Ezekbe az állásokba hatalmas a túljelentkezés

Korlátlan számú mérnököt, informatikust képes még a magyar munkaerőpiac felszívni. Nagy a tülekedés a távmunkaért és az ügyfélszolgálati munkákért; a pályakezdők inkább külföldre mennek.
NAPI, 2013. február 19. kedd, 14:59
Fotó: Napi.hu

Ellentmondásos volt a munkaerőpiac a tavalyi évben a mobilitás szempontjából a Jobinfo.hu állásszemléző oldal 2012-es adatai alapján. Míg belföldön egy új álláslehetőség kapcsán nem szívesen költöztünk, egyre népszerűbbek voltak - különösen 2012 első felében - a külföldi munkát kínáló pozíciók. A legjobb helyzetben tavaly is a műszaki értelmiségi álláskeresők voltak, míg a legtöbb lehetőség Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben várta az új állásra vadászókat.

Az öt legtöbb lehetőséget kínáló fő álláskategória 2012-ben a fizikai- és szakmunka, a mérnöki, informatikai, értékesítési, valamint adminisztrációs és ügyfélszolgálati terület volt a Jobinfo.hu friss elemzése szerint. Ha azonban a kereslet és kínálat viszonyát szembeállítjuk, akkor már némiképp változik a helyzet: a legnagyobb hiány továbbra is a mérnöki és informatikai területen tapasztalható. Az elmúlt évek adatai alapján úgy tűnik, hogy az álláspiac szinte korlátlan számú műszaki értelmiségit lenne képes befogadni. Ez a tendencia a 2012-ben bejelentett új, a mérnököknek, illetve informatikusoknak kedvező felsőoktatási keretszámok hatására legjobb esetben is csak 4-6 év múlva változhat meg, amikor már a piacon is érzékelhetővé válik a keretszámok mögötti szándék megtestesülése - mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu vezetője.

2012-ben az azt megelőző évhez képest mintegy 70 százalékkal nőtt a Jobinfo.hu oldalán az álláslehetőségek iránt érdeklődők száma. A legnagyobb "sorban állás" a távmunkát hirdető pályázatoknál tapasztalható, a lehetőségekhez képest ugyanis itt a legnagyobb az érdeklődők száma. Szintén nagy a tülekedés az adminisztrációs, illetve ügyfélszolgálati munkák esetében. Utóbbiak kapcsán elmondható, hogy ezek a területek egyfajta belépési pontot képeznek a cégekhez úgy, hogy speciális szakértelemre jellemzően nincs szükség. Inkább - különösen az ügyfélszolgálati feladatok esetében - a magabiztos nyelvtudás nevezhető alapvető elvárásnak. Mindez annak is köszönhető, hogy a tavalyi évben is nőtt hazánkban a regionális ügyfélszolgálatok, illetve a már szaktudást is igénylő szolgáltató központok (Shared Service Center) száma - mondta Kristók Balázs.

Munkavállalói mobilitás - csak ha határátlépéssel jár?

Tavalyi megduplázódott a külföldi munkalehetőséget hirdető ajánlatok száma. Az érdeklődés azonban még ezt figyelembe véve is mintegy háromszoros volt 2011-hez képest a tavalyi év első felében. A külföldi állások iránti rendkívül nagy kereslet a nyár közeledtével fokozatosan csökkent, majd őszre a 2011-es szintre állt be. A statisztikákból jól látható, hogy a tavalyi év első felében sokan vették fontolóra a külföldi munkavállalást, tapasztalataink szerint ez a lehetőség elsősorban a tartósan munkanélküliek, illetve a pályakezdők körében volt reális alternatíva - mondta Kristók Balázs.

Tavaly ugyanakkor nem volt komolyabb átrendeződés a megyék szerinti álláskínálatban. A Jobinfo.hu adatai szerint a prímet továbbra is Pest megye, illetve Budapest viszi, a tavaly meghirdetett pozíciók közel 50 százaléka a fővárosba és az agglomerációba tartozó helyekre invitálta a dolgozni vágyókat. Az abszolút elsőt a listában Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, illetve Fejér megye követi. Álláskínálat tekintetében a sereghajtók közé tartozik Békés, Nógrád, valamint Tolna megye, a teljes kínálathoz viszonyítva itt volt a legkevesebb nyitott pozíció.

Ha a megyék online álláskínálatát a népességhez viszonyítjuk, akkor némiképp változik a sorrend, így álláspiaci szempontból Győr-Moson-Sopron megye válik a legvonzóbbá, míg Pest megye a második helyre szorul - mondta Kristók Balázs. A szakember hozzátette, hogy a tavalyi év e tekintetben nem hozott komoly változást 2011-hez képest, ami arra utal, hogy a hazai munkaerőpiac továbbra sem mobil, legalábbis akkor, ha az új pozíció betöltéséhez belföldön kell lakhelyet váltani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lusika, 2013.02.19 18:20

Látható, hogy ott pörög a gazdaság, ahol a legmagasabbak a bérek." Nagyjaink" csak pufogtatják, hogy nem szabad emelni a béreket, mert versenyhátrányba kerülünk. Ha csak az alacsony béreken múlnának a beruházások, akkor Szabolcsban és Nógrádban kínálnák a legtöbb munkahelyet ! De nem így van. Ha nincs bér, meghal a gazdaság is !
Ébresztő !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.02.19 17:11

Jó lenne, ha a sajtó, a munkaügy és a politika résztvevői leszoknának egy sztereotípiáról, egy berögzött csúsztatásról, miszerint belföldön egy új álláslehetőség kapcsán nem szívesen költöztünk.
Ha nem költözünk, akkor hogy él annyi nem született budapesti Budapesten?
Már a Gundi is hülyét kapott a játékosok bemutatkozásakor, hogy mennyi a bevándorló.
De ugyanez igaz a Nyugat-Dunántúli megyékre is. Tele van szabolcsi, borsodi, békési polgárokkal. A legújabb, hogy a bajaiak is tömegével jelentek meg a nyugati megyékben.
Újabb kérdésem, mi volt a fekete vonat? Akkor sem utaztak mi?
Fejezzék be ezt a néphülyítést!
Nincsenek tisztában a helyzettel? Akkor miért is töltik be a jól fizető pozíciókat?
Hiteltelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.19 15:14

Vicc, ugye? Mármint a korlátlan szám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html