Sok oktatót annak ellenére nem léptetnek elő az egyetemek egy részén, hogy megfelelnek az előléptetési kritériumoknak. Ennek nyomán több százezer forinttól esnek el minden évben - derül ki a 24.hu háttéranyagából. A kutatói bértáblát több mint egy évtized után éppen az Orbán-kormány emelte először, de az egyetemekre hárította a béremelés kigazdálkodását, nem adott plusz forrást, így az intézményeknek máshonnan kellett spórolniuk (cafeteria, lakhatási támogatás).

Az egyetemi oktatók bére 2015 óta 26,8 százalékkal nőtt, azonban egy ELTE-n végzett 2018-as belső felmérés alapján az egyetem munkatársai szerint a legégetőbb probléma továbbra is az maradt, hogy alacsony a fizetés. Az Emmi úgy reagált akkor az Index felmérést bemutató cikkére, hogy az egyetemi oktatók 2017-ben átlagosan bruttó 545 457 forintot kerestek havonta. A legalacsonyabb besorolás szerinti bruttó átlagkereset 257 946, míg a legmagasabb 1 088 850 forint volt.

Az oktatók tapasztalata valahogy nincs összhangban a minisztérium közleményével, és többeknek inkább a bruttó 250 ezer (ez körülbelül 170 ezer nettó) a realitás, mintsem az egymilliós fizetés. Igaz, vannak kivételek: Trócsányi László volt igazságügyi miniszter még részmunkaidős professzorként is 723 ezer forintot kapott a Szegedi Egyetemtől.

Elő nem léptetés

Mint a bértáblából kiderül, az egyetemi oktatók alapbére attól függ, milyen oktatói munkakörben alkalmazzák őket. Azt pedig egyrészt a felsőoktatási törvény, másrészt az egyetemek szervezeti és működési szabályzata határozza meg, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy oktatónak, hogy betölthessen bizonyos munkaköröket. Az utóbbi felülírhatja az előbbit, és az egyetemek élnek a lehetőséggel, hogy különféle gumiszabályokat határozzanak meg, így kerülve el azt, hogy automatikusan előléptessenek valakit, ha teljesítette a törvény előírásait.

Ezért aztán ha a fizetéskiegészítésektől eltekintünk, és csak a bértábla szerint kalkulálunk, azt kapjuk, hogy például egy tanársegédi pozícióban tartott potenciális adjunktus évente nettó 444 ezer forinttal keres kevesebbet, mintha előléptetnék - ez olyan, mintha három hónapot ingyen dolgozna. Ezen gondon csak úgy lehetne segíteni, ha a kormány növelné az oktatás, ezen belül a felsőoktatás finanszírozását.