Ezt javasolta az EU/IMF-delegáció a kormánynak

Tizennégy oldalas összefoglalót készítettek a magyar kormány és az EU–IMF-tárgyalódelegáció júliusi egyeztetéseiről az Európai Bizottság illetékesei. Az augusztus 31-i keltezésű, tehát a tárgyalások július végi lezárása után született, a kormány által titkosan kezelt IMF-levélnél frissebb dokumentum lényegében azt erősíti meg, hogy a korábban kiszivárogtatott információkkal szemben nincs szó sem nyugdíjról, sem ingatlanadóról, a családtámogatásokat szigorítanák, de nem fűnyíróelv szerinti csökkentéssel - olvasható az index.hu-n egy birtokukba került dokumentum alapján.
Index.hu, 2012. szeptember 7. péntek, 17:33
Fotó: Napi.hu

A csütörtökön megjelent radikális intézkedésekről szóló IMF-lista, aminek alapján úgy tűnhetett, komplett halállista készült Washingtonban vagy Brüsszelben, ebben a dokumentumban sincs szó nyugdíjcsökkentésről, sem ingatlanadóról, sem szja-emelésről - írja az Index. Sőt, az uniós szakemberek azt írták, hogy az egykulcsos adó a szegényebb rétegek terheit jelentősen megnövelte, és sokkal inkább foglalkoztatásbarát adórendszer kellene, később kifejezetten leszögezik: alacsonyabb adókulcs kellene az alacsony jövedelműeknek.

Az uniós szakértők a hiteltárgyalások után az alábbi legfontosabb észrevételeiket emelték ki a levél
  • A magyar előrejelzés a GDP idei és 2013-as növekedésére nagyon optimista (0,1 és 1,6 százalék). Az export egyelőre támogatja a magyar növekedést, de valószínű, hogy csökkenni fog, a külföldi tőke beáramlása történelmi mélyponton van, a belső fogyasztás leállt, magas kamatozásúak az adósságok és elveszett a befektetői bizalom.
  • A konvergenciaprogram végrehajtásához további lépések kellenek. A kohéziós támogatások felfüggesztésének megszüntetésekor hozott kormányzati döntéseket az azóta bejelentett intézkedések jelentősen fellazították.
  • A piacok bizalma Magyarországgal szemben az utóbbi időben erősödött, aminek az oka, hogy egyre többen várták az IMF/EU-hiteltárgyalások sikeres lezárását. A pénzügyi szektor helyzete erősnek tűnik, de a gazdasági visszaesés és a különadók miatt stabilizálni kellene.
  • A fiskális kormányzás szempontjából fontos lenne - ahogy a Bizottság korábban ajánlotta -, hogy a Költségvetési Tanács mandátumát a kormány állítsa vissza, beleértve ebbe az erős vétójogot is.
  • Az Alkotmánybíróság jogát a költségvetési kérdések vizsgálatára "igen üdvös" lenne visszaállítani.
  • Sokkal inkább foglalkoztatásbarát adórendszer kell, az egykulcsos adó a szegényebbek terheit jelentősen megnövelte, ezért az adókulcsukat csökkenteni kellene. A tb-járulék csökkentése és jövedelemhez kötése, bizonyos szektorokban az egyszerűsített üzleti adózás bevezetése sokat segítene. A szektorális adókat felül kellene vizsgálni, az MNB-re kivetett tranzakciós adót el kell törölni.
  • Növelni kell a nők foglalkoztatottságát, emellett a munkanélküliség csökkentésére, a korai iskolaelhagyók további oktatására lenne szükség.
  • Az állam szerepét, a befektetői aktivitás adminisztratív és intézményi korlátait csökkenteni kellene. A költségcsökkentés és hatékonyságnövelés érdekében az állami vasút és buszos tömegközlekedés radikális reformjára lenne szükség.

Túl optimista a magyar kormány

A levélből kiderül: a nemzetközi szervezetek szerint a magyar kormány túl optimistán ítéli meg a gazdaság 2012-es és 2013-as kilátásait. Az idei adatok alapján már látható, hogy elkerülhetetlen a recesszió, és jövőre is csak mérsékelt fellendülés jöhet, a kabinet azonban még nem módosított sem az idei 0,1 százalékos, sem a jövő évi 1,6 százalékos növekedésre vonatkozó prognózisán.

A magyar gazdaság állapota rosszabb, mint amire még a tavaszi előrejelzésben számított az EU, az azóta megismert GDP-adatok alapján az idén 1 százalékos visszaesés várható. Ennek részben a külső környezet és az emiatt lassuló export az oka, de a Bizottság úgy véli, a fő ok a hazai fogyasztás hanyatlása. Ennek kiváltó oka pedig a hitelezés pangása és a nagy bizonytalanság. A Bizottság tavasszal még csak 0,3 százalékos visszaesést várt, a jövő évi 1 százalékos növekedési prognózison viszont egyelőre nem változtattak.

A levél megjegyzi: az IMF és az EU stábja között teljes egyetértés volt már korábban is a recessziós előrejelzésekről, csak a magyar kormány ragaszkodott a már említett, túl optimista prognózishoz. A kormány szerint jövőre még nagyobb lehet a növekedés a munkahelyvédelmi program miatt, ami azonban 0,75 százalékpontos költségvetési lazítással jár.

A foglalkoztatás elsősorban a közmunkaprogramoknak köszönhetően bővülhet, bár a jövő évi növekedés a versenyszférában is elindíthat kisebb bővülést. A Bizottság szerint ezzel együtt is 10 százalék felett marad a munkanélküliség. Az infláció magas marad, részben a bújtatott adóemelések, részben a nyersanyagárak növekedése miatt.

Kétségek a kivitelezésben

Az Index szerint a levél megismétli az IMF-EU delegációja által is ismertetett aggodalmakat, miszerint az idei hiány 0,25 százalékponttal lehet a tervezett felett, a 2013-as deficit viszont 4 százalék fölé kúszhat (szemben a kormány 2,2 százalékos vállalásával). A Bizottság megállapítja, hogy a kormány a kieső bevételeket részben az adóbeszedés hatékonyságának javításával akarja kompenzálni, ám azt is jelzik, hogy ez olyan bizonytalan tényező, amit nem tudnak figyelembe venni.

A Bizottság szerint a tranzakciós adóból származó bevételek is alacsonyabbak lesznek a kormány által vártnál: az MNB adóztatásával eleve jogi fenntartásaik vannak (de megjegyzik, hogy az jellegénél fogva amúgy is csak átmenetileg segítene a büdzsén). Nagyobb gond viszont, hogy a versenyszférát terhelő tranzakciós adónál is túl optimista a kormány. Összességében a GDP 0,5 százalékával alacsonyabb bevételt várnak az adónemtől, mint a kormány.

A kiadási oldalon is komolyak az eltérések a kormány és a Bizottság várakozásai között. A GDP 0,5 százalékára becsült túlköltés Brüsszel szerint a gyógyszerkasszából és a közlekedési szektorból jön össze, ide értve az elektromos útdíj egyszeri bevezetési költségeit is. Ráadásul a Bizottság korainak tartja, hogy a kormány máris 0,4 százalékkal kisebb kamatkiadásokkal számolna 2013-ra, és az adópolitikáról szóló fejezetben figyelmeztet arra: általában az adóváltozások a GDP több mint 3 százaléknak megfelelő összeggel csökkentik a 2013-as költségvetési bevételeket.

Nem ismerte fel a kormány a helyzet komolyságát

A Bizottság szerint komoly fiskális lépésekre van szükség ahhoz, hogy fenntartható pályára kerüljön az ország. A növekedési és a költségvetési prognózisokból a jelenlegi kamatszintekkel számolva együttesen az jön ki, hogy növekedni fog az államadósság, ami a jelenlegi 80 százalék körüli szintről 2020-ra a GDP 100 százalékát is elérheti.

A Bizottság megállapítása szerint az eddigi tárgyalásokon a kormány, bár jelezte elkötelezettségét a költségvetési konszolidációra, nem ismerték fel a helyzet komolyságát. Eredményt nem sikerült elérni a lehetséges költségvetési megtakarítások körében. Brüsszel szerint a többek között a gyermekek után járó támogatások célzottabb felhasználásával, az szja-rendszer progresszivitásának megtartásával és az állami vállalatok áttekintésével is lehetne spórolni.

Adórendszer

A szakértők megjegyzik: a jelenleg érvényes magyar adósságszabályozás túl szűken fókuszál az éves ciklusra, túl laza menekülési klauzulát tartalmaz, és nincs benne korrekciós mechanizmus arra az esetre, ha eltérnénk a pályától (itt is megemlítik kifogásukat amiatt, hogy az Alkotmánybíróság addig nem foglalkozhat gazdasági és költségvetési törvényekkel, amíg az államadósság mértéke a GDP 50 százaléka alá nem megy).

Az adózással foglalkozó fejezet felhívja a figyelmet arra, hogy az egykulcsos adó bevezetésével a minimálbéren lévő, gyermektelen munkások adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az általános adóteher a járulékokkal együtt 38,8 százalékról 48,8 százalékra nőtt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. "Ez a reform több mint a GDP 2 százalékával növelte a hiányt, anélkül, hogy bármilyen hatással lett volna a foglalkoztatottságra" - írja a levél.

Tulbonyolított a rendszer

Az EB a legutóbbi országjelentésében foglalkoztatásösztönzőbb adóztatást javasolt, amire július elején válaszul Budapest bejelentette a munkahelyvédelmi tervet - jegyzi meg a hírportál. A program majdnem a GDP 1 százalékába kerül, és leginkább célzott munkavállalói csoportok tb-járulékának csökkentéséről szól. Brüsszel szerint a tervezett járulékcsökkentés jó irányba vezető lépés ugyan, ám egy progresszív tb-járulékrendszer bevezetése hatékonyabb és valószínűleg fenntarthatóbb volna.

A kisvállalkozásokat érintő adókedvezményeket átfogóan kellene felülvizsgálni, fiskális és hatékonysági szempontból. A jelenlegi javaslatok alapján létrejövő rendszer túlbonyolított és valószínűleg növeli majd a bürokratikus kiadásokat és további torzulásokat okoz az adórendszerben - fogalmazzák meg aggályaikat.

A bizottsági állásfoglalás szerint kétséges azoknak a pluszbevételeknek a sorsa, amit a munkahelyvédelmi programban a pluszbevételekből remélnek, "ugyanakkor látszik lehetőség az adóterhelés átalakítására például a kedvezményes 10 százalékos társasági nyereségadó átalakításával". Szintén hozzá lehet nyúlni a családtámogatásokhoz, példaként a levél "a mindenkinek járó, a GDP 1,2 százalékára rúgó családi pótlék és a frissen bevezetett, a GDP 0,6 százalékát elérő családi adókedvezmény" összevonását említi, megjegyezve: a szociális kiadások meglehetősen magasak és nem kellően hatékonyan célzottak Magyarországon". Ez az egyetlen pontja a bizottsági levélnek, amelyre az IMF nem tért ki.

A különadók mindegyikét felül kellene vizsgálni, mondja Brüsszel, azok ugyanis problémásak és kötelezettségszegési eljárásokat vonhatnak, vonnak maguk után. A közelmúltban bevezetett adók (csekkadó, telekomadó, energiaadó, biztosítási adó) a bizottsági szakértők szerint többek között fenntarthatósági és a közösségi joggal való illeszkedéssel kapcsolatos aggályokat is felvetnek. "Általában megállapítható, hogy az ad hoc kivetett, szektorokat célzó adók gazdasági hatása nem a legjobb szokott lenni, mindazonáltal a fiskális kényszerekre is tekintettel kell lenni" - olvasható a levélben.

Stabil és kiszámítható környezet kellene

A bankszektor helyzete stabil és mutatói jók, de a profitabilitás erősen korlátozott, azonban a tranzakciós adó és a különadók tovább rontják a pénzügyi szektor helyzetét, csökkentik a tőkeáttétet. A tranzakciós adó a bankbetéteket, a pénzforgalmat és a likviditást is csökkenti - olvasható a levélben. Az IMF és az Európai Bizottság egyetért abban: komoly kockázatokat rejt magában, hogy a bankok erősen ki vannak téve a külföldi piaci változásoknak. A levél megjegyzi: "a hitelezési feltételeket a kormány állami szerepvállalással, MFB-hitelekkel és a korábban magánkézben lévő bankok felvásárlásával próbálja megoldani, ahelyett, hogy kiszámítható és stabil gazdasági környezetet próbálna teremteni".

Az uniós szakértők szerint a támogatott hiteleknek bizonyos esetekben van létjogosultsága, de hosszú távon semmiképp sem segítenek. Ezt a tárgyalások során a bankok és a jegybank is többször hangsúlyozták, "a kormány viszont láthatóan nem fogadta el az érvelést" - jegyzi meg a levél.

A dokumentum a bankrendszerrel kapcsolatban megjegyzi, hogy a szektor 2011-es adózás előtti vesztesége 730 millió euró volt. A bankadó, a végtörlesztés és a nem törlesztett hitelek nagy terhet jelentettek a pénzügyi szektornak. Az uniós szakértők szerint a jövőben az MNB és a PSZÁF szorosabb együttműködésére van szükség, valamint ki kell terjeszteni a pénzügyi felügyelet jogköreit.

Külön fejezet a strukturális reformoknak

A levél külön fejezetet szentel a szükséges strukturális reformoknak, illetve átfogó ágazati szabályozásoknak. Kifogásolják az új közbeszerzési szabályozást, mondván: a magyar közbeszerzési törvény tartalmaz olyan elemeket, amelyek befolyásolhatják, torzíthatják az eljárásokat versenyjellegét; különösen aggasztónak tartják a kkv-k előnyben részesítését szolgáló passzusokat. A piacszabályozásban is vannak Brüsszelt zavaró magyar ügyek, ilyen a plázastop-törvény, amely "szükségessége kételyeket vet fel". A postai piacnyitást örvendetesnek tartják, de megjegyzik: a szolgáltatási szektorban gyengült a verseny, és a kiskereskedelmi üzleteket érintő szigorítások rossz irányba mutatnak. Az uniós szakértők emellett a foglalkoztatáspolitikában, az oktatásban, energiapolitikában és a tömegközlekedésben is jelentős reformokat sürgetnek.

Mennyi pénz kell majd?

Az uniós szakértők szerint Magyarország külső finanszírozása megoldott, azonban az eurózónával kapcsolatos aggodalmak és a Magyarországgal kapcsolatos bizonytalanság könnyen felgyorsíthatják a tőkekiáramlást. Különböző forgatókönyvek különböző mértékű tőkeigényt mutatnak. Alapesetben, stabilan pozitív folyó fizetési mérleg, beérkező uniós támogatások és nagyobb zavar nélkül működő pénzpiacok esetén a magyar tőkeigény kielégíthető. Jelenleg a tartalékok elegendőek a lejáró euróadósság visszafizetésére, de az, hogy 2012-ben nem történt eurókötvény-kibocsátás, bizonytalanságot mutat a külső finanszírozás fenntarthatóságával kapcsolatban.

Az Index szerint a tervezett hitelprogram pontos összegéről nincs megállapodás, a kormányzati nyilatkozatokban egy 2014-ig tartó, 15 milliárd eurós csomagról esett szó, ami valamivel magasabb összeget jelentene az első programnál (13,5 milliárd euró, amiből 5,5-öt az EU, 9-et pedig az IMF nyújtott). A jelenlegi helyzetben azonban egy kisebb csomag is elegendőnek bizonyulhat. Egyrészt, mert Budapest hozzáfér a nemzetközi pénzpiacokhoz, és jelentős tartalékokkal is rendelkezik, amik megközelítik a GDP 7 százalékát. Másrészt, mert feltételezhető, hogy a külföldi tulajdonú magyar bankok még nagyobb válság esetén is átháríthatják a finanszírozási igényük jelentős részét. Végül pedig: miközben a 2008-as IMF-források 90 százalékát 2013-ra visszafizeti Magyarország, addig az uniós forrásokból 3,5 milliárd euró még mindig itt lesz (ezt 2014-ben és 2016-ban kell visszafizetni).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.09.08 09:58

@pro libertate:
1. Akkor remélem az összes pártkatona haverod mostantól a jövedelemadó csükkentéssel fog kampámyolni. :D OK csökkentsük, de a nyugdíjat is, hogy legyen miből.

2. NA most akkor visszaállítja? Tehát mégis jövedelemadó emelést kér? meg áfacsökkentést? Fene se érti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.09.08 07:22

Mindig meglepődöm, milyen pontosan lehet látni a helyzetünket külföldről - és hogy mennyire bízik a forradalmi kormány ennek ellenkezőjében...
Érdekesek a részletek is, úgy összességében azonban két vonatkozásra érdemes felfigyelni.

1. Ennek a felsorolásnak semmi köze az orbáni horror-listához. Nagyon beteg agy kell ahhoz, hogy valaki pl. "az adókulcsukat csökkenteni kellene" szöveget így értelmezze: " személyijövedelemadó-emelés". :DDD
Ha kínossá válna a dolog majd bedob megint valamit orbán, hogy honnan is van a lista...

2. Ez a lista gyakorlatilag felöleli orbánmatolcsy rombolásának teljes eddigi skáláját... Tehát, ha ehhez maradéktalanul ragaszkodik az EU, akkor lényegében visszajutunk a 2010-es kiindulási állapothoz. Erre szerintem kevés az esély: kétharmaddal rombolni könnyebb, mint helyrehozni, még ha kétszer olyan intenzíven fognának is hozzá, erre már nincs elég idő. És persze a következmények, a felélt tartalékok, megnövekedett adósságok és törlesztő-részletek, a gazdasági visszaesés következményei nem tűnnek el maradéktalanul.
Így mát persze érthető orbánmatolcsy vérmes EU-ellenszenve is.
Nem gond, majd néhány újabb adóval és 1-2 békemenettel megoldjuk a problémákat... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2012.09.07 21:43

A fidesz kacsa, jó kacsa! A vörös kacsa, rossz kacsa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2012.09.07 21:42

@Bhole: Mintha úgy rémlene, hogy a csp, ami most már családi adókedvezmény, szintén a magasabb jövedelműeknek kedvez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.09.07 21:17

@SzaszaG: Mi a kórságnak kellett beletenni két kacsát? Ezek után mi a biztosíték arra, hogy valóban csak két kacsát tettek bele? Az életben összehoz a sors ilyen kacsás emberekkel, én utána azt sem hiszem el amit kérdez. Úgy gondoltam Gyurcsány kacsáiból tanultak az utánuk jövők, de nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html