Ezért lehet bukás a déli kerítés építése

Bár nem belpolitikai csodafegyver a menekültügy, de időt lehet vele nyerni – véli a Policy Agenda kutatóintézet, amely szerint az elmúlt hetekben a Fidesz sikeresen fedte le a mindennapi belpolitikai problémáit. Hosszú távon azonban visszaüthet ez a fegyver.
Napi.hu, 2015. június 24. szerda, 09:36
Fotó: Reuters

A Policy Agenda ott kezdi az elemzését, hogy a győztes önkormányzati választás után a kormánypártok elvesztettek három egyéni országgyűlési választókerületet, és a mágikus kétharmad alá csökkent parlamenti többségük. Ezzel párhuzamosan sorozatosan olyan ügyek voltak (pl. Putyin-látogatás, brókerbotrányok, Orbán-Simicska háború), amelyek defenzívába kényszerítették a kormánypártot.

Ennek köszönhetően az elmúlt négy évben jellemző legyőzhetetlen, és hiperaktív kormányzati összkép megváltozott. Már nem volt egyértelmű a saját választók előtt sem a kormányzati politika célja, eszközei. Ráadásként minden hír, ami arról szól, hogy megingott Orbán hatalma, vagy a Jobbik hogyan válik napról-napra kormányképesebbé a társadalom széles tömegei előtt, visszafordíthatatlan károkat okoznak.

Orbán ismét megvédhette Magyarországot

Érezhetően, és tudatosan választotta ki a menekültügyet a Fidesz - véli a Policy Agenda, mely szerint még ez év elején megépítették a témát, azaz akkor még főleg koszovói menekültek "segítségével" megismertették a problémát a társadalommal. A pályaudvarokon összegyűjtött illegális bevándorlók segítségével elmagyarázták a választóknak a kérdést, majd ezáltal kutathatóvá, mérhetővé vált a párt és a kormány számára a társadalom reakciója.

A politikai szempontból kedvező reakciók lehetőséget adtak arra, hogy a szokott eszközöket elővegye a kormány, és tudatosan tematizáljon. Elindították a nemzeti konzultációt, amely állandó kommunikációs lehetőséget biztosít. Ezt egészítette ki, hogy néhány ellenzéki párt kemény ellenvéleményt fogalmazott meg a kormánnyal szemben, amely lehetőséget adott a hazáját védő kormány, és népét eláruló ellenzék párosítás bemutatására. Régi recept működött, amikor a nemzetközi szervezetek, Európai Parlament támadta a kormány tetteit, szavait, mivel Orbán Viktor ismét "megvédhette" Magyarországot.

Az EU-ban bízik a Fidesz

A magyar-szerb határszakasz kerítéssel való lezárása vitathatatlanul meglepetést keltett, de belpolitikai szempontból újabb muníciót adott a kormánypárt számára. A javaslat ellen felsorakozó ellenzéket ismét lehet támadni, a nemzetközi negatív reakciókkal szemben lehet honvédő magatartást felvenni.

Minden ilyen esetben azonban az a politikai kérdés, hogy meddig tart ki a muníció. Meddig lehet beszélni róla, és cselekvő kormány látszatát mutatni. Ebből az aspektusból már nem olyan rózsás a kormány helyzete - állítja a Policy Agenda. Saját erőből a kormány nyilvánvalóan nem képes megoldani a kérdést. Elemi érdeke lenne a kabinetnek, hogy az Európai Unió keretén belül érjenek el egy közös megoldást, és annak esetleges kudarcát is el tudnák maguktól tolni.

Amennyiben nem lesz belátható időn belül valós EU-s megoldás, akkor a déli határzár nyilvánvalóan önmagában nem állítja meg a migrációt. Ez pedig egyre inkább védekező helyzetbe kényszerítheti a kabinetet, aki már nem az erőfeszítéseiről, hanem azok kudarcairól lesz kénytelen beszélni. A Policy Agenda szerint a menekültügy azért sem tartós politika "termék" a kormánypártok számára, mert nincsen pozitív üzenete. Bármilyen verbális sikert ér is el a kabinet ebben, ettől nem lesz jobb élete az itt élőknek. Azaz a mostani téma nem is hasonlítható a rezsicsökkentéshez, amely kézzelfogható, anyagi szempontból pozitív volt a választók széles rétegei számára.

Éppen ezért a Policy Agenda úgy véli, hogy ezzel önmagában nem lehet a szavazótábort tartósan bővíteni: az alapproblémák, kormányzati munka hiánya, kormányzás négy évének célja, korrupció látszata mind rajta maradtak a Fideszen. Ezekre nem válasz a vasfüggöny.

A kérdés pedig immár az, hogy ősszel, a politikai szezon kezdetén milyen lépéssorozattal áll elő a kormány, hogyan tudja pozitív kérdésekkel is tematizálni a közvéleményt - írja közleményében a kutatóintézet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.06.25 11:23

@na4:


Nem kerítés kell, hanem egy vastag és magas betonfal, vízágyú, könnygáz, nemzeti gárda,a házad köré
az errefelé tartóknak nem nehéz túltenni pl. rajtad, mert (átlagosan) iskolázottabbak..
elképesztő, hogy bennetek, keresztényeknek önmondottakban, mennyi gyűlölet van
az állatok különbek tőletek, tisztességesebbek
az emberi faj legocsmányabb tulajdonságait hozzátok ki magatokból
szégyellni való bagázs
te is sokat teszel azért, hogy az ország valaha szebb napokat látott imázsa leküzdötte magát a béka segge alá..a fekáliába..
morálisan lenullázzuk magunkat
mit lenullázzuk..már minuszban vagyunk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.25 11:07

@james38: sak egyszer kelljen valami oknál ..


..aki menekül az jöhet ,de 95 %-uk csak jobban akar élni -..-.-,én is ...,te is ..,de a Világ nem erről szól !! ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.06.24 23:12

Nem kerítés kell, hanem egy vastag és magas betonfal, vízágyú, könnygáz, nemzeti gárda, stb. Védjék meg Magyarországot a feka áradattól!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

james38, 2015.06.24 15:55

hunorti és matolcsi
lehet, hogy egy kutyaólban éreznétek legjobban magatokat? csak egyszer kelljen valami oknál fogva menekülnötök és adja ég , hogy senki ne adjon menedéket neketek.. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

james38, 2015.06.24 15:53

a civilizált európai országok vezetői és állampolgárai segítik a menekülteket, orbán és és a vezénylése alatt működő fideszes rezsim pedig üldözi őket, és közben kéjesen számolják-osztogatják az unióból érkező milliárdos támogatásokat..
ennyit ezekről a magyar "emberekről"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html