Leginkább Nyugat-Európában jelentkezhetnek az elmúlt években megszokottnál keményebb tél esetén az energiaellátásban fellépő bizonytalanságok - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság érdeklődésünkre. Ezek szerint a hálózat jó állapotban van - beleértve a határkeresztező kapacitásokat is - és rendelkezésre áll a piaci szereplők számára a fogyasztói igények kielégítéséhez. A hazai erőművek kapacitása és az elérhető import megfelelő a fogyasztás kielégítéséhez és a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez a Mavir Zrt. információi szerint.

A rendszerirányító diszpécser szolgálata heti rendszerességgel teszteli az automatikus fogyasztó kikapcsoló rendszert, amely ezáltal üzembiztosan működhet a téli időszak alatt is. Nem számítunk az ellátást veszélyeztető tervezett állapotokra - fogalmaz a társaság.

Az éves, havi, valamint a napi aukciókon túlmenően, az osztrák, a szerb, a román illetve a szlovák határon alkalmazott napon belüli aukciók elősegítik a mindenkori rendelkezésre álló kapacitás jobb kereskedelmi kihasználását a piaci szereplők számára. Hasonló eljárás kialakítására minden határon folyamatosan törekszik a Mavir.

Különösen kritikus helyzetben a rendszerirányító egyik legfontosabb feladata, hogy a folyamatokat ellenőrzés alatt tartsa. Ez a zavartalan üzem gyors helyreállításának a kulcsa. A rendszer elemeit védő automatikákat, valamint az esetleg szükségessé váló fogyasztói korlátozás eszközeit a szakszolgálatok rendszeresen ellenőrzik, hiba esetén a javításról haladéktalanul intézkednek.

A télen sem a hálózaton, sem az erőművekben nem terveznek hosszabb idejű kikapcsolással, illetve leállással járó karbantartási munkákat. Ennek egyik oka, hogy a nagyobb fogyasztású időszakban nem célszerű gyengíteni a hálózatot illetve leállítani az erőművi blokkokat. A másik, legalább ilyen nyomós ok az időjárás, a munkák nagy többsége fagyos, jeges, csapadékos, szeles időben nem végezhető. A téli hidegek megszűnésével a fizikai feltételek kedvezőbbé válnak a munkavégzésre, ekkor alapos előkészítés után elkezdődhetnek a munkák.

A berendezéseik karbantartását végző társaságok számára az előkészítés komoly szervezői munkát, a megfelelő eszközök, alkatrészek és felkészült személyzet biztosítását jelenti, mindezek együttesen garantálják, hogy a munka gördülékenyen, hatékonyan és rövid határidővel befejezhető legyen a társaság szerint. A Mavir számára a felkészülés a sok résztvevős tevékenység összehangolását jelenti, amely munkának alfája és omegája a biztonság: mindig elegendő forrásnak kell rendelkezésre állnia és a hálózatnak mindig elegendő kapacitással kell rendelkeznie a szükséges mennyiségű villamos-energia szállítására. Amennyiben hazai erőművekben folyik karbantartás, várható, hogy külföldről érkezik több villamos energia, és fordítva, ha a hálózaton végzett munkák miatt a határkeresztező kapacitás csökken, a hazai erőművekben kevesebb kikapcsolás engedélyezhető. A Mavir az összehangolást az egész évre végzett terhelés-előrejelzés alapján végzi. A feladat összetettségét növeli, hogy a szomszédos energiarendszerekben végzett munkák között is meg kell teremteni a szükséges összhangot.

Amint arról korábban a Napi.hu a Bloomberg alapján beszámolt, az európai energiaellátásban krízist okozhat, ha az előttünk álló téli évszak az átlagosnál hidegebb időjárást hoz a kontinensre a megújuló energiaforrásoktól való túlzott függés és a földgáztüzelésű erőművek kikapcsolása a rendszerből - hívja föl a figyelmet a napokban nyilvánosságra hozott jelentésében a Cap Gemini. A gázerőművek a megújuló energiaforrások mind szélesebb körű kötelező átvétele miatt olyan alacsony kihasználtság mellett üzemelnek, amely állandó költségeik kigazdálkodását is lehetetlenné teszi - fogalmaz a párizsi központú informatikai és konzultációs szolgáltatásokat nyújtó társaság. Miután az Európai Unió irányelveinek is megfelelően a megújuló alapon termelő erőművek mindinkább kiszorítják a gáztüzelésű erőműveket, a rendszer szabályozhatósága csökken. Az erősen időjárásfüggő megújulók fokozódó beépítését eddig éppen a jól (vissza)szabályozható fosszilis és nukleáris kapacitások tették lehetővé, amelyek azonban például napsütés- és szélmentes időszakokban nélkülözhetetlenek az ellátás biztosításában, különösen ha ezek egybeesnek a fogyasztási csúcsidőszakkal is.