Félmilliárd euró hitelt kap Magyarország

Félmilliárd euró hitel felvételéről írt alá szerződést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Baranyay Lászlóval, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével hétfőn Budapesten.
MTI-Eco, 2015. szeptember 28. hétfő, 15:56
Fotó: Napi.hu

Az 1,5 milliárd euró hitelkeret részeként aláírt első hitelszerződés 500 millió euróról szól, amelyet Magyarország három éven belül használhat fel négy uniós projekt társfinanszírozására, az operatív programok keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozására.

Varga Mihály elmondta: az Európai Beruházási Bank ( EIB) által nyújtott kedvező kondíciójú források hozzájárulnak a Magyarország rendelkezésére álló uniós források mind szélesebb körben való felhasználhatóságához, Magyarország gazdaságfejlesztési céljainak megvalósításához, és az emberek életkörülményeinek javításához.

Emlékeztetett arra: Magyarország legutóbb 2015 júniusában kötött egy félmilliárd eurós hitelszerződést az EIB-bel egy 1 milliárd eurós keret részeként, három uniós program megvalósításához kapcsolódva.

Kiemelte: a 2014-2020-as programozási időszakra az EIB most egy újabb, 1,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarország számára, a hitelt ebben az esetben is több részletben, külön-külön hitelszerződések révén veheti igénybe az ország.

Elmondta: a hétfőn aláírt első hitelszerződés összege 500 millió euróról szól, de az EIB 1,5 milliárd euró hitelkerete a 2014-2020-as programozási periódus négy operatív programja, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), a Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési (EFOP) operatív program keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozását biztosítja majd.

A hitelkeret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzájárul majd a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, a munkahelyteremtő beruházások támogatásához, az ipari parkok fejlesztéséhez, illetve barnamezős iparterületek megújításához.

Varga Mihály kiemelte: ezen célok mellett turisztikai szervezetek fejlesztését, illetve nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program megvalósítását teszi lehetővé az EIB hitele.

Az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket Magyarországon, elősegítve ezzel a magyar gazdaság uniós felzárkózását - jegyezte meg a miniszter. Hozzátette, Magyarország uniós tagságával egyidejűleg, 2004 májusa óta már a pénzintézet részvényeseként működik együtt az Európai Beruházási Bankkal. Az EIB-források lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását, miközben a meglévő és csökkenő államadósság szerkezete is kedvezőbbé válik.

Beszámolt arról is, hogy az ország kedvező feltételekkel jut a hitelkerethez, amely változó kamatozású ugyan, de árazása a miniszter szerint hosszabb távon is kedvező lesz.

Baranyay László, az EIB alelnöke a magyar kormány és az EIB kitűnő együttműködésének nevezte, hogy a hitelt a bank igazgatósága a múlt kedden tárgyalta, és a szerződést már hétfőn alá is írták. Megjegyezte, a hitelkerettel az EIB ahhoz is hozzájárul, hogy Magyarország tartósan fenn tudja tartani a gazdasági növekedést és új lehetőségeket kapjon a kohézió folytatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2015.09.29 09:59

"Varga Mihály kiemelte: ezen célok mellett turisztikai szervezetek fejlesztését, illetve nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program megvalósítását teszi lehetővé az EIB hitele." Tehát repiköltséges számlával lehet igazolni a forrás elköltését, de a legszebb rész : " Az EIB-források lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását, miközben a meglévő és csökkenő államadósság szerkezete is kedvezőbbé válik. " Vagyis, az önrészeket is hitelből rendezzük és van pofája hozzá tenni a "CSÖKKENŐ ÁLLAMADÓSSÁG" hazugságot!
Köszönjük az adósság hegyeket Misikém, köszönjük narancsos ostobák !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.29 07:05

@megfigyelt:

Kicsattan jókedvvel és mindenkinél optimistábban tekintek a Magyar Valóságra.

Az EU Jó Partnernek tartja Hazánkat, ezért ad pénzt.

Egymilliárd euro majd segít a hazai ipar fellendítésében, mert az a cél, hogy Hazánk Európa Legiparosodottab Országa legyen.

Már most is nagyhatalom vagyunk, Európában a Szabadság Fáklyája ( ahogy legfőbb amerikai hívünk mondja ) - és hírűnk még csak nő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.09.29 01:09

@Rodent:
Ráadásul a szemét imperialista nyugattól, Brüsszeltől.
Jön a zsákmánytőke elvtársak!
A Vezér arab barátai nem adnak?
Nem jött be a keleti nyitás?
Pedig az összes arab diktátort tövig le...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.09.29 00:26

DEVIZAHITEL???

Hogy van ez narancsok? Nem ugy volt, hogy szinte nulla kamatra kap az orszag forinthitelt? Akkor mi ez, hazaarulas?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.09.28 22:20

@Bulemia: Nem kell olyan borúsan látni a szomorú valóságot. Figyelni kell a szövegre. MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT !!! Adósság növekedésben.

Matolcsi majd mindent megmagyaráz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html