Ezért rohan a szakadék felé Magyarország

Egyre nagyobb a szakadék a munkáltatók elvárásai és a végzett diákok tapasztalata és szaktudása között - mondta Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke pénteken az M1-en.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 21. péntek, 11:51
Fotó: Napi.hu

Az MGYOSZ szerdán jelentette be, hogy komplex javaslatcsomagot dolgoztak ki a szakképzés megújításához, a tudásalapú innovatív gazdaság szakképzésének stratégiájához.

A szövetség elengedhetetlennek tartja a szakképzés átfogó megújítását, a jó gyakorlatok megtartásával - hangsúlyozta. Kiemelte: megközelítésük legfontosabb eleme, hogy motiválni szeretnék a családokat, a munkaadókat és az oktatási intézményekben dolgozókat.

Gablini Gábor az M1 műsorában arról beszélt, sok oktatási intézményben 15-20 éves tankönyvekből tanulnak a diákok, s a tanműhelyek felszereltsége általában korszerűtlen. Az egyik legnagyobb probléma - fűzte hozzá -, hogy gyakorlatilag elfogytak a gyerekek a szakképzésből, ezért egy olyan rendszer kidolgozására van szükség, amelyben a szakképzésben résztvevő gyermeknek legalább akkora esélye van továbbtanulni, mint egy gimnáziumba járónak.

"Tehát mi nem mechanikusan akarjuk lezárni a gimnáziumba jutást, hanem pozitív motivációval megmutatni, hogy ha a szakgimnáziumot választod, az esélyed egyáltalán nem csökken a továbbtanulásra a felsőoktatásban" - fogalmazott az alelnök.

Gablini Gábor a fontos új elemek közül kiemelte a mindenkori minimálbérhez igazított ösztöndíjat és tanulószerződéses juttatást, amit az állam és a munkaadók közösen adnának.

Az állami ösztöndíjprogram lényege, hogy a tanulók havi átlagos ösztöndíjalapjának összege a szakiskolai és a szakközépiskolai tanulók esetében a mindenkori nettó minimálbér 40 százalékának, a szakgimnáziumi tanulók esetében pedig 60 százalékának megfelelő, alanyi jogú, állami ösztöndíj legyen.

A tanulószerződéses juttatás a szakiskolai és szakközépiskolai tanulóknál legalább a mindenkori minimálbér 60 százaléka, a szakgimnáziumi tanulóknál pedig legalább a minimálbér 40 százaléka lenne. Ezt az összeget a gazdálkodók saját erőforrásaikból fedeznék olyan módon, hogy ez a kiadás adó- és járulékterhet nem viselő juttatásnak minősülne.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2018.09.22 08:57

@Borisz1106: Kötelező a külső gyakorlati hely mára a szakképzésben.

Ha mégis használhatatlan a végzett szaki, akkor az azt jelenti, hogy fabatkát sem ér a gyakorlati képzés!

Mennyi gyakorlaton lévő diákja is van a cégének, akik 14-17 évesek?!
Ha egy sem, akkor nem nyígni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2018.09.22 08:56

Azért rohan a szakadék felé mert minden értelmes munkaképes ember elhúz innen nyugatabbra.
Legális lett a disszidálás ugyanis !!!!
Nyugdijasok, gyerekek, imporduktiv hivatalnokok maradnak - tartsák el egymást
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2018.09.22 08:49

@Warlock: " Ezt nem mondta senki, viszont a munkamorálom X-generációsként, a munkához való hozzáállásom, egészen más volt. Szégyennek éreztem, ha alulteljesítettem,"

A munkamorálod azért volt más, mert a kor morálja is jobb volt!
Nem állítottak eléd példaképpen celebeket....Aztán a létező szocializmus összeomlott, mert nem volt aki fizette volna a számlákat.
A rendszerváltás után sorra alakultak az oktatási, szakképzési KFT-k.
Itt az volt a lényeg, hogy egy mesterségesen levitt elvárási szintre felhozzák a tanulókat, és lehetett felmarkolni a pénzt a közösből. Az eredménye látszik.

A múlt tanévben vizsgaelnök voltam, egy jónak mondott technikumban.
Miután közöltem, hogy nagyon gyenge szintű a diagnosztikai feladatsor, meglepő választ adott. Ez az elvárása annak a multinak, amelyik az iskola fő anyagi támogatója. A minisztérium amúgy jóváhagyta a feladatsort.
A politikának mindössze ennyi köze van a dologhoz. Kimutathatóan eredményesnek kell lenni, ergó megoldják:)))

Ami az Y és Z generáció neveltetését illeti: Minden felnőtt, tehát Te és én is felelősek vagyunk a kialakult helyzetért. Ezt lehet tagadni, csak nem érdemes

A kapitalistább egyedfejlődés problémájára szép példa néhány a semmiből jött
hitelen meggazdagodott ficsur. PL rogán...Ez is példa, ha rossz is:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.09.22 08:14

@Abbe: "Akkor mindketten tegyetek fel magatoknak egy kérdést: Ti ugyan annyit tudtatok e a szakmából huszonévesen mint érett felnőttként...."

nononono... ácsi ácsi... Ezt nem mondta senki, viszont a munkamorálom X-generációsként, a munkához való hozzáállásom, egészen más volt. Szégyennek éreztem, ha alulteljesítettem, és nem végeztem el kellő minőségben a rámbízott feladatot (Y,Z generációs leszarja). Volt jövőképem, tudtam mit akarok az élettől, és hajlandó voltam tenni is érte (Y,Z generációs leszarja). Egyetem után saját magam fejlesztettem tovább multicégeknél, majd külföldi szakirodalomból, mert akartam, éheztem a tudást, és kevésnek éreztem amit a magyar egyetem (BME) adott nekem. Fontos volt számomra, hogy a munkaadómnak megérje engem foglalkoztatni, ezért igyekeztem minél gyorsabban tanulni, hogy értékteremtő munkát rám lehessen bízni (Y,Z generációs leszarja). Ja, és a mi igen érdekes: fel tudtam mérni, mikor vagyok értékes egy cég számára, mikor, milyen tevékenységgel teremtek értéket és mivel nem (Y,Z generációsnak fogalma sincs róla).

Nem vitatom a külföldi példáidat, és osztom, hogy a magyar oktatási rendszer csapnivaló, és egyre romló színvonalú. Felhívom szíves figyelmedet azonban, hogy a munkaerő probléma generációs probléma, és minden országot közel egyformán érint, mivel cégünk tevékenységénél fogva Ázsiától az USA-ig több országgal tartjuk a kapcsolatot, látjuk hogy ugyanazt élik meg amit mi. Felesleges ebből politikai csörtét csinálni, nem vitatja senki, hogy csapnivaló az oktatási rendszer, nem ez a probléma gyökere.

Ha már politizálni akarsz, akkor tessék: az Y és Z generáció neveltetése tehet a problémáról, ha tetszik a liberálisabb és kapitalistább világban történő egyedfejlődés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2018.09.22 07:49

@Warlock: Osztod borisz véleményét, miszerint "Eddig egyetlen friss szakmunkás sem értett semmihez amikor hozzánk került. Kb. 3-5 év alatt ITT tanulta meg a szakmát mindegyik."..

Akkor mindketten tegyetek fel magatoknak egy kérdést: Ti ugyan annyit tudtatok e a szakmából huszonévesen mint érett felnőttként....

A magyar vállalkozói réteg abban a hitben ringatja magát, hogy fizetek, aztán kész szakembert kapok....Soha nem lesz így. A szaktudás megszerzése - a szint most lényegtelen - időfüggvényes feladat, ezt ki kell várni. Motiválni lehet a tanulókat, csak jól kellene csinálni. Na ez az ami nem megy nálunk.

Csak a példa kedvéért...A leendő szakmunkás tanuló az osztrákoknál a szüleivel elballag pl egy mesterhez, aki például autószerelő.
Szerződést kötnek a kamarában szigorú feltételek mellett.
A mester vállalja, hogy a leendő tanulóját beíratja a szakképző iskolába, és fizeti az állam által meghatározott ösztöndíjat - ez ágazatonként eltér, de fiatalemberként lehet belőle bulizni, motorozni, utazni...

A tanuló viszont vállalja, hogy elvégzi az iskolát egy elvárt eredménnyel.
Ha a tanuló nem hozza az elvárt szintet, vagy kimarad az iskolából a szülőtől akár végrehajtás árán is beszedik azt a pénzt amibe a mesternek a tanuló került. Az iskolai oktatás költségét a mester fizeti ki az iskolának, ergó mindkettőnek érdeke, hogy alapos és korszerű tudást adjon át.
Ez a módszer lemásolható, és garantáltan működik. A sógoroknál mindenképpen:)))

A hollandok kicsit másképp csinálják. ŐK a jövőbe való beruházásnak tekintik a szakképzést. A a képzés díja legyen 10000 Eu. Ebből sikeres vizsga esetén az állam fizet 7500-at a többit a tanuló családja állja.
Ha a gyerek trógerkodik, nő az önrésze. És láss csodát működik.

A képzés előfeltételei rosszak kis hazánkban. Túl sok mindent akarnak megtanítani a gyerekeknek általánosban .Aztán a tanulók nagy része alapismeretek híján van.

Belülről látom ezt az egészet, mert most is óraadó vagyok egy technikumban.

Ez az a helyzet, mikor mindenkinek van egy kevés igaza:))))További szép napot neked.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html