Félmillió magyart hozna haza Matolcsy (bővített)

A magyar bruttó hazai termék (GDP) 2025-ig történő megkétszerezése fontos nemzeti cél - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, amikor a kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nokia Siemens Networks Kft.-vel.
MTI, 2013. január 28. hétfő, 15:10
Fotó: Napi.hu

A miniszter szerint a GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét; ebben is segít a Nokia Siemens Networks-szel aláírt megállapodás. Kiemelte, hogy a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni, valamint visszatérésre kívánja ösztönözni a jelenleg külföldön dolgozó "félmillió kitűnő magyar munkavállalót".

Matolcsy György hangsúlyozta: a kormány olyan cégcsoportokkal kötött és köt a jövőben is stratégiai megállapodásokat, amelyekkel egyszerre tudja bővíteni a foglalkoztatást, segíteni Magyarország innovációs és kreatív központtá emelkedését. Ezek a cégek támogatják Magyarországot a gazdasági növekedés újraindításában, és abban, hogy Magyarország minél magasabb hozzáadott értékű termékeket, szolgáltatásokat állítson elő.

A Nokia Siemens Networks (NSN) innovatív cégcsoport, ezért a kormánynak olyan stratégiai szövetségese lesz, amely segít abban, hogy néhány évtizeden belül Magyarország legnagyobb értéke az innováció, a megújulási képesség, a kreativitás legyen - hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy szerint a külgazdaság élénkítésében is segít a Nokia Siemens Networks, mivel új exportpiacok felé viheti Magyarországot.

Kifejtette: a felsőoktatásban, a foglalkoztatásban, a szakképzésben, a felsőfokú szakképzésben, a kutatás-fejlesztésben (k+f) és az európai uniós források lehívásában olyan szövetségeket köt a kormány, amelyek révén az ország nem egyszerűen csak használja a meglévő erőforrásokat, hanem hozzáadott értéket állít elő. A 2014 és 2020 közötti európai uniós források felhasználásnál a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése mellett a legfontosabb prioritás az innováció támogatása lesz - hívta fel a figyelmet a miniszter.

A Nokia Siemens Networks-szel sok területen, például a felsőoktatásban is együtt tud működni a kormány a stratégiai megállapodás keretében.

Három célja van a megállapodásnak

A cégcsoport a mobilhálózati megoldások vezető szállítója, és nagyon fontosnak tartja az innovációt, a kutatás-fejlesztést - mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az aláírás előtt. Emlékeztetett arra, hogy a cégcsoport 1998-ban, 20 munkavállalóval nyitotta meg Budapesten kutatás-fejlesztési központját, ahol mára az NSN által Magyarországon foglalkoztatott több mint 1000 ember nagy része dolgozik. Ésik Róbert kiemelte: vannak olyan technológiák, amelyeket csak Magyarországon fejleszt a cégcsoport, ilyen például a mobil kapcsolóközpont, amelynek világszerte 1,3 milliárd felhasználója van. A cég vezetője szólt arról is, hogy az NSN a magyar mérnöki felsőoktatás támogatóinak egyike, és 9 hazai, valamint 4 határon túli felsőoktatási intézménnyel alakítottak ki kapcsolatot.

A hétfőn kötött stratégiai megállapodásnak alapvetően három célja van: hogy megteremtse az NSN hosszú távú hazai jelenlétét támogató párbeszédet, elősegítse a vállalat magyarországi tevékenységének bővítését, valamint hogy növelje a magyar gazdaság teljesítményét és versenyképességét - jelezte Ésik Róbert.

Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a magyar állam 270 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette az NSN kutató-fejlesztő részlegének bővítését, amelynek eredményeként 224 új, felsőfokú végzettséget igénylő munkahely létesült. A mostani megállapodás nyomán további mérnöki munkakörök létesítésére nyílhat lehetőség - hangsúlyozta Ésik Róbert.

Több mint ezer főt foglalkoztatnak Magyarországon

Bejelentette azt is, hogy az NSN Kft. 180 munkavállalót foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot nyitott Budapesten, amely több kontinensen, közel 50 ország számára lát el cégen belüli számviteli, könyvelési feladatokat.

A vállalati tevékenységbe integrálták a korábban külön - a Nokia Komárom Kft.-n belül - működő számviteli szolgáltató részleget, és a cégvezetés szándékai szerint a pénzügyi szolgáltató központ jelenlegi közel 180 fős létszáma az év végéig tovább bővülhet. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a magyarországi tevékenység bővítésével a Nokia Siemens Networks immár több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.

A vállalat központja Finnországban, Espoo városában található, míg egyéb telephelyeivel a világ 150 országában van jelen. A cég 2011-ben több mint 14 milliárd euró nettó árbevételt ért el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.01.28 21:11

@Bhole: "Euróban duplázódunk, nem lehetetlen. De jó lesz, ha így lesz."
Mikor óhajt felkelni???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.01.28 20:29

@braunsim: "a duplázáshoz minimum évi 6%-os növekedés kellene 12 éven keresztül változatlanul minden évben" 3% infláció+3% növekedés. Euróban duplázódunk, nem lehetetlen. De jó lesz, ha így lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.01.28 19:51

Most nezem, hogy egyre inkabb megeri Mo -ra visszaterni :)

http://check.blog.hu/2013/01/28/kozmunka_es_nyaralas?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_01_28&utm_campaign=index
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.01.28 19:31

@braunsim: Semmit sem jelent a megduplazodott GDP, ha a minimalber a beka segge alatt marad, az inflacio 5% folott, az adorendszerben kaosz, a munkahelyeken kisemmizes, rabszolgatartas.
Aki egyszer elhagyta az orszagot es kulfoldon elhelyezkedett, az mar nem fog visszakoltozni Mo -ra. Eltolcsy is tudja jol, csak folyamatosan hulyiteni kell a nepet valamivel, hogy ne a lenyegre figyeljenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

braunsim, 2013.01.28 19:03

Nem probléma, jelenlegi növekedés nulla, annak kétszerese is 0, ez a gdp növekedés könnyen meglesz 2025-re.

Más: a duplázáshoz minimum évi 6%-os növekedés kellene 12 éven keresztül változatlanul minden évben.
Mo a cuculizmusban fejlődött legjobban akkor 3,7% a 40 éves átlag, 1990-től 2,1%.
A 6% ot vagy a felettit Tajvan, Kina, Szingapur tudta néhény évig teljesíteni, de europai országok közül a legjobban teljesítő Irország is csak 4% körüli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html