A középvezetőket is megtizedelte a járvány

Az idei második negyedévében 1352 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami az első negyedévi 1326 forinthoz képest kevesebb mint két százalékos növekedést jelent - derül ki a Trenkwalder csaknem 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből.
Domokos László, 2020. július 31. péntek, 10:39
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

Így a fizikai dolgozók 1 352 forintos átlagórabére 16 százalékkal haladja meg a tavalyi második negyedév 1165 forintos értékét. Ez a növekedés jelentős részben az év elején lezajlott béremeléseknek tudható be, az első negyedéves 1 326 forintos értékről az átlagos bérszint a második negyedévben már alig mozdult tovább.

A járványhelyzetben jelentős leépítések voltak, és a munkáltatók nagyobb arányban váltak meg az alacsonyabb beosztású és bérezésű munkatársaiktól - mondta Hamrák Viktor, a Trenkwalder ügyvezető-helyettese. Bár júniusban már megkezdődött a létszámok visszatöltése, a betanított munkások kisebb súlya bizonyos mértékben felfelé tolhatta a kifizetett órabérek átlagát, vagyis elképzelhető, hogy a második negyedévben valójában meg is fordult a béremelkedések egy évtizede és felfelé tartó trendje.

Továbbra is jelentős az eltérés az egyes régiók között. Míg Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1 100 és 1 200 forint között mozgott az átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén 1 650 forint körül alakult ez a mutató, Közép-Magyarországon pedig elérte az 1 900 forintos szintet is.

A BDO Magyarország ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó mintegy 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. Az 500-800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2019 második negyedévéhez képest 6,5 százalék volt.

E fizetésemelésnek ugyanakkor nem örülhetett minden érintett: az elmúlt egy évben - ebből is döntően a koronavírus által érintett hónapokban - 15,8 százalék volt a kilépési mutató, vagyis csaknem minden hatodik középvezető távozott a cégétől. Ez az érték az elmúlt években ritkán nőtt 5 százalék fölé. A belépési mutató eközben jóval alacsonyabb, 2,8 százalék volt.

Amíg a korábbi negyedévekben a kilépések jelentős részét a jobb munkahelyekért és fizetésért munkahelyet váltó munkavállalók kezdeményezték, most elsősorban az elbocsátások hatása érvényesül - állapította meg Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető partnere.

A fehérgallérosok ugyanakkor szektoronként igen eltérő mértékben szenvedik meg a koronavírus kedvezőtlen hatásait. Míg a szolgáltató központok (ssc) állománya továbbra is kevéssé érintett, eközben más területeken, (ilyen a turisztika, a rendezvényszervezés és a vendéglátás) drasztikus leépítési lépésekkel szembesülhettek az elmúlt hónapokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK