Fontos adat a magyar nyugdíjakról - az összkép siralmas

Sok mutatóban a magyar nyugdíjak leszerepelnek nemzetközi összehasonlításban. Rossz a vásárlóértékük és nominálisan is alacsonyak, ráadásul nagyon rosszak az átlagos értékek. De egy dologban ott vannak az európai élmezőnyben.
Szabó Dániel, 2018. február 11. vasárnap, 17:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A legutolsó keresethez képest átlagosan 67 százalék az első nyugdíj összege Magyarországon. Meglepő módon, az Európai Unióban ezzel az élmezőnyhöz tartozik: az államszövetségben általában az utolsó fizetés 58 százalékát kapják meg a frissen visszavonult dolgozók - derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

E mutatóban a magyar a negyedik legjobb adatnak számít. Messze felülmúlja például a szomszédos Horvátországot és a megerősödött Írországot: ott még az utolsó bér 40 százalékát sem éri el a kifizetett juttatás. Az éllovas egyértelműen Luxemburg, ahol megközelítőleg 90 százalékos az átlagos arány, a második helyezett Olaszországban és a harmadik Franciaországban ez már csak 70 százalék körüli összeg. Magyarország a negyedik eszerint a számítás szerint.

A Bankmonitor elemzése szerint azért érdekes a jól szereplő magyar nyugdíjrendszer, mert a jelenlegi aktív dolgozók befizetése nem egyéni számlára kerülnek, hanem a mostani nyugdíjasok havi juttatását finanszírozzák belőle. Ez a módszer viszont elég érzékeny az aktív dolgozók és a nyugdíjasok arányára. Ennek alapján arra következtetnek, hogy ebben a mutatóban romlás vár a magyar gazdaságra: folyamatosan nő az eltartottak aránya. De kockázati tényező az is, hogy a nyugdíjat a bejelentett fizetések alapján kapják a dolgozók. Vagyis az aktív korúak tényleges jövedelméhez képest nagyobb lehet az eltérés, mint amit a statisztika sugall.

Kissé megtévesztő, hogy ez csak egy átlagos érték. Ma Magyarországon: 100 nyugdíjasból mindössze 7-nek magasabb a nyugdíja, mint 200 ezer forint. Ha meg is elégszik valaki 150 ezer forinttal, akkor sem biztos, hogy örül annak a ténynek, hogy a jelenlegi nyugdíjasok mindössze 22 százaléka rendelkezik ennél nagyobb nyugdíjjal. Az ellátást kapók 78 százalékának 150 ezer forint alatti a nyugdíja. 100-ból 3 nyugdíjasnak pedig még az 50 ezer forintot sem éri el a havi nyugellátása. Ez azt jelenti, hogy kevesebben kapnak rendes nyugdíjat.

A grafikon forrása: Bankmonitor.hu.

Ráadásul a kormány kommunikációjában is egyre hangsúlyosabb az önellátás fontossága: a jegybank állítása szerint a 2030-as évek közepéig lehet fedezete az állami nyugdíjaknak a jelenlegi konstrukcióban. Nem véletlen, hogy a biztosítási piacról készült körképükben 1 millió új öngondoskodó piacra való bevonzását fejtegetik.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.02.12 17:20

@atombandi:
A problémák gyökere az aktív korosztály létszámának folyamatos csökkenése.
Bármilyen nyugdíj rendszer van illetve lesz, mit ér a pénz ha nincsen mögötte folyamatos újratermelés és ember aki mondjuk ápolja gyógyítja az idősebbeket.
Kisarkítva, hatalmas vagyonokon lehet üldögélni egy roggyant öregek által lakott Magyarországon, ha nincs aki megsüsse a kenyeret!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.02.12 11:30

@laci_52:
a problema ott van, hogy van-e 2 gyereked es 4 unokad? mert sokaknak nincs. es ezeknek az unokaknak kell majd ellatni azokat is, akiknek nincs. a helyzet az, hogy a torzs vadaszo resze nagyon lecsokkent, a barlangban semmi nincs elraktarozva
es sok az ehes szaj. csokkenteni kell a fejadagot, leginkabb azoknal, akik "vadaszatra" keptelenek. nyugdij, egeszsegugy, oktatas, ez a recept.

az egeszsegugyi kiadasok csokkentese az netto nepirtas, a-la-fidesz. az oktatasi budzse megvagasa, egy kozepkori eletszinvonalat vetit elore, gyerekeink, unokaink jovojet eljuk fel. nem kerdes, hogy orbanek izaura kepzese, lazarek vadaszkastelyanak allitjak elo a szemelyzetet. a nyugdij fokozatos csokkentese az egyetlen elfogadhato megoldas, ott valik el, hogy ki milyen ember volt ereje teljeben, es milyen kornyezetet hagyott maga utan. en utalok haza penzeket a szuleimnek, ok biztos nem vegeztek rossz munkat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.02.12 10:58

@antitroll: Addig valóban elégedett lehettem a nyugdíjrendszerrel, ameddig megállapították az induló nyugdíjamat: korrektül számoltak, minden jövedelmet és minden munkában töltött napot figyelembe vettek és ha nem is magas, de az átlagot kicsivel meghaladó összeg jött ki.

Most azonban máris tapasztalom, hogy a nyugdíjam kevesebbet ér, mint 3 éve, amikor megállapították és ezen a tényen nem változtatott sem a nyugdíjprémium, sem az Erzsébet-utalvány, sem az önkormányzattól kapott élelmiszercsomag, sem 15 kiló krumpli, amit ugyanonnan kaptam...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2018.02.12 10:23

Az európai 4. hely siralmas. Legalábbis ha most még jó is, akkor majd jó lesz. Amúgy a %-os arány talán a legfontosabb, mert ha elmész nyugdíjba, akkor ekkora lesz a jövedelemből a visszaesés. Lehet hogy magasak az ír bérek, de egyik hónapról a másikra egyszercsak kevesebb mint feléből kell kijönni, az általában kellemetlen. Persze aki takarékos annak nem ekkora a pofáraesés.
Amúgy meg, ha emelkednek a bérek olyan ütemben, akkor a kioszható nyugdíj is emelkedik. Mivel pedig egyre több a nyugdíjas szavazó, aki komolyan gondolja a választást, mindig emelni fog. Amíg sikerül az inflciót is alacsonyan tartani, addig évi 3-4% reálérték emeléssel néhány év alatt egész szép eredményt lehet elérni. Az a tény, hogy csak 3% kap 50 ropi alatt szintén nem rossz. Ide tartoznak azok a "szerencsétlen" művészek, akik minimálbéren tartották magukat egész életükben, miközben egy este megkeresték az átlagbért. Amúgy hakniznak most is, így a nyugdíj csak ráadás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.02.12 09:03

@laci_52:
"eltelik 10 év és az átlagbér az átlagnyugdíj ötszöröse lesz..."
Ezt azért túlzásnak tartom és a politika mindig bele fog szólni, amíg a nyugdíjasoknak szavazati joga van, de az irány igaz. Sőt tervezetten ebbe az irányba megyünk. Aki most megy, vagy az elmúlt pár évben ment nyugdíjba, az a nettó keresetének 75%-át biztosan megkapta 45 év körüli jogviszonnyal. Ez a számítási szabályok miatt hamarosan 66%-ra csökken. Ezt nagyon nem reklámozzák bölcs vezetőink, de elismerem erre amúgy szükség van, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyban maradjon. Még valakinek eszébe jut kérdezni a hívek közül?

Ezt a bejegyzésedet érdemes amúgy lesz elmenteni.
Emlékeim szerint (javíts ki, ha rosszul emlékezem) a nyugdíjrendszerrel elégedettek közé tartoztál eleddig!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html