Az Index információi szerint a kormány eldöntötte, hogy 2014 és 2020 között Magyarország rendelkezésére álló uniós forrásokat az eddigiekhez képest teljesen más rendszerben próbálják majd elérhetővé tenni. Ez azzal jár, hogy ha meg nem is szüntetik, jövőre lényegében kiürítik, mellékszereplővé degradálják az idén kilencmilliárd forintból gazdálkodó, az uniós támogatások jelentős részének, 2007-2013 között nagyjából 8200 milliárd forintnak az elköltéséért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.

Már egy decemberi kormányülésen elhatározták, hogy a következő uniós keretet kevesebb terület között osztják szét, a prioritás a gazdaságfejlesztés lesz. A pénzek kisebb része mehet humánerőforrás-fejlesztésre és az infrastruktúra javítására. Az intézményrendszer átalakításának az a célja, hogy az új költségvetési ciklusban erős központi koordináció mellett egy decentralizált döntéshozatali rend alakuljon ki.

Az operatív programok irányítása az ágazati szakpolitikáért felelős tárcákhoz kerül majd. Az érintett minisztereknek, Lázár János miniszterelnökségi államtitkár vezetésével január végéig kell kidolgozniuk, hogy pontosan hogyan nézzenek ki a programok lebonyolításának keretei. A kormánydöntés szerint az átalakításokat úgy kell levezényelni, hogy az idén záruló fejlesztési időszak kifutó programjaiban ne legyen zökkenő. Elképzelhető az is, hogy a mostani intézményrendszerrel párhuzamosan a kormány beindítja a pénzosztás új rendszerét is, és egy ideig a két struktúra párhuzamosan fog működni - értesült az Index.