Kórházi várólisták: ellentmondásos adatokról beszélnek

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára 28 ezres kórházi várólistákról beszélt, de az Mfor ennél hosszabbat talált a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján. Van olyan beavatkozás, melyre közel 670 napot kell várni. Az EMMI szerint az általuk közölt adatok az előző évre vonatkoztak.
Szabó Dániel, 2018. október 10. szerda, 09:41
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Majdnem 36 ezren várnak jelenleg Magyarországon valamilyen műtéti beavatkozásra. Van, aki legkorábban majd csak 2020 augusztusában részesülhet a szükséges ellátásban - kezdi cikkét a portál, amely ellenőrizte, hogy mekkorák a hazai műtéti várólisták. Korábban ugyanis a jobbikos Rig Lajos írásbeli kérdésére válaszolta azt Rétvári Bence, az Emmi államtitkára, hogy rövidültek a várólisták.

Akkor azt írta, hogy összesen 25 milliárd forintot fordított a költségvetés a várólisták csökkentésére, aminek az eredménye, hogy míg 2012-ben 70 ezren vártak valamilyen beavatkozásra, addig ez már 28 ezer fő alá csökkent. Példaként a szürkehályog-műtéteket hozta fel: azt állítva a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent, a csípőprotézis-műtéteknél pedig a 180 napos várakozási idő 104 napra csökkent. Térdprotézis-műtéteknél pedig a 2012-es 241 nap mára 137 napra mérséklődött.

Az Mfor ezt összevetette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján szereplő adatokkal, így azt írják, hogy majdnem 36 ezren, a Rétvári által közölthöz képest 8 ezerrel többen vártak valamilyen műtétre az országban. A leghosszabb várólista az államtitkár által is említett beavatkozásoknál jellemző: 11 474-en várnak szürkehályog-műtétre, a várólista hossza azonban 45 nap helyett 87 nap, az Észak-Alföldön ennél is tovább kell várni a több mint 1600 betegnek, 119 napot.

A listán szerepel még, hogy 6088-an térdprotézis műtétre várhatnak 340 napot, míg egy éve ez még csak 295 volt. Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet: ott 571 nap mire sorra kerül valaki. Továbi 5261 beteg csípőprotézisre várhat - szemben az államtitkár által mondott 104 napos idővel - 279 napig, viszont egy éve erre még 295 napot kellett várni. Nagyon nem mindegy ebben az esetben sem, hogy ki hol vár a beavatkozásra, Észak-Magyarországon ugyanis 487 nap a várakozás ideje.

A leghosszabb listák azonban ennél is későbbre szólnak: transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 669, ortopédiai nagyműtétre 410 napot kell várni. Utóbbira a Dél-Dunántúlon ugyanis 792 nap, mire valaki sorra kerül. Érdekesség, hogy fogszabályzásra van, ahol 4 évet kell várni.

További részletek az Mfor cikkében.

Reagált a minisztérium
A cikk megjelenése után a minisztérium levélben jelezte, hogy az adatok szerintük teljesen megfelelnek a valóságnak.

"Rétvári Bence államtitkár úr a parlamentben elhangzott válaszában a 2017-es teljes évre vonatkozó, hiteles adatokat ismertette, amelyek megfelelnek a valóságnak, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján mindenki által leellenőrizhetőek. Az adatokat idén év elején hozta nyilvánosságra a NEAK" - írták, és a leghatározottabban visszautasítják, hogy a parlamentben közölt adatok ne lennének valósak, hitelesek.

A 2018-as éves adatok 2019-től állnak majd rendelkezésre.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.10 12:24

Az új HR miniszter kötelezhetné Rétvári Bence államtitkáért, hogy minden reggel elolvassa a 10parancsolatot, és aszerint végezze tevékenységét, annak megfelelően nyilatkozzon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html