Ezért lett több munkanélküli Magyarországon

A közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra átlépni igyekvők egy részének időbe telik mire megtalálja a maga helyét, ez lehet a munkanélküliség átmeneti emelkedésének egyik lehetséges oka - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH kedden megjelent harmadik negyedévi foglalkoztatási-munkanélküliségi adatait.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 30. kedd, 13:13
Fotó: Shutterstock

A közfoglalkoztatottak leépítése gyors ütemben halad és az elsődleges munkaerőpiac ezt egyelőre nem képes teljesen ellensúlyozni - mondta Horváth András, a Takarékbank elemzője. Véleménye szerint a foglalkoztatási ráta további jelentős, 4-5 százalékpontnyi javulására van lehetőség a versenyképesebb EU-s tagállamokkal összehasonlítva, ami 250-300 ezer új munkahelyet jelent ahhoz, hogy megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben csupán 0,2 százalékponttal csökkent a tavaly azonos időszakihoz képest, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiac feszessége továbbra is historikus csúcsa közelében van. Az elmúlt pár hónap emelkedő munkanélküliségi rátájában szerepet játszhat az is, hogy egyre több ember tér vissza az aktív álláskereséshez, és számuk nagyobb mértékben emelkedik, mint a foglalkoztatottság.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK