Ismét 300 ezer forinttal támogatta júniusban a Polgári Magyarországért Alapítványt a Sárhegyi és Társai ügyvédi iroda - derül ki az alapítvány honlapjáról. Az államot peres ügyeiben gyakran képviselő ügyvédi iroda nem először támogatta a Fidesz alapítványát (amelynek élén Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt minisztere áll), hiszen már 2016-ban is 300 ezer forintot utaltak át.

A Sárhegyi és Társa egyebek mellett a Sukoró-perben képviselhették a magyar államot Washingtonban (a csaknem kétmilliárd forintos ügyvédi munkadíjon egy másik nagy irodával osztozott), náluk volt ügyvédbojtár Papcsák Ferenc volt elszámoltatási biztos, az iroda névadója, Sárhegyi Zoltán pedig jelenleg is a Fidesz által delegált tag a Nemzeti Választási Bizottságban.

Amúgy is dúskálnak a pénzben a pártalapítványok, ugyanis a parlament Költségvetési Bizottsága júliusban összegző módosító javaslatot nyújtott be a 2019-es költségvetéshez, melynek lényege, hogy jövőre sokkal több állami támogatás járna a pártalapítványoknak. Míg az előző ciklusban a Fidesz által létrehozott Szövetség a Polgári Magyarországért 5-600 millió forint közötti támogatást kapott évente, a módosítást követően 1,46 milliárd forint járhat nekik.

Az alapítványok működését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálja. Például csütörtökön befejeződött az Ökopolisz Alapítvány 2015-re és 2016-ra vonatkozó ellenőrzése, illetve a 2013-at és 2014-et érintő utóellenőrzése. Az ÁSZ közleménye szerint az LMP által alapított Ökopolisz Alapítvány megsértette a törvényi előírást, mert nem tette közzé - 4 millió 537 ezer forint értékben - a részére nyújtott támogatást.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.