. Varsóban például azt mondta, hogy Magyarország sikertörténetté válhat.
Hat. Jól tetszettek érteni: válhat.
Hümm...
Pedig január 30-án még azt mondta a Magasságos Miniszterelnök Úr, hogy Magyarország sikertörténet. Pont. Nem lehet, nem majd talán egyszer az lesz, hanem már az. Így, határozott kijelentő módban és jelen időben.

Meg különben is, mást se hallottunk az elmúlt hetekben, hónapokban, mint hogy egy nagy sikertörténet a mi közös, nemzeti életünk itt, a Kárpátok ölén. Én eddig úgy tudtam, hogy sikertörténet a nemzetpolitika. Hogy sikertörténet a diákhitel. A Széchenyi-kártya. Meg hogy sikertörténet az iskolák állami átvétele, a magyar gazdaság megújítása, az államadósság úgynevezett csökkentése, a nyugdíjak úgynevezett megmentése, az egykulcsos adó és persze sikertörténet Matolcsy György komplett két és fél éves ámokfutása is. Nem én mondtam, ezt mind-mind ők mondták.

Erre most itt van ez a lehet... Még csak nem is egyszerű jövő idő, hanem feltételes! Zavart érzek tehát az erőben.

Most vagy arról van szó, hogy amit eddig mondtak, az mind hazugság volt, de legalábbis erős túlzás, merthogy az a bizonyos magyar nemzeti sikertörténet - a Magasságos Miniszterelnök Úr szavai szerint - egyelőre még csak kialakulóban van. Valahol a feltételes jövő időben. Ez esetben Orbán Viktor elegánsan meghazudtolta a komplett kormányzatot, beleértve persze saját magát is. Ha így lenne, nem először tette volna meg ezt az övéivel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html