Fontos nap lesz november 9.

Magyarországon több mint 60 ezer hallássérült és több mint 10 ezer siket ember él, így jelentős közösséget érint a jelnyelv használata - mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott abból alkalomból, hogy az Országgyűlés november 9-ét a magyar jelnyelv napjává nyilvánította.
Szász Péter, 2017. november 5. vasárnap, 12:21
Fotó: Pixabay

Magyarország alaptörvénye is említi a jelnyelvet mint fontos kulturális és közösségformáló erőt. Ezért is tartották fontosnak, hogy legyen a jelnyelvnek napja Magyarországon - idézi az MTI Nitrai Zsoltot.

Az Országgyűlés a héten egyhangú szavazással támogatta a magyar jelnyelv napjáról szóló javaslatot. Felidézte, hogy a parlament 2009. november 9-én fogadta el a magyar jelnyelvről és a jelnyelv használatáról szóló törvényt.

Nyitrai Zsolt elmondta: a javaslatot közösen nyújtották be képviselőtársával, Tapolcai Gergellyel, aki a magyar Országgyűlés első siket, jelnyelven kommunikáló képviselője. A Fidesznek az Európai Parlamentben is van siket képviselője, Kósa Ádám az első európai parlamenti siket képviselő - tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége ebben az évben ünnepli fennállásának 110. évfordulóját.

HOZZÁSZÓLÁSOK