Ezért nincs elég szakember az egészségügyben

A 10 éve végzett egészségügyi szakdolgozóknak csak a harmada maradt a pályán, becslések szerint a tavaly végzettek 41 százaléka helyezkedik el az egészségügyben - idézi Páva Hanna az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgató-helyettesének egy konferencián elhangzott előadását a Világgazdaság.
Szepesi Anita, 2020. február 19. szerda, 15:45
Fotó: Getty Images

Magyarországon az egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők kevesebb mint a fele aktív, az ÁEEK kutatása szerint 256 ezer egészségügyi végzettségű szakdolgozóból 107,6 ezer dolgozott tavaly novemberben valamely intézményben. A szakemberhiány oka például pályaelhagyás és külföldi munkavállalás, de egyre nő a nyugdíjba vonulók száma is - derül ki a napilap cikkéből.

Budapesten tízezer lakosra jelenleg 6264 szakdolgozó jut a szükséges 8582-vel vagyis a szakdolgozói munkahelyek 73 százaléka van betöltve, országszerte 19 megye egészségügyi intézményei jeleztek szakemberhiányt. Leginkább ápolókra, szülésznőkre és mentőtisztekre lenne szükség.

A 80-as években végzetteknek még több mint a fele aktív, de a 2009-2010-ben végzetteknek már csak a 34 százaléka dolgozik az egészségügyben - mondta Páva Hanna, aki a hazai ápolók korfáját is sokkolónak tartja, a szakdolgozók 70 százaléka betöltötte a 40. évét.

A 2011-ben bevezetett rezidensösztöndíjaknak köszönhetően ugyanakkor sokkal több a 25-30 és a 30-35 éves korú orvos.

2017-2021 között 4,4 milliárd forint jut 3200 OKJ-s képzésben részt vevő ápoló ösztöndíjára. A tanulókat 3,1-es tanulmányi átlag felett havonta nettó 40 ezer forinttal támogatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

balikó1, 2020.02.19 18:47

-Ez így csak gyenge betekintés.Belűlről,(Az egészségügyben dolizók mást mondanak.)Kvóta rendszerről beszélnek.A gyógyításban,az alkalmazásban,és a mennyiségben,és a minőségben ,egy kvóta rendszer van a magyarországi egészségügyben..Úgy kell érteni,ha meg tudna az Orvos ,Szakápoló,és a kórház,személyzet,gyógyítani egy nap 100 beteget..Akkor is csak 50-60 beteg után jár a térítés,mert ez így ,ilyen maradi módon van központilag kiszabva.Fontos lenne a témához ,szólva a hatékonyság..Kapjon fizu emelést,az orvos,szakápoló,és minden eü.dolgozó.De legyen hatékony a munkája..Legyen úgy mérhető,és követhető,mint a nyugati országokban..Ne legyen ez az egyenlősdi,ami a szociban volt..Legyen úgy kezdetben,mint a fociban..A betegek is adjanak az orvosoknak,sárga lapot,piros lapot..Zöld lapot.Annak az orvosnak,akinek ,csak piros lapokkal van tele a ládája,minek fizetés emelést adni?Láthatóan nem hatékonyan dolizik..Nem D! van még 4-5 működő javaslatom..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html