Ezért titkosították 30 évre Paks 2-t - megszólal a kormánybiztos

Paks 2 a lehető legjobb időpontban kapcsolódik be a magyar és a nemzetközi és a energiatermelésbe, ugyanis a következő évtizedben a német atomerőművek leállása miatt jelentős kereslet lesz alaperőművekre – mondta Aszódi Attila a paksi bővítés kormánybiztosa a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli Hungarian Energy Investor Forum 2015 konferenciáján.
Papp Zsolt, 2015. március 5. csütörtök, 11:06
Fotó: Napi.hu

A magyar gazdaság villamosenergia-igénye a válság óta is növekedett, miközben a hazai termelés radikálisan csökken, tavaly már az import a teljes fogyasztáson belül 32 százalék volt - mondta Aszódi Attila, Paks 2 kormánybiztosa Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli Hungarian Energy Investor Forum 2015 konferenciáján. A magas import oka, hogy a termelésből kiszorultak a hazai gázerőművek a magas gázárak miatt, így ma a hazai termelésben a paksi atomerőmű és a mátrai erőmű vált meghatározóvá. Az EU-ban a magyar a harmadik legnagyobb energiaimportú gazdaság, a legnagyobb importforrásunk Ukrajna, Csehország és Lengyelország. Ráadásul mindegyik forrásból szénerőművi áramot vásárol Magyarország - ám ezen erőművek a magas szé-ndioxid-kibocsátás miatt hosszú távon nem lehetnek versenyképesek. Emiatt botorság hosszú távon ezen szénerőművekben bízni, vagyis más források után kell nézni - mondta Aszódi.

Szavai szerint 2040-ig közel 7300 megawatt (MW) új kapacitásra van szüksége a magyar villamosenergia-szektornak, ebből 3100-3500 lehet nagyerőmű, a többi megújuló kapacitás. A magyar villamosenergia-termelés 60 százaléka szén-dioxid-mentes, míg a példa Németországban ez az arány 39,3 százalék - vagyis a magyar energiatermelés zöldebb, mint a német. Ennek része a paksi atomerőmű, illetve a Paks 2-projekt - mondta Aszódi.

A 2014. januári államközi megállapodás keretében két 1200 megawatt kapacitású blokk épülne a jelenlegi 4 darab 500 MW-os blokk kiváltására. A két új blokkhoz 20 évig szállít az orosz fél fűtőanyagot és a tárolásban is részt vesz. A teljes projekt költsége 12,5 milliárd euró, ebből az orosz fél 80 százalékot hitel formájában finanszíroz. Aszódi szerint a Paks 2 hosszú távon versenyképes energiával képes ellátni az országot. Magyar oldalon követelmény volt, hogy nyitott megismerhető legyen részelemek költsége.

A hitel első részét 2026 márciusában kell visszafizetni - eddigre működni kell az első blokknak. A biztonsági követelmények rendkívül szigorúan szabta meg a magyar fél - a paraméterek száma meghaladja a 11 ezret. A nukleáris energia jól készletezhető, így nem függünk az energiaforrásoktól vagy azok megszakadásától, ezért ellátásbiztonsági szempontból nem hasonlítható össze a többi technológiával - fogalmazott Aszódi.

Emiatt kellett titkosítani

A parlament két napja fogadta el a Paks 2 törvényt, de Aszódi szerint nem a lényeg, hanem a 30 éves titkosítás kapott nagy figyelmet. A projektörvény rögzítette a beruházási struktúrát, illetve annak feltételeit, hogy magyar munkaerő is bekapcsolódjon az építkezésbe. Kétségkívül korlátozza az adatok körének egy részének megismerhetőségét, hogy a folyamatos adatigénylés ne akadályozza a projekt megvalósulását - mondta Aszódi. A kormánybiztos ugyanakkor leszögezte: minden környezetvédelmi adat nyilvános lesz a jövőben is.

Az engedélyezési folyamatok is megváltoztak: a jelenlegi hat hónap helyett 15 hónapra nő az engedélyezési eljárás ideje, de ez akár 27 hónapra is meghosszabbodhat a biztonsági kérdések megvizsgálásához. Hamarosan kezdőnek a paksi telephelyvizsgálatok, egy Szentpétervár mellett működő erőmű terveit adaptálják a magyar viszonyokra. A következő években még a tervezésről szól , az építkezés 2018-ban kezdődhet, a blokkok 2025 végére léphetnek üzembe. A környezetvédelmi előkészítés jegyében több közmeghallgatás lesz, eddig tíz ország jelezte, hogy ebben részt kíván venni.

A tétlenkedésnek óriási kockázatai vannak, a mai energiamixben - a mátrai ligniterőművet leszámítva - egyedül a paksi atomerőmű versenyképes, ami biztató a jövőre nézve is. Jelenleg azzal számolunk, hogy a 2032-2037-ig termelnek a paksi blokkok, ám ebben is van kockázat - nem biztos, hogy minden blokk kiszolgálja az 50 éves üzemidejét - vélekedett Aszódi. Az európai energiatermelés komoly átalakulásban van: törnek fel a megújulók, ám jelentős atomerőművi kapacitások esnek ki Németországban következő 15 évben. Paks 2 akkor kezdheti meg a termelést, amikor nagy kereslet lesz alaperőművekre - mondta Aszódi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kerwin72, 2015.03.07 00:08

@unnortodox: Szerintem ezen történészek is a végtelenségig tudnának vitatkozni.Hiszen az egyik oldalon ott volt a Tanácsköztársaság,Rákosi, Kádár(mondjuk ne feledkezzünk meg a szovjet jelenlétről),a másikon Horthy(gázkamrába küldött százezrek,két magyar hadsereg pusztulásba küldése,meg egyáltalán a ll.világháborúban betöltött szerep ,aminek azért komoly hatása volt arra,ami utána következett),Szálasy és társai. Arendszerváltás után történtek ugyancsak vita tárgyát képezhetik,sőt képzik.Én ugyan nem vagyo "ballib"(látom,betegesen szereti ezt a kifejezést,pedig hát Orbán és társai is "lib"-ként indultak,komoly "balos" múlttal,nemdebár?)de ha választanom kellene,hogy "ballib",vagy "illib",hát inkább az előbbi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.03.06 13:03

@unnortodox: "..jobb ,mint a ballib oldal ...,ők 1918 okt 31 óta csak rosszat tettek az országgal !!"

Az egyik legnagyobb hibajuk, hogy a hozzad hasonlo teljesen agyhalott idiotakat "felneveltek".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.06 12:58

@Kerwin72: "mi" az csak Viktort és rokoni-baráti körét jelenti...jobb ,mint a ballib oldal ...,ők 1918 okt 31 óta csak rosszat tettek az országgal !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2015.03.06 12:53

@unnortodox: Poénnak kicsit gyenge,viszont az kétségtelen,hogy ezek az "urak",így látják a dolgokat.Előbb-utóbb a szavazóik is ráébrednek arra,hogy amikor Orbán azt mondja,hogy "mi" az csak Viktort és rokoni-baráti körét jelenti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.06 12:33

@Kerwin72: EM LEHET AZ OROSZOKKAL OLYAN MEGÁLLAPODÁST KÖTNI,VAGY OLYAN SZERZŐDÉST ALÁÍRNI,AMELYET TÍZ ÉVRE TITKOSÍTANAK.HOGY MI NE TUDHASSUK MEG..de most orbánék számára nem titkos !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html