Fazekas Sándor: Németország az első számú partner

Németország a mezőgazdaságban is az első számú partnere Magyarországnak, az export tavaly 1,3 milliárd eurót tett ki, a kapcsolatokat pedig tovább erősíti a német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel, Christian Schmidttel pénteken aláírt megállapodás az agrárdigitalizációs együttműködésről - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közmédiának pénteken a berlini Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán.
MTI, 2017. január 20. péntek, 17:51
Fotó: Napi.hu

A megállapodás a minőségi előrelépés lehetőségét jelenti, lényege a mezőgazdaság számos területén is kibontakozó digitalizációról szerzett német tapasztalatok átültetése, amelyek révén könnyebben, takarékosabban és jövedelmezőbben lehet termelni. A mezőgazdaság digitalizációja feltartóztathatatlan folyamat, eredményeinek alkalmazása pedig komoly versenyelőny - húzta alá Fazekas Sándor.

Piaci előny az is, hogy a magyar mezőgazdaság tiszta, egészséges és genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes környezetben termel. A magyar termékek rangját és megbecsülését jelzi, hogy például pálinkából a világ mintegy 70 országában, borból pedig kilencvennél is több országban értékesítenek a termelők, és az ágazat együttvéve csaknem 150 országba exportál.

Az IGW magyar nemzeti pavilonjában adott nyilatkozatában kiemelte, fontos pillanatban érte Magyarországot az a megtiszteltetés, hogy díszvendég lehet a rendezvényen, hiszen 25 évvel ezelőtt kötötték meg a magyar-német szerződést a baráti együttműködésről és az európai partnerségről.

Fazekas Sándor az IGW alkalmából egy sor ország agrárminiszterével folytatott megbeszéléséről szólva kiemelte: a tárgyalások megerősítették, hogy Magyarország érdeke az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) fenntartása a 2020 utáni időszakban. Mint mondta, nagyon fontos támogatókat nyerni ahhoz, hogy a gazdáknak jutó támogatások összege ne csökkenjen a következő uniós költségvetési ciklusban. Tárgyalópartnereivel egyetértett abban, hogy a jelenleginél egyszerűbb, a gazdákat támogató agrárpolitikára van szükség az EU-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK