Fagyra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Péntekre és szombatra virradóan több helyen talajmenti fagy is lehet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este a Facebook-oldalán.
Domokos Erika, 2020. május 19. kedd, 23:05
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

A hétvége közeledtével északkelet felől hideg sarkvidéki eredetű légtömeg közelíti meg Magyarországot. Emellett jelenleg úgy áll a helyzet, hogy ezeken az éjszakákon nem sok nedvesség lesz az ország fölött, azaz felhő nem, vagy alig lesz az égen, ráadásul a légmozgás sem lesz jelentős. Ezek a paraméterek (pontosabban azok hiánya) pedig kedvező együttállást eredményeznek mind a légköri, mind pedig a talajmenti fagy kialakulása szempontjából.

Erre főként az északi völgyekben és a homokhátságon lesz esély - írta az OMSZ.

Ezen felül az ezekre a napokra vonatkozó minimumrekord is jó eséllyel megdőlhet. A jelenlegi péntekre vonatkozó napi minimumrekord mínusz 1,2 fok, amelyet Nagykanizsán mértek 1952-ben. A szombatra vonatkozó minimumrekord mínusz 0,6 fok, amelyet Kékestetőn mértek 1980-ban - írta az OMSZ, amelynek jelenlegi előrejelzése szerint északon mínusz 2 fok is lehet pénteken és szombaton - nappal viszont országszerte 20 fok fölötti hőmérsékletet prognosztizálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK