Figyelem, így tűnhet el a pénz a SZÉP Kártyáról!

Május végéig használhatók fel a 2013-as SZÉP Kártya feltöltések. Alább néhány jó tanácsot olvashat, hogy hogyan ellenőrizheti az egyenlegét, és hogyan használhatja fel mielőbb a juttatást.
Napi.hu, 2015. április 8. szerda, 13:49
Fotó: Napi.hu

Aki kapott 2013-ban Széchenyi Pihenő Kártyára juttatást, annak érdemes az elkövetkezendő napokban utánanézni, hogy felhasználta-e már ezt az összeget. A SZÉP Kártyára 2013-ban kapott (fel nem használt) juttatás ugyanis 2015. május végétől már nem lesz elérhető. Ezt követően a megmaradt összeget június végén a kártyaszolgáltató a munkáltató számlájára utalja vissza, aki ezt egyéb bevételként könyvelheti - figyelmeztet Fata László cafeteria szakértő.

Hol lehet ellenőrizni a fennmaradó összeget?

Ha valaki a 2013-as juttatását követően már többet költött a kártyájával, mint a tavalyelőtti feltöltés, akkor nem kell izgulnia akkor sem, ha éppen van még elérhető egyenlege a SZÉP Kártyán. 2015. május végén a visszautalás csak a 2013-as, még megmaradt egyenleget érinti. A később kapott felöltéseket még a feltöltést követő második év május 31-ig fel lehet használni - írja a szakértő.

Legkönnyebben a kártyaszolgáltatók elektronikus felületén, internetoldalán ellenőrizhetjük az egyenlegünket, de van ahol már mobil alkalmazás is segíti a tájékozódást.

Mit tehetünk?

A legkönnyebb úgy tudjuk elkölteni a határidős egyenlegünket, ha május végéig valóban igénybe veszünk olyan szolgáltatásokat, amit fizethetünk SZÉP Kártyával.

  • Kézenfekvő felhasználás lehet a szálláshely szolgáltatás, de kisebb összegeknél egy-egy fürdőbelépőt is vásárolhatunk, hiszen mindkét területen fizethetünk a SZÉP Kártya bármelyik alszámlájáról - foglalja össze Fata László cafeteria szakértő.

Amennyiben nem lesz lehetőségünk május végéig elutazni egy wellness hétvégére úgy több megoldási lehetőség adódik arra, hogy felhasználjuk a 2013-as összeget. Az egyik, hogy egy későbbi időpontra foglalunk, melyhez kapcsolódóan előleget fizetünk. Ha nem tudjuk pontosan behatárolni a későbbi pihenésünk időpontját, akkor vásárolhatunk olyan utalványt például egy szállodánál, melyet majd egy számunkra kedvező időpontban válthatunk be.

Szükség esetén a család is besegíthet az elköltésbe. Na, nem úgy, hogy odaadjuk nekik a kártyát, hiszen a SZÉP Kártyával kizárólag annak tulajdonosa fizethet. Megoldás lehet a társkártya, melyet közeli hozzátartozók (gyermek, szülő, házastárs) vagy akár az élettársunk számára is igényelhetünk. A társkártyával rendelkező személy így a saját nevére szóló kártyával önállóan is tudja költeni a főkártya egyenlegét.

Ha mégis visszaérkezik a pénz

Ha valaki mégsem használja fel a 2013-as juttatásokat 2015. május 31-ig, akkor a szolgáltató egy összegben visszautalja ezt június végéig a juttató munkáltatónak. A munkáltató a kapott összeget egyéb bevételként könyvelheti. Sokszor felmerül a kérdés, hogy visszaadhatja-e ezt a pénzt a munkáltató a munkavállalóinak. Ezzel az a probléma, hogy egyrészről a szolgáltató nem ad arról információt, hogy a kapott összeg mely dolgozókhoz tartozik. Másrészt nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a 2015-ben (újra) kiadott juttatások után az idei szabályokat figyelembe véve kell a megfelelő adóterheket megfizetni - írta a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.04.08 14:38

..gyeeünk-gyerünk ...,asszonyt ,gyereket ...,vagy szeretőt kocsiba ,irány a wellnes-finessz ...!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html