A 2014-es költségvetés várható teljesülését a tervezés összességében megalapozottan vette figyelembe a jövő évi költségvetési előirányzatok bázisának meghatározásakor. A makrogazdasági célok, ezen belül a 2,5 százalékos növekedés a kedvező külső és belső feltételek fennmaradása esetén elérhetőek. A KT a 2,5 százalékos gazdasági növekedést akkor tartja megvalósíthatónak, ha a külső feltételrendszer, a nemzetközi konjunktúra és a befektetői bizalom nem romlik jelentősen, továbbá a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó uniós források beáramlása a törvényjavaslatban foglaltaknak megfelelő lesz.

A KT értékelése szerint a a kormányzati szektor 2,4 százalékos hiánycélja ambiciózus. A költségvetés főbb adó- és járulékbevételei döntő többségükben reálisak. A fogyasztási adóknál - leginkább az áfánál - azonban kockázatot valószínűsített a tanécs a feketegazdaság, illetve az adócsalások elleni küzdelem eredményére vonatkozó túlzónak tartott várakozások miatt. Az adóbevételek teljesítésének kockázatát lényegesen csökkenti - és ezen keresztül erősíti a költségvetés stabilitását -, hogy az adórendszer 2015-ben csak kis mértékben változik.

A stabilitási törvénynek megfelelően tervezett államadósság-mutató a 2014 végére várható 76,3 százalékról 75,4 százalékra csökken, így az adósságszabály 2015-ben érvényesül - fogalmazott Kovács. Fontosnak tartotta az új uniós követelmény, valamint az ország fejlődése szempontjából az államadósság ütemes leépítését, hozzátéve: egy adósságcsökkentési program - legalább 2022-ig történő - kidolgozását javasolták a kormánynak.

ÁSZ: látszanak kockázatok

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint javult a költségvetési tervezés átláthatósága, az fejezeti szinten is színvonalasabbá vált; a 2015-ös költségvetés kiadási és a bevételi előirányzatai jelentős részben megalapozottak.

A számvevőszék a büdzsé kiadásainak 82,7 százalékát, bevételeinek pedig 88,9 százalékát ellenőrizte. Az ÁSZ az ellenőrzött kiadási előirányzatok 93,38 százalékát megalapozottnak, 6,58 százalékát részben megalapozottnak és 0,04 százalékát nem megalapozottnak minősítette. A bevételi előirányzatok 71,9 százaléka megalapozott, 26,9 százaléka részben megalapozott és 1,2 százaléka nem megalapozott - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke.

A tervezettnél alacsonyabb infláció is megnehezítheti a hiánycél tartását, de az uniós források beérkezésének késlekedése vagy elmaradása további kockázatot hordozhat, amely éves szinten 100 milliárdos eltérést is jelenthet - véli Domokos.

Az elnök szerint az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek tervezett összege 237,1 milliárd forint, az általuk ellenőrzött 2015-ös bevételi előirányzatok összege 216,8 milliárd forint. Ebből 21,6 százalékot megalapozottnak, 78,4 százalékot nem megalapozottnak és nem teljesíthetőnek minősítettek a számvevők.

Nem megalapozottnak és kockázatosnak tartják az egyéb értékesítési és hasznosítási bevételek jogcímen 2015-re tervezett 169 milliárd forint előirányzat összegét is, azt ugyanis számítás, hatástanulmány nem támasztja alá. (Ezt járja körül a Napi.hu szerdai cikke is.)

Domokos ugyanakkor mégsem tartja ezt tényleges kockázatnak a költségvetési hiány szempontjából, amennyiben érvényesül az a szabály, hogy kiadási kötelezettségvállalás nem történhet ezen összegre, ameddig a bevétel nem realizálódik.