Ezeket a magyar dolgozókat Ön is irigyelheti!

A magyar munkavállalók alig több mint tizede kap 13. havi fizetést és közel minden ötödik dolgozó részesül év végi bónuszban – derül ki a Fizetesek.hu legújab nemzetközi felméréséből.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 20. szerda, 12:00
Fotó: Pixabay

A magyar munkavállalók 13 százaléka kap 13. havi bért, átlagosan bruttó 270 ezer forint értékben, ami a 295 ezer forintos országos bruttó átlagbér 91 százaléka - derül ki a a Fizetesek.hu bérfelmérő portál év végi kutatásából.

Az év végi bónusz annyiban különbözik az előző juttatástól, hogy ezt a decemberben utalt fizetéstől függetlenül, a cég éves és az alkalmazott egyéni teljesítménye alapján bírálják el, illetve osztják szét. Ebben a juttatásban a megkérdezett magyar munkavállalók 24 százaléka részesült, átlagosan 235 ezer forint értékben, ami az országos átlag 80 százaléka.

Jó a horvátoknak, rossz a finneknek

A 11 országban elvégzett nemzetközi kutatás eredményei alapján Horvátországban az alkalmazottak 44 százaléka kap 13. havi bért, Szlovéniában 33 százalék, a legtöbb megkérdezett országban pedig 15 százalék körüli az arány. Meglepő módon viszont a finn dolgozók mindössze 4 százaléka részesül ebben a juttatásban. (Ez vár Magyarországra, a bérekre és a forintra - új előrejelzés érkezett.)

Az év végi bónuszoknál a harmadik helyen állunk, már ami a megkérdezett országokat illeti: nálunk nagyobb arányban csak a szlovákok (27 százalék) és a csehek (25 százalék) kapnak ilyen juttatást. A finn dolgozók itt már jobban állnak, 19 százalékos aránnyal követnek minket.

Szerbia mindkét esetben a hátsó régiókban szerepel: 13. havi bért 8 százalékuk, év végi bónuszt is csupán 10 százalék kap.

Mennyi az annyi?

Nem mindegy azonban, hogy akik kapnak, azok mennyit kapnak. Magyarországon például a 11 ország közül a legmagasabb a 13. havi bér mértéke, utánunk pedig a szlovákok (250 ezer forintnak megfelelő euró) és a csehek (230 ezer forintnak megfelelő cseh korona) következnek.

A szerbek hiába kapnak átlagosan csupán 150 ezer forintot (tehát kevesen kapnak kevés összeget), ez így is az országos átlagfizetés 86 százaléka.

A bónuszoknál magasan a finnek viszik a prímet: átlagosan 750 ezer forintot kapnak év végén a finn dolgozók, érthető tehát, hogy miért nincs szükség náluk 13. havi bérre. Magyarországot még Litvánia (270 ezer forint) és Csehország (260 ezer forint) előzi meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK