A kabinet nem fukarkodott a neki fontos fejlesztések finanszírozásával Budapesten, eddig összesen 136 milliárd forintot költöttek állami pénzből a városligeti múzeumnegyedre, az Orczy-parkban terjeszkedő Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) és a Dagály fürdő területén felépített Duna Arénára - olvasható a portálon.

A beruházások azonban köszönőviszonyban sem voltak Budapest elfogadott városfejlesztési koncepcióival, a tervek pedig a nyilvánosság bevonása helyett egyre inkább titokban készültek. Ez magával hozta tiltakozásokat.

A portál szerint Budapest önállósága nagymértékben csökkent az elmúlt években. a kormány sorra fosztotta meg döntési jogosultságaitól a fővárosi önkormányzatot, hogy ott aztán saját hatáskörben, a főváros beleszólása nélkül valósíthassa meg a neki tetsző presztízsberuházásokat. A Városliget, az Orczy-park és a Kopaszi-gát esetében még új törvényt is hoztak azért, hogy kivonják azokat az aktuális fővárosi szabályozások alól.

Az elmúlt négy évben eddig talán soha nem látott veszélybe kerültek Budapest legfontosabb zöldterületei. Ide tartozik az Orczy-park átalakítása, vagy a Duna Arénánál kivágott fák ügye. A Margitsziget eddig megúszta, sőt azt szépen fel is újították. A római-parti és városligeti fakivágásokat azonban tiltakozások állították le.

Stadionokra volt pénz

A stadionok építésénél ugyanakkor nem volt probléma, ha a költségek sokszorosan átlépték az előre tervezettet - a Puskás Ferenc Stadion építését eredetileg még százmilliárdból akarták kihozni, de a tervezett költségvetés ma már 190 milliárd forint körül jár.

Vár

Szintén sok energiát fektettek a budai Vár átalakításába. A korábban ott működő intézményeket már kiköltöztették, de a minisztériumok Várba költöztetése egyelőre lelassult. Jól halad viszont a Karmelita-kolostor felújítása és a miniszterelnökség leendő székhelyének kialakítása.

Széll Kálmán

2014 és 2018 tavasza között a Széll Kálmán tér felújítása volt az egyetlen komolyabb köztér-rehabilitációs projekt, amely elkészült Budapesten. Ez jóval elmarad a korábbi ciklushoz képest, hiszen akkor mégiscsak átadták (emlékezetes módon többször is) a Várkert Bazárt, a Belvárost átszelő "Új Főutcát" és a felújított Kossuth teret is - írja a hvg.hu.

A kép forrása: Szász Péter/Napi.hu