Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mérce információi szerint a keddi tüntetés és MTA elnökségi ülés után már sor is került a Lovász László MTA elnök Palkovics László Innovációs és technikai miniszter közötti találkozóra.

A portálnak több forrás is egyértelműen megerősítette, hogy február végéig eldől a Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek, és így az MTA-nak a sorsa is.

A helyzet tétje kettős. Egyrészt lényeges elem, hogy megkapják-e a kutatóintézetek mind és teljes egészében a törvény szerint nekik járó forrásokat, és így a tudományos élet minden területén tudnak-e folytatódni az alapkutatások, illetve az, hogy a kutatóhálózat megmarad-e az MTA irányítása alatt. A Mércének nyilatkozó források szerint utóbbi több mint kétséges a jelen állás szerint.

Ha az MTA alól kikerülnek a kutatóintézetek, az a tudományos akadémia végét is jelentené, hiszen ezután csupán a köztestületi funkciója maradna meg az MTA-nak.

A Mérce úgy tudja, hogy az MTA most egy hetet kapott Palkovicstól, hogy kidolgozza saját álláspontját. A miniszter pedig február végéig két héten belül le akarja zárni a vitát. Február 26-án újabb rendkívüli ülést tart az MTA elnöksége.