Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelenleg nagyjából hatvanféle terhet az első pár esztendőben 10, a következő években újabb 20 százalékkal lehetne redukálni. Nagyon hosszú távon az adók száma felezhető - mondta az Izer Norbert frissen kinevezett adóügyi államtitkár a Figyelőnek adott interjújába, amelyet a Portfolio.hu szemlézett.

A jövő évi adócsomagból kiderült, hogy hat adófajta megszűnik, vagy beolvad egy másik teherbe, közben viszont jön egy új különadó.

A tervek között említette, hogy a következő években a vállalkozások adóbevallását is szeretnék elkészíteni. Szerinte az egyszerűsítésnek köszönhetően a legkisebb cégeknél felmerülhet, hogy nem lesz szükségük saját könyvelőre. Elismerte azt is, hogy ezek a NAV-szolgáltatások némi konszolidációt indíthatnak el a könyvelők között.

Az államtitkár szerint a kormány nem gondolkodik további jelentős áfacsökkentésben bizonyos termékek esetében, mert az árcsökkenés nem valósul meg minden esetben. Példaként a tojás drágulását említette.

Az online számlázás július elsejei indulásával kapcsolatban azokra az aggodalmakra, melyek arról szóltak, hogy fennakadás esetén mit történik és mikortól büntet a hatóság, az államtitkár azt mondta:

ahol a kollégák látják azt, hogy a megfelelés érdekében időben elkezdődött a felkészülés, ott méltányosan járnak majd el, és azt is figyelembe veszik, ha induló vállalkozásról van szó.

Izer ugyanakkor az M1 csatornán szerda este arról beszélt, hogy az adócsökkentés beváltotta a hozzá fűzött reményeket: az adókulcsok mérséklésével még nőtt is a beszedett adók összege. Az államtitkár szerint a gazdaság is jelentősen fehéredett: a korábbi körülbelül 22 százalékos szürkegazdaság 12-13 százalékosra zsugorodott.

Az államtitkár arról is beszélt az állami tévécsatornán, hogy azoknak az adófajtáknak a mértékét emelik, amelyekkel bizonyos termékek fogyasztásának csökkenését akarják elérni Példaként említette a chipsadót, amelynek mértékét 20 százalékkal tervezik emelni. (A népegészségügyi termékadó, a neta tervezett emelése az élelmiszeripart képviselő szövetségek szerint tovább csökkenti a magyar élelmiszeriparban az innovációra rendelkezésre álló forrásokat, ezáltal negatívan befolyásolja az élelmiszeripar versenyképességét, ráadásul veszélyezteti az ország beruházásvonzó képességét - a szerk.)

Képünk forrása: Shutterstock